16 Μαΐ 2014

Πέταξε στο δρόμο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού...

...για να βάλει τον Φούχτελ και την Γκάμπι!


Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά o πρόεδρος και η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού!

Δείτε την επιστολή! (υπάρχουν και άλλες αφού η ιστορία ξεκίνησε από το τέλος του 2012 αλλά χάριν συντομίας παραθέτουμε την πιο πρόσφατη)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
                                Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ


    Βιέννη, 15 Μαΐου 2014
Α.Π. 5/2014


Προς
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης
Τους υποψήφιους Δημάρχους Θεσσαλονίκης
Τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας

Κοιν.:
Αξ.Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
Αξ.Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Αξ.Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη
Αξ.Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό
Αξ.Γεν. Δ/ντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εξοχ.Πρέσβη κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο
Αξ.Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς  κ. Σάββα Αναστασιάδη και Μέλη της Επιτροπής
Αξ.Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκη και Προεδρείο ΣΑΕ - ΔΣ Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού
Εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων
Ομογενειακές οργανώσεις
Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο και Μέλη του Δ.Σ., Μέλη του Συλλόγου
ΜΜΕ


Θέμα:  «Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ο Δήμος Θεσσαλονίκης»

Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Ως Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω υπόψη σας τα εξής στοιχεία που αφορούν την παρουσία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Α) Η αφαίρεση από την Δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν έως τον Απρίλιο του παρελθόντος έτους το ΣΑΕ και στο οποίο είχε διαθέσει για την αναμόρφωσή του και για τον τεχνικό εξοπλισμό του σημαντικά ποσά, θα ήταν νομικά και ηθικά έγκυρη εάν υπήρχε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε παραχωρηθεί το 1999 το κτίριο στο ΣΑΕ.
Επειδή τέτοια απόφαση έως τώρα δεν έχει δηλωθεί ή δεν έχει επιδειχθεί, η αφαίρεση στερείται νομιμότητος και πρέπει να ανακληθεί.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Ιωάννης Μπουτάρης παρακάμπτοντας τη συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ) και του ιδίου να συστεγαστούν στον ίδιο χώρο η έδρα του ΣΑΕ και υπηρεσίες του Δήμου, αφού αφαίρεσε την επιγραφή ΣΑΕ από το εξωτερικό του κτιρίου και άλλαξε εν μία νυκτί τις κλειδαριές της εξωτερικής πόρτας ώστε οι υπάλληλοί μας να μην έχουν πρόσβαση στο κτίριο, στην κυριολεξία «πέταξε στο δρόμο» έναν συνταγματικό θεσμό που επέλεξε την πόλη της Θεσσαλονίκης για την παγκόσμια έδρα του.
Σημειωτέον ότι μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας του ΣΑΕ, όπως έπιπλα αλλά και τεχνικός εξοπλισμός, συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου καταχρηστικά και  χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΑΕ.
Σημειώνω επίσης οτι το οργανωμένο γραφείο του Προέδρου ΣΑΕ δόθηκε από τον κ.Μπουτάρη προς χρήση  της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Β) Η ενδεικνυὀμενη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η Δημοτική αρχή να δεχθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ ΣΑΕ και Δημάρχου Θεσσαλονίκης που επετεύχθη κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη την 1η Απριλίου 2012 παρουσία του Δημάρχου, στο κτίριο να συστεγάζονται το ΣΑΕ και κἀποιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που εκπροσωπεί τον οργανωμένο Ελληνισμό απανταχού της γης, αξίζει περισσότερου σεβασμού από τις αρχές της πόλης που θέλει να ονομάζεται «Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού».

Συνημμένα σας αποστέλλω προς ενημέρωσή σας δύο επιστολές του Προέδρου ΣΑΕ προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και την άμεση απάντησή σας.


Με τιμή,

Dr. O.Sarantopoulos

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ
Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού

Και αντί να απαντήσει άμεσα ο Δήμαρχος, απαντά ο Χρήστος Μάτης! (ευχόμαστε να παρουσιάσει τα ίδια γρήγορα αντανακλαστικά και αν εκλεγεί στη διοίκηση)


Αντί Συμβουλίου Απόδημο Ελληνισμού,

ελληνογερμανική συνέλευση...

Αγαπητή κυρία Σαραντοπούλου,

Δυστυχώς έχετε δίκαιο. Η λειτουργία των συγκεκριμένων γραφείων τουΔήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία το 1999 είχαν παραχωρηθεί στο ΣΑΕ, βρίσκεται εκτός πλαισίου νομιμότητας.
Δυστυχώς επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις στο θέμα της λειτουργίας τουγραφείου δημάρχων της ελληνογερμανικής συνέλευσης, το οποίο έχωεπανειλημμένα θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης(με πλέον πρόσφατη στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2014), στο οποίο φέρεται να προϊσταται η κυρία Gabriela Scheiner.
Σε κάθε περίπτωση, η νομιμότητα πρέπει να αποκατασταθεί! Άλλωστε το αυτοχρηματοδοτούμενο πλέον ΣΑΕ, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος κ.Ταμβάκης στην επιστολή προς τον κ.Μπουτάρη, πρέπει να στηριχτεί.
Πολύ δε περισσότερο, όταν η στήριξη δεν επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά ενισχύει το κύρος του σε όλο τον απόδημο Ελληνισμό.
Είναι αδιανόητο να αναζητούμε πιθανούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης με διάφορες διαδικασίες και να διώχνουμε και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες το δίαυλο επικοινωνίας με εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης 




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη