Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει.
Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους.
Ήταν η κατάλληλη στιγμή να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο γόητρο του κατακτητή. Θα δρούσαν το ίδιο βράδυ. Μόνα τους όπλα ένα φανάρι και ένα μαχαίρι.
Σαν σήμερα πριν ακριβώς 73 χρόνια δύο 19χρονοι έφηβοι, κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από το βράχο της Ακρόπολης. Η παράτολμη ενέργειά τους έπληξε αποφασιστικά το γόητρο του κατακτητή ενώ τα δικά τους ονόματα γράφτηκαν ανεξίτηλα στην Ιστορία.
Οι φοιτητές τότε Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία στις 30 Μαΐου 1941.
Τα ξημερώματα αυτής της ημέρας οι δύο 19χρονοι φοιτητές σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο και κατευθύνονται προς τον Παρθενώνα . Είχε ήδη συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας συλλαμβάνουν το παράτολμο σχέδιο, όταν ένα ανοιξιάτιο απόγευμα από το Ζάππειο αντίκρισαν την σημαία του Γ΄Ράιχ να ανεμίζει στην Ακρόπολη.
Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Ήταν η κατάλληλη στιγμή να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο γόητρο του κατακτητή. Θα δρούσαν το ίδιο βράδυ. Μόνα τους όπλα ένα φανάρι και ένα μαχαίρι.
Τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα γράφτηκαν ανεξίτηλα στην Ιστορία. Και είναι ακριβώς αυτό. Η συλλογική μνήμη ενός έθνους που ανέδειξε τον Μανώλη Γλέζο πρώτο των πρώτων στο ευρωκοινοβούλιο επιτυγχάνοντας ρεκόρ σταυροδοσίας. Είναι ακριβώς αυτό: ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Η μνήμη του αδούλωτου φρονήματος.