30 Μαΐ 2014

«Άξιοι εισίν»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Η ποινική διαδικασία για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων άρχισε προ επτά ετών με προκαταρκτική εξέταση, όπου εξετάσθηκαν ωας ύποπτοι διάφοροι εμπλεκόμενοι. Ακολούθησε πολυετής ανάκριση, παραπεμπτικό βούλευμα και μακρά ακροαματική διαδικασία. Χθες εκδόθηκε η ...
απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο ανεγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Κι’ έτσι, μοίρασε ποινές μόνον 20 έως 45 τεμαχίων ανά κατηγορούμενο. Ουδείς ισόβια.

Ας μην κρίνω την απόφαση, αφού αγνοώ τη δικογραφία.
Μπορώ, όμως, να κάνω σχόλια για τον πρότερο έντιμο βίο γενικώς.
Παρεμπιπτόντως: o Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν είχε πρότερο έντιμο βίο;

Ο πρότερος βίος όλων των καταδικασθέντων, πάντως, είχε σχέση με βίλες, ντόλτσε βίτα, ταξιδάκια, κρουαζιερούλες, καταθεσούλες, γκομενούλες, διασυνδεσούλες με πολιτικές τσούλες, αλληλοϋποστήριξη των εχόντων και κατεχόντων. Με λίγα λόγια «εξουσία».
Γαμούσαν κι’ έδερναν διαχειριζόμενοι δημόσιο χρήμα.

Το 2007, λοιπόν, τo ΣΔΟΕ επέβαλε στην εμπλεκόμενη χρηματιστηριακή εταιρεία «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» φόρο ύψους € 2,5 δισ. για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Προστέθηκε ισόποσο πρόστιμο και η οφειλή ανερχόταν τον Ιούλιο του 2007 σε € 5,5 δισ. Tο χρέος διεγράφη τον Απρίλιο του 2008, αφού προηγουμένως διεξήχθη νέος έλεγχος, ο οποίος διεπίστωσε ότι ο προηγούμενος έλεγχος ήταν εσφαλμένος.

Κανείς δεν διαμαρτύρεται πλέον για τίποτε. Ούτε ακροδεξιός, ούτε δεξιός, ούτε κεντροδεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε σοσιαλιστής, ούτε κεντροαριστερός, ούτε σοσιαλδημοκράτης, ούτε αριστερός, ούτε ακροαριστερός. Ούτε δημοκράτης ή προοδευτικός που αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία πολιτικών αρπάγων. Ούτε φυσικά ποταμίσιος. Μοναδικό μέλημα η διατήρηση της σταθερότητας στο ξέσκισμα του δύσμοιρου λαού που γουστάρει σταθερότητα.

Κι’ ενώ η αποκάλυψη του σκανδάλου βρισκόταν σε εξέλιξη το 2007, η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» πήρε και επιχορήγηση € 481.808 από το πρόγραμμα «ψηφιακό Μέλλον». Κάπου χίλια κοινωνικά μερίσματα.

Αλλά, ως φαίνεται, δεν ήταν αρκετός ο πρότερος έντιμος βίος που «έσπασε» τα ισόβια, για να εκδηλωθεί η μεγαθυμία της πολιτείας προς τους αναξιοπαθούντας καταδίκους. Δόθηκε και αναστολή έκτισης των ποινών. Σε όλους. Μέχρι να εκδικασθεί η έφεση. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν να χαίρονται τα κόλπα μιας ζωής. Άλλωστε, δεν είναι ναζιστές. Είναι δημοκράτες. Είναι άνθρωποι προσηλωμένοι στη σταθερότητα της χώρας.

Η πρώτη φορά που απόρησα ήταν όταν δόθηκε αναστολή έκτισης της ποινής σε καταδικασθέντα σε 11 χρόνια κάθειρξης για τοκογλυφία. Η τελευταία, όταν άκουσα πως δόθηκε αναστολή σε καταδικασθέντα σε 10 χρόνια για απάτη € 3 εκ. Τώρα δεν πρόκειται να απορήσω ξανά.

Θα θυμάμαι, όμως, για πάντα τη νεαρή μητέρα που αφαίρεσε αυθαιρέτως λίγα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ στην Κρήτη για να ταΐσει τα παιδιά της. Τρόφιμα αξίας € 20, € 50, € 100; Συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Στο Αστυνομικό Τμήμα κρατήθηκε, επειδή εκκρεμούσε εις βάρος της ποινή 6 μηνών μη εκτιθείσα. Δεν της είχε χορηγηθεί αναστολή.

Αχ, «αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», ο κόσμος των μικρών μεγαλειοτήτων και των μεγάλων μικροτήτων.

Ο κόσμος των αναρίθμητων γελοιοτήτων!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη