31 Μαΐ 2014

Πόσα παίρνεις είπαμε; Α, δεν είπαμε...

Με κουράζουν οι αναφορές του τύπου «μισθοδοτούμαι με το κατά νόμο οριζόμενο ποσό, το οποίο έχει υποστεί περικοπές» – Δεν μας νοιάζει άνθρωπέ μου, αυτό! – Αν πληρώνεσαι από το Δημόσιο, να μας λες το πόσο – Όχι την λυπητερή ιστορία της τσέπης σου – Διότι λυπητερή ιστορία ζει ο πληρώνων, όχι ο πληρωμένος! – Και να το βλέπουμε δημοσιευμένο – Όχι ότι δεν σας πιστεύουμε – Αλλά ζούμε στην Ελλάδα και κουραστήκαμε να πέφτουμε από τα σύννεφα

Γράφει ο Θάνος Τάκης


Πρόσφατα, είχα σχολιάσει για ένα θέμα, το οποίο, πολύ βολικά, όλοι κρίνουν ως απαραίτητο να συμβαίνει, αλλά δεν το εφαρμόζουν ποτέ. Έγραφα: Πολλοί από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους αμείβονται για δημόσιες θέσεις τις οποίες κατέχουν. Επιβάλλεται ή όχι, να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία ο πολίτης; Και οι ίδιοι, δεν νιώθουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε έναν λεπτομερή οικονομικό απολογισμό, στο τέλος της θητείας τους, προς ενημέρωση των δημοτών; Ειδικά εφόσον ζητούν, εκ νέου, την ψήφο τους;

Αφορμή για να επαναφέρω στην κρίση σας τους πιο πάνω συλλογισμούς ήταν η αναφορά του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρη Εϊπίδη, σε χθεσινή συνέντευξή του, στην Καθημερινή:

«Ακολούθως δεν δίστασε να αναφερθεί στον μισθό του επισημαίνοντας πως αμείβεται «όσα ακριβώς ορίζει ο νόμος για τη θέση του Διευθυντή, και, όπως όλοι, έχω υποστεί τις νόμιμες περικοπές».

Καταρχάς, ο δημοσιογράφος είναι επιεικώς απαράδεκτος, για να μην ψάξω να βρω άλλη λέξη. Άκου «δεν δίστασε»! Τι να διστάσει, άνθρωπέ μου! Σε δημόσιο φορέα εργάζεται, δημόσιο χρήμα μπαίνει στην τσέπη του, δεν είναι μαγαζάκι του μπαμπά του! Και άντε πάλι, η γνωστή καραμέλα με τις «περικοπές». Ξέρετε, αχ, που να σας τα λέω, λυπηθείτε με, παίρνω πολύ λιγότερα απ’ότι στο παρελθόν και που να τα πρωτο-κολλήσω...

Μπορεί η παλαιότερη αναφορά μου να απευθυνόταν στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και τις επί πληρωμή θέσεις που κατέχουν (αλλά δεν γνωρίζουμε). Συνεχίζει να ισχύει, όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς.

Η βολικά ασαφής απάντηση του κ. Εϊπίδη, προκαλεί το χαμόγελο σε κάθε Έλληνα που βιοπορίζεται στο μαγκανοπήγαδο ιδιωτικού τομέα. Φυσικά και σε κάθε χαμηλόμισθο, γενικότερα. Διορίστηκε με απόφαση Υπουργού, δεν πέρασε από κανένα ΑΣΕΠ, ούτε από κάποια συνέντευξη. Κατέχει δημόσια θέση η οποία πληρώνεται από την φορολογία του Έλληνα πολίτη. Και δεν περιορίζω την αναφορά μόνο σε αυτόν.

Πάντως, ο κ. Εϊπίδης, λίγο καιρό πριν, εμφάνισε στοιχεία. Έστω με εξώδικη επιστολή, όπως έπραξε σχετικά με δημοσίευμα της «Καρφίτσας», από τον περσινό Δεκέμβριο. Τότε, υπήρξε πιο συγκεκριμένος:

«Επαναλαμβάνω δε ότι «ως Διευθυντής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ» (μία θέση) διοργανώνω όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αμειβόμενος με ένα μισθό, ο οποίος δεν ξεπερνάει τα νόμιμα όρια, όπως ο νόμος ορίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο μηνιαίος μισθός μου καθορίζεται με υπουργική απόφαση, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές μου είναι γύρω στις 3.100 ευρώ (μικτά 4.750 ευρώ) και οι καθαρές ετήσιες αποδοχές μου, δεν ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ».

Αυτός λοιπόν, αναφέρει ο ίδιος, ότι είναι ο μισθός του, μετά τις περικοπές, όπως τονίζει επανειλημμένως.Το ότι κάποιος, σήμερα, τέλη Μαΐου 2014, χρειάζεται να προσδιορίσει ότι ο (κρατικός) μισθός των 4.750 ευρώ είναι ένας κουτσουρεμένος μισθός, το αφήνω ασχολίαστο.

Σχολιάστε το εσείς.
Ψύχραιμα, παρακαλώ.

Για να το κλείσουμε, κατά την άποψή μου, όποιος ζεσταίνει την τσέπη του από το Δημόσιο Ταμείο, οφείλει να παρέχει τα ακριβή στοιχεία. Έστω και 50 ευρώ ετησίως να λαμβάνει, πρέπει να δημοσιοποιείται το γεγονός. Λεκτικές περικοκλάδες και τρίπλες, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές.

Και για να μην αφήνουμε την υπόθεση της διαφάνειας στην καλή πρόθεση κάθε ωφελούμενου, ως απαραίτητη προϋπόθεση εκταμίευσης της αμοιβής να τίθεται η πρότερη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του φορέα και στην «Διαύγεια». Θα καλούσα τον έμπειρο κοινοβουλευτικό, και αρχηγό της αντιπολίτευσης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, να κάνει την αρχή, ζητώντας απόλυτη διαφάνεια στις αμοιβές και λοιπές αποζημιώσεις για όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Με σχετικές αναρτήσεις, γιατί δεν είναι η εποχή για προφορικά έπη, όπως η Ιλιάδα. Καλύτερα να τα βλέπουμε στην οθόνη μας. Να προχωρήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε αυτό, έστω οικειοθελώς. Ή, να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει αιρετός με ενδελεχέστερη γνώση περί  «νομοθετικών βελτιώσεων», από τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο, και ζωντανό παράδειγμα, κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Με ένα τηλέφωνο, στον γνωστό φίλο του, το έλυσε το ζητηματάκι.





Άρθρο ΘΤ, taxalia, 6.05.2014: http://taxalia.blogspot.gr/2014/05/facebook.html
Δημοσίευμα Καρφίτσας, για Φεστιβάλ Κινηματογράφου, 21.12.2013: http://www.karfitsa.gr/2013/12/21/apantisi-toy-dimitri-eipidi-se-report/
Καρφίτσα, Νέα έρευνα της «Κ» για το Φεστιβάλ, 16.12.2013:  http://www.karfitsa.gr/2013/12/16/paraitithike-o-giannis-mpoytaris/
Καρφίτσα, Το Φεστιβάλ, οι «χρυσές» συμβάσεις και τα… χρέη προς το ΙΚΑ!, 3.11.2013:  http://www.karfitsa.gr/2013/11/03/to-festival-oi-xryses-symvaseis-kai/


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη