3 Μαΐ 2014

Θεσσαλονίκη: Startup φραπέ ή Startup Hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης?

Γράφει ο Νάνος Ιωάννης* 

Συνεχώς ακούμε για startup επιχειρήσεις και νέους ανθρώπους που τολμούν να επιχειρούν κυρίως σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές (mobile apps) ως αντίδοτο στην ανεργία. Όπως επίσης να βραβεύονται φοιτητές, άνεργοι, νέοι επιχειρηματίες...
για τις καινοτόμες ιδέες τους. Μόνο στο Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δεκάδες εκδηλώσεις, διαγωνισμοί και πρωτοβουλίες έρχονται στη δημοσιότητα, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.
Ωστόσο το «πρόβλημα παραμένει». Και μετά τη βράβευση τί; Πως η ιδέα θα γίνει επιχείρηση;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει και σε ποιο βαθμό;
Λόγω της ιδιότητάς μου (Πληροφορικός-Οικονομολόγος) και παίρνοντας αφορμή από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «ICT Startups – Next Generation», στην οποία συμμετείχα πρόσφατα ως συντονιστής, αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και πρωτοβουλίες στήριξης και προώθησης των Startups, όπως:
• Το Startup Live - τριήμερο event επιχειρηματικότητας (2-4 Μαΐου)
• Το Thessaloniki Start up Innovation Hub της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (προθεσμία υποβολής αιτήσεων Α’ Κύκλου: 15 Μαΐου)
• Τον διαγωνισμό BeatIT (Best Entrepreneurial Approaches and Tools in IT) (προθεσμία υποβολής ιδεών: 23 Μαΐου)
• Την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων (funds) για τη στήριξη των startups στη χώρα μας (στις 29/04 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο υπό σύσταση Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα αρχίσει με κεφάλαιο 280 εκατ. ευρώ).
πιστεύω ότι το «στοίχημα» για την Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και εξελιχθεί στο μοναδικό κόμβο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας (Startup Hub) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μπορούμε όμως ως πόλη να το πετύχουμε αυτό?
Η απάντηση είναι μία. ΝΑΙ μπορούμε!
Μπορεί στο σχετικό infographic της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πού «ανθούν» οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), να κυριαρχούν πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ενώ σε ολόκληρη τη ΝότιοΑνατολική Ευρώπη καμία, όμως έχουμε όλα τα εφόδια για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και να πετύχουμε αυτόν το στόχο.
Μη ξεχνάμε ότι ζούμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει:
• Αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.
• Νέους ανθρώπους με γνώσεις και ταλέντο και κυρίως όρεξη για δημιουργία.
• Πληθώρα ερευνητικών φορέων και δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (ΕΚΕΤΑ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Τεχνόπολις, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κλπ.), αλλά και επιστημονικών συλλόγων.
Γνωρίζω βέβαια ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος δεν είναι δουλειά (μόνο) του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά επεκτείνεται σε επίπεδο μητροπολιτικής διοίκησης.
Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι η νέα δημοτική αρχή της πόλης μας, εκτός από το να ασχολείται με τα τρέχοντα και καθημερινά θέματα του Δήμου (καθαριότητα κλπ.), θα πρέπει να είναι παρούσα στο σχεδιασμό του οράματος για την πόλη για την επόμενη δεκαετία, βασιζόμενη όχι σε μεγαλοϊδεατισμούς και οράματα ανεδαφικά (π.χ. «Μητρόπολη των Βαλκανίων») αλλά ούτε και σε συμπλέγματα κατωτερότητας και μιζέριας.
Αρκεί να επικρατεί πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας χωρίς τα κόμπλεξ εξουσίας που τόσο πολύ έχουν ταλανίσει αυτήν την πόλη.
Κάτι μάλιστα που θα μπορούσε να κάνει και μάλιστα άμεσα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είναι να διαμορφώσει έναν συνεργατικό χώρο εντός του Δημαρχείου (κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού Coho, αλλά δωρεάν), όπου φοιτητές που έχουν μια καινοτόμα ιδέα θα έχουν μια επαγγελματική στέγη και υποδομές για τους πρώτους 6 μήνες ή 1 χρόνο (μέχρι δηλαδή να αναπτύξουν την ιδέα τους και να «βγουν» στην αγορά), καθώς και να δημιουργήσει ένα εθελοντικό δίκτυο μεντόρων από επαγγελματίες που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συμβουλεύουν και θα καθοδηγούν τους «εκκολαπτόμενους» επιχειρηματίες. Το ποιοι φοιτητές-υποψήφιοι επιχειρηματίες θα επιλέγονται, μπορεί να γίνεται στα πλαίσια διαγωνισμών που θα διεξάγονται σε ετήσια βάση και με τον συντονισμό του Δήμου, ούτως ώστε η καινοτόμα ιδέα να μην μένει ως ένα απλό χρηματικό βραβείο σε διαγωνισμό και μια ωραία ανάμνηση, αλλά να εξελίσσεται σε πραγματική επιχείρηση!
Εναλλακτικά ή/και συμπληρωματικά, ο Δήμος μπορεί να αναλάβει την μετατροπή ακινήτων ιδιοκτησίας του σε χώρους - θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας ή να αναλάβει τα έξοδα ενοικίου σε χώρους θερμοκοιτίδων), προκειμένου να στηρίξει τις καλύτερες ιδέες και στη συνέχεια αυτές να εξελίσσονται σε πραγματικές επιχειρήσεις!
Επιπλέον, εκτός από τα τις παραπάνω μορφές υποστήριξης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να υποστηρίζει ενεργά τις Startups και με ενέργειες όπως δικτύωση και συνεργασίες στο εξωτερικό, προβολή σε εξειδικευμένες εκθέσεις κλπ.
Διότι όλες οι στατιστικές αναφέρουν ότι μπορεί οι startup επιχειρήσεις να αποτελούν ένα δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, όμως σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν μετά από μία πενταετία τεράστιο ποσοστό «θνησιμότητας».
Kαι χωρίς να παρεξηγηθώ, δεν μιλώ για μοντέλο startup φραπέ και startup σουβλάκι. Γιατί αυτό για πολλούς αποτελεί το success story αυτής της πόλης.
Δεν είναι κακό να διδαχθούμε από καλές πρακτικές του εξωτερικού, όπου και εδώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να συστήσει ένα γραφείο μεταφοράς τεχνογνωσίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μηχανισμού - δομής αξιοποίησης των πόρων της Ε.Ε. προς όφελος της πόλης και της νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας (π.χ. για το Βερολίνο που εξελίσσεται σε Startup Hub της Κεντρικής Ευρώπης, μελέτη της McKinsey προβλέπει τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020!).
Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά και με όμορους δήμους, θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στη διοργάνωση πανευρωπαϊκών startup events στην πόλη μας, κάτι που εκτός των άλλων, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τουρισμό.
Ολοκληρώνοντας, θεωρώ ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός του Δήμου είναι φτωχός. Αποσπασματικές ενέργειες με έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Ακόμη και στο πλαίσιο της πρωτεύουσας νεολαίας, οι εκδηλώσεις είναι τουλάχιστον «φτωχές».
Όταν μιλάμε για έξυπνες πόλεις, κοινωνική οικονομία, αστική επιχειρηματικότητα, καινοτόμο επιχειρείν, ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε όραμα και μακρόπνοο σχεδιασμό για την πόλη, μυαλά και αυτιά ανοιχτά σε νέες ιδέες και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για μια
Θεσσαλονίκη Startup Hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για μια Θεσσαλονίκη «Εντάξει»!


ΝΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Web Site: http://www.nanos-ioannis.gr
Facebook: ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Εντάξει» - Σταύρος Καλαφάτης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη