30 Μαΐ 2014

NAYAΡΧΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (1932-2014):ΙΝ MEMORIAM

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια: Ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος μας άφησε σήμερα το πρωί γιά το τελευταίο του ταξίδι, χάνοντας τη μάχη -άνιση μάχη...-με τα ...
προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Όχι δεν έχανε ποτέ μάχες ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος που μας άφησε σήμερα το πρωί, σε κανένα πεδίο. Τις κέρδιζε όλες, είτε αφορούσαν τη διαχείριση υψηλών ευθυνών και ευαίσθητων αποστολών που του ανέθετε η Πατρίδα, είτε τη διαχείριση της προσωπικής του ζωής.

Δημοκράτης συνειδητός και μαχητικός, αγωνίσθηκε κατά της δικτατορίας και κατέβαλε υψηλό τίμημα στέρησης της ελευθερίας του. Δημοκράτης και στην καθημερινή του ζωή, κατ' εξοχήν άνθρωπος, είχε ένα ήθος μοναδικό και ένα ιδιαίτερο αίσθημα αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο.

Στην ένδοξη σταδιοδρομία του στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου αξιώθηκε να αναδειχθεί Αρχηγός ΓΕΝ (1986-1989), όπως και κατά τη θητεία του ως Διοικητής ΕΥΠ (1993-1996), άφησε μοναδικό έργο, σε συνδυασμό με μία παρακαταθήκη σεβασμού του Συντάγματος και υπεράσπισης της Δημοκρατίας, πίστης στην αποστολή και συνέπειας στο καθήκον, που σχετίζεται με την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Πατρίδας.

Σπανίως μιλούσε γιά το έργο του, κρατούσε πολύ καλά κρυμμένα μυστικά, αν και ήταν ο ίδιος ο δημιουργός ή ο καθοριστικός συντελεστής σε πολλά, από υπέρμετρη σεμνότητα. Η Δημοκρατία μας στερείται έναν συνεπή και ασυμβίβαστο μαχητή της σε όλη τη ζωή του, το ΠΝ έναν από τους Αρχηγούς του που άφησε εποχή και η ΕΥΠ έναν Διοικητή που ήξερε καλά να υπηρετεί αθόρυβα την ασφάλεια της χώρας.

Αγαπημένε μου Λεωνίδα, σου απευθύνομαι πρώτη φορά στον ενικό γιά να σου πω: Χάνω με οδύνη έναν άνθρωπο, έναν ιδιαίτερο φίλο, που τιμούσα πολύ και αγαπούσα τόσο. Θα μου λείπεις. Θα σε τιμώ, πάντοτε.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη