15 Μαΐ 2014

Ο «ευτελισμός» του δικηγόρου ως δικαστικού αντιπροσώπου

Η κυβέρνηση στην ουσία εμφανίζεται σαν να παγίδευσε τους δικαστικούς αντιπροσώπους (δικηγόρους κ.λ.π.) οι οποίοι δήλωσαν την προθυμία τους να διοριστούν στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, πιστεύοντας ότι θα ισχύσει ότι ίσχυε και κατά το παρελθόν. Ενώ οι διορισθέντες ...
δικαστικοί αντιπρόσωποι κλήθηκαν να παραλάβουν τους διορισμούς τους, ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν ανακοίνωνε το ποσό της αποζημίωσης που θα χορηγηθεί, προφανώς για να γίνει πρώτα η παραλαβή των διορισμών.

Έτσι όλοι οι δικηγόροι κ.λ.π. έσπευσαν να παραλάβουν τους διορισμούς τους, πιστεύοντας ότι θα υπάρξει μια αποζημίωση αντίστοιχη με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν τι ακριβώς τους επιφύλασσε η κυβέρνηση του μνημονίου. Μειώθηκαν τόσο οι ημέρες που συνήθως αναγνωρίζονταν όσο και η ημερήσια αποζημίωση που χορηγούταν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και αγανάκτηση.

Συγκεκριμένα, στους δικαστικούς αντιπροσώπους θα δοθούν 90 ευρώ την ημέρα για 9 ημέρες συνολικά, εκτός έδρας και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή κάποιος δικαστικός αντιπρόσωπος που θα μετακινηθεί στην επαρχία και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα λάβει μόνο 9 ημέρες αποζημίωση. Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι πως ο διορισθείς ως αναπληρωματικός, θα λάβει μόνο 6 ημέρες, δηλαδή 540 ευρώ και για τις δύο φορές, όταν τα έξοδα μετακίνησης διατροφής και διαμονής θα ξεπεράσουν το πιο πάνω ποσό. Μέχρι τώρα ο αναπληρωματικός ελάμβανε μόνο μια μέρα λιγότερη από τον τακτικό.

Στα πιο πάνω θα πρέπει να προστεθεί και το εξής. Το κράτος δεν έχει φροντίσει να τυπώσει τα πρακτικά (προς Δικαστήριο, Περιφερειάρχη και Δήμαρχο) με τα ονόματα συνδυασμών και υποψηφίων. Δεν το έκανε και στο παρελθόν, αλλά τότε, αφενός η αποζημίωση ήταν μεγαλύτερη, αφετέρου ο όγκος των υποψηφιοτήτων ήταν πολύ μικρότερος. Όλα αυτά θα πρέπει τώρα να τα πληρώσουν από την τσέπη τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, θα διαπιστώσει ότι το σύνολο των σελίδων διαλογής συνδυασμών, υποψηφίων και πρακτικού 2 και μόνο για τις ευρωεκλογές είναι 200 σελίδες!!!. Επειδή τα πρακτικά συντάσσονται εις τριπλούν, οι σελίδες γίνονται 600. Όλες αυτές τις σελίδες, αντί να τις έχει έτοιμες η κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένος να τις πληρώσει και να τις τυπώσει μόνος του ο δικαστικός αντιπρόσωπος από την τσέπη του. Δηλαδή η κυβέρνηση κάνει εκλογές με «ξένα κόλλυβα». Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε, τόσο τους συνδυασμούς όσο και τους υποψήφιους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και φυσικά το ανάλογο κόστος που απαιτείται και γι’ αυτές.

Υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο. Για εκείνους εκ των δικαστικών αντιπροσώπων που διορίστηκαν εντός της έδρας που υπηρετούν, δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πότε ακριβώς θα τους δώσει, έστω και τα λίγα πιο πάνω χρήματα, μετά τις εκλογές φυσικά.

Κατόπιν των ανωτέρω, υπάρχει μεγάλος αναβρασμός μεταξύ των δικηγόρων που θεωρούν ότι εμπαίζονται. Υπήρξε ήδη μια αντίδραση και μια ανακοίνωση από την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά αυτή κρίνεται πολύ χλιαρή και δεν βοηθά σε τίποτα την όλη κατάσταση. Οι δικηγόροι είναι εξαγριωμένοι και υπάρχουν ήδη φόβοι μη προσέλευσης στις εκλογές μεγάλου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων. Κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν η τότε κυβέρνηση πανικόβλητη καλούσε από τα ΜΜΕ, όποιον δικηγόρο ήθελε να πάει να κάνει εκλογές.

Πέτρος Χασάπης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη