Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στο debate της TV100
«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει φωνή, δεν διεκδικεί γιατί διοικείται από τα ‘’καλά παιδιά’’ της εξουσίας»
«Η πολύχρονη παρουσία μας στα αυτοδιοικητικά και τους κοινωνικούς αγώνες αποτελούν εγγύηση και απαίτηση των δύσκολων καιρών να υπάρχει αυτοδιοικητική αρχή που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να αποτελεί εργαλείο αντίστασης των πολιτών. Για να αλλάξει η κατάσταση στην πόλη, οι πολίτες δεν πρέπει να εμπιστευτούν κάποιους διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται παραμονές εκλογών και εξαφανίζονται την επομένη, αλλά ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στο debate των υποψήφιων δημάρχων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην TV100.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» επέρριψε ευθύνες στον απερχόμενο δήμαρχο, γιατί δέχτηκε αδιαμαρτύρητα να ξαναπληρώσει ο δήμος τα κλεμμένα από την υπεξαίρεση επί διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. Τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα της πόλης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, όταν με τις πολιτικές των δύο κομμάτων εξουσίας κατέρρευσε η βιομηχανική της ενδοχώρα, υποχώρησε η συμμετοχή της στο εθνικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε φραπεδούπολη. «Ποιο μέλλον μπορεί να υπάρχει σε μια πόλη που έχει καταντήσει βασίλειο του παρασιτισμού», αναρωτήθηκε.
«Δεν ζητούμε από τους πολίτες αυτής της πόλης να μας ψηφίσουν με τη λογική του ‘’αναθέστε μας τη δουλειά και θα την κάνουμε καλύτερα από τους προηγούμενους’’, γιατί είμαστε εχθροί του δημαρχοκεντρικού συστήματος. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγο», τόνισε.
«Δεν είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός της αυτοδιοίκησης άλλοθι», τόνισε, απευθυνόμενος στον Γ.Μπουτάρη. Ενώ απευθυνόμενος στον Στ. Καλαφάτη, τον ρώτησε αν ως τέως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και νυν βουλευτής της ΝΔ, θα ψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει νέες περικοπές για τους ΟΤΑ, ενώ απαγορεύει την πρόσληψη σε δήμους εργαζομένων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Πως θα λειτουργήσουν οι δήμοι;», αναρωτήθηκε.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης επισήμανε: «αυτή η πόλη δεν έχει φωνή, δεν διεκδικεί, γιατί διοικείται από τα ‘’καλά παιδιά’’ της εξουσίας. Η πόλη μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση. Μια δημοτική αρχή δεν ξεκινά από το δομημένο περιβάλλον αλλά από τους ανθρώπους της πόλης. Από το φετινό προϋπολογισμό του δήμου, των 371νος εκ. ευρώ, η διοίκηση του δήμου θα διαθέσει λιγότερα από 4,5 εκ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική, η οποία πλέον έχει εναποτεθεί στις αγαθοεργίες ιδρυμάτων των εφοπλιστών. Ενάμιση μήνα μετά το πρώτο μνημόνιο, επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, κατέθεσα στο δημοτικό συμβούλιο μία πρόταση με μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Εισέπραξα μόνο την ψήφο μου και την αδιαφορία του δημοτικού συμβουλίου. Οι άνεργοι πρέπει να έχουν περίθαλψη, να μετακινούνται δωρεάν με τις συγκοινωνίες, να σιτίζονται, όταν δεν έχουν να φάνε. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει έναν διαφορετικό ρόλο και να μην είναι ο φτωχός συγγενής της κεντρικής εξουσίας».
Όταν ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των κυρίων Μπουτάρη και Καλαφάτη με αφορμή το θέμα του μετρό και των οικονομικών, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σχολίασε: «δεν καταλαβαίνω γιατί τσακώνεστε ενώ και οι δύο είστε ευνοούμενοι της σημερινής συγκυβέρνησης. Όταν έπεσε η δικτατορία είχαμε γεμίσει αντιστασιακούς. Τώρα, παραμονές εκλογών, έχουμε γεμίσει όψιμους ‘‘αντιμνημονιακούς’’».
«Η αυτοδιοίκηση πρέπει να απελευθερωθεί από το ζουρλομανδύα των μνημονίων και του Καλλικράτη. Η αυτοδιοίκηση ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη σ’ αυτό τον τόπο. Η κυβέρνηση λέει ‘‘ψάξτε να βρείτε πόρους, μειώστε τα έξοδα, μην προσλαμβάνετε προσωπικό’’. Μία δημοτική αρχή που σέβεται τους πολίτες πρώτα σέβεται αυτούς που εξυπηρετούν τους πολίτες. Γιατί τόσα χρόνια δεν μερίμνησε η διοίκηση για τη στέγαση των τεχνικών υπηρεσιών σε αξιοπρεπείς χώρους; Οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν την καθημερινότητά μας στεγάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Ακριβοπληρώνουμε αποθήκες, όπως της Lavipharm, για το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων. Μας ρωτούν ‘‘που θα βρούμε τα λεφτά’’, ενώ πετάμε στη χωματερή της Μαυροράχης το υπόλοιπο από τα σκουπίδια, ενώ επωφελείται ο ιδιώτης από την ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας τα δικά μας μέσα, χωρίς να κερδίζει ο δήμος. Μισό εκατομμύριο ευρώ μας κόστισε ο σπαστήρας ογκωδών στο Ωραιόκαστρο, αλλά πετάτε την πρώτη ύλη που παράγεται στη χωματερή, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει έσοδα στο δήμο. Λεφτά μπορούσαν να υπάρχουν αλλά τα έχετε δώσει όλα στους ιδιώτες. Δεν στηρίξατε καμιά προσπάθεια κοινωνικής επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε.
«Δεν αναπολούμε ρομαντικά την οικονομία του Ροβινσόνα Κρούσου. Δεν είμαστε Δον Κιχώτες. Ξέρουμε που πατάμε, έχουμε αυτοπεποίθηση, γιατί από τη πρώτη στιγμή ήμασταν σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική που στρέφεται εναντίον της κοινωνίας. Στο ψηφοδέλτιό μας φροντίσαμε να εκφράζονται όλες εκείνες οι δυνάμεις που όχι απλώς ήταν θύματα της κρίσης, αλλά αυτούς που αντιστάθηκαν με τους αγώνες τους, όπως οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες. Το ψηφοδέλτιό μας δεν έχει καμία εξάρτηση και καμία δέσμευση απέναντι σε συμφέροντα. Αλλά επειδή, όπως λέει και η ρήση του Αριστοτέλη «πόλις είναι δομημένη πολιτική», έχουμε ένα αξιόμαχο δυναμικό με έμπειρους επιστήμονες και ανθρώπους που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση από θέσεις ευθύνης, ώστε να αναλάβουμε το βάρος της διοίκησης. Το πρόγραμμά μας δεν ‘‘πετάει στα σύννεφα’’, αλλά στο έδαφος της πραγματικότητας. Ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν τις τύχες αυτής της πόλης», κατέληξε.