26 Μαΐ 2014

Συνταγματικό quiz

από τον Σωτήριο Καλαμίτση
Επειδή ο Τσίπρας επεσκέφθη τον Κάρολο και του είπε ότι η κυβέρνηση τελεί σε δυσαρμονία προς τη λαϊκή βούληση, πράγμα για το οποίο σφόδρα αμφιβάλλω με βάση τα αποτελέσματα των..
ευρωεκλογών*, διερωτήθηκα τί θα μπορούσε να κάνει ο Κάρολος. [ΣΗΜ: Αλέξη, το Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτε πλέον περί δυσαρμονίας, σε αντίθεση με όσα είπες βγαίνοντας από το Μέγαρο, όπου είδες τον παίδαρο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό δεν στο έχουν πει Χρυσόγονος και Κατρούγκαλος. Άρα, πιάσε τον παπάρα που σε παρέσυρε και σούταρέ τον. Και τούτο, διότι ξέρεις πόσοι από αυτούς που σε άκουσαν πίστεψαν ότι λέει τέτοια πράγματα το Σύνταγμα; Το 99%].
Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που απειλούσε να κάνει ο Μπένι, εάν η Ελιά δεν σημείωνε επιτυχία, δηλαδή να πάει στον Κάρολο και να του πει ότι με το στραπάτσο που έχει πάθει η «δημοκρατική» [πατενταρισμένος ο όρος πλέον] παράταξη, δεν μπορεί να φέρει τα δυσβάσταχτα βάρη που απαιτεί μια εμμονή στα Μνημόνια.
Ας πάμε, λοιπόν, τριάντα χρόνια πίσω, και ας υποθέσουμε

Α] ότι ισχύουν σήμερα οι ακόλουθες διατάξεις του Συντάγματος που ίσχυαν τότε, αλλά κατήργησε ο Αντρέας:

Άρθρο 39§2
Το Συμβούλιον της Δημοκρατίας απαρτίζεται εκ των κατά δημοκρατικόν τρόπον εκλεγέντων και διατελεσάντων Προέδρων της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της βουλής, του Αρχηγού της Αξιωματικής εν τη Βουλή Αντιπολιτεύσες, ως και των προερχομένων εκ της Βουλής Πρωθυπουργών ή διατελεσάντων πρωθυπουργών εις Κυβέρνησιν τυχούσαν της εμπιστοσύνης της Βουλής

Άρθρο 41§1
Ο Πρόεδρος της Βουλής δύναται να διαλύση την Βουλήν μετά γνώμην του Συμβουλίου της Δημοκρατίας, εάν αύτη ευρίσκεται εν προφανεί δυσαναλογία προς το λαϊκόν αίσθημα ή εάν η σύνθεσις αυτής δεν εξασφαλίζη κυβερνητικήν σταθερότητα.

Β] ότι ο Κάρολος συγκαλεί το Συμβούλιο της Δημοκρατίας απαρτιζόμενο από τους
Σαρτζετάκη, Στεφανόπουλο, Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά, Μεϊμαράκη και Τσίπρα.

Γ] και ότι ακούει τη γνώμη τους.

Πιστεύετε ότι ο Κάρολος θα διαπίστωνε «προφανή δυσαναλογία» και θα διέλυε τη Βουλή;
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
*41,25% γουστάρει Μνημόνιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη