16 Μαΐ 2014

Ανακοίνωση του συνδυασμού "Μένουμε Θεσσαλονίκη" για τη χθεσινή τηλεμαχία στο TV100 και τον Γιάννη Μπουτάρη.

Εκνευρίστηκε στη χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων δημάρχων, ο Γιάννης Μπουτάρης, και μας επιτέθηκε κατηγορώντας τον εκπρόσωπο του ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ως «ασόβαρο» όταν
, μαζί με άλλους συνομιλητές έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της «καύσης» των απορριμμάτων. Τον κατηγόρησε δε πως «δεν ξέρει τι λέει» όταν αναφέρθηκε στη «σχετική φιλολογία γύρω από το ζήτημα, μέσα από την οποία προκύπτει ότι στα χαρτιά υπάρχουν σχέδια για 4 εργοστάσια καύσης απορριμμάτων».
Βέβαια η δική του απάντηση υπήρξε «άλλα αντί άλλων», καθώς αρχικά αρνήθηκε καν ότι υπάρχει «ζήτημα καύσης», ενώ στο τέλος παραδέχτηκε ότι ο σχεδιασμός του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προβλέπει την κατασκευή 2 εργοστασίων, στη Μαυρορράχη και στον Άγιο Αντώνιο (πηγή: Αγγελιοφόρος, «Θεσσαλονίκη: Κινητικότητα για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων», 23/12/2013) . Αν σε αυτά προσθέσουμε,
· το εργοστάσιο στη Σίνδο που σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου, είναι στα σχέδια του Δήμου να κατασκευάσει την επόμενη πενταετία (πηγή: εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, «Γ. Μπουτάρης: Εντός πενταετίας η μονάδα καύσης απορριμμάτων στη Σίνδο», 7/12/2012),

· και την μονάδα εναλλακτικών καυσίμων που πήρε άδεια για να λειτουργήσει στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ (Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, «ΠΕΔ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Στα χαρακώματα οι δήμαρχοι για το «ΤΙΤΑΝ», 08/03/2014.

Το άθροισμα βγαίνει ακριβώς στα 4 εργοστάσια, στα οποία αναφέρθηκε ο Γ. Ρακκάς.

Εκεί που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα είναι όταν αρνήθηκε εξοργισμένος την ανάμειξη των γερμανικών συμφερόντων και τον ρόλο του Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ στην προώθηση της καύσης των απορριμμάτων ως την υποτιθέμενα πιο άρτια μέθοδο για την διαχείρισή τους. Κατ’ αρχάς η ανάμειξη του Φούχτελ στην διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπεται από την ίδια την διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν το ελληνικό και το γερμανικό κράτος για συνεργασία σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα της Γερμανικής Συνέλευσης Συνεργασίας: «Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων, των περιφερειών και των πολιτών, η οργάνωση, το χτίσιμο και η ανάπτυξη ειδικών πρακτικών. Είτε μεταφορά γνώσεων και η άμεση ανταλλαγή τουρισμού ή αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας ή την υποδομή, θέματα υγείας, διοικητικού εκσυγχρονισμού ή τον πολιτισμό και την πρακτική ανταλλαγή νέων, παντού βοηθά εάν οι πολίτες, τα ιδρύματα, οι εταιρείες και οι πολιτικοί συνεργαστούν, να προσδιοριστούν οι τομείς του κοινού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων». (Πηγή: http://www.grde.eu/el/. Προσπελάστηκε 16/05/2014).

​Και βέβαια, έχουν καταγραφεί πάρα πολλές δηλώσεις από τον ίδιο τον Γερμανό επιτετραμμένο που αναφέρονται στην παροχή τεχνογνωσίας στους ελληνικούς δήμους από την γερμανική πλευρά πάνω στο ζήτημα των σκουπιδιών. Αντιγράφουμε από δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλλε: «Την ίδια στιγμή που πολλοί δήμοι στην Ελλάδα δεν διαθέτουν κονδύλια για την αποκομιδή των απορριμμάτων, κάποιοι άλλοι δήμοι στη Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση να κερδίζουν χρήματα από την αποκομιδή ή ανακύκλωση των σκουπιδιών. Στις περιοδείες του στην Ελλάδα, ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα από τα σκουπίδια, εάν εφαρμόσει την κατάλληλη πολιτική. […] ‘Ήδη πριν από 30 χρόνια αναζητούσαμε και στη Γερμανία λύσεις για την αποτελεσματική αποκομιδή των σκουπιδιών. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει λάθη, αλλά έχουμε μάθει πλέον από αυτά και τώρα ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Γιατί να μην δούμε λοιπόν τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε μία άλλη χώρα, να αξιοποιούν την εμπειρία μας αυτή;’» (Πηγή, Ντόιτσε Βέλε, «Πως Βγάζουμε λεφτά από τα σκουπίδια», 19.09.2012 –τα ίδια δήλωσε ο Φούχτελ όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή στις 3 Φεβρουαρίου 2014 [Πηγή, Ναυτεμπορική, Φούχτελ: Η ελληνογερμανική συνεργασία προάγει την ανάπτυξη, 05/04/2014])

Από τα στοιχεία που παρατίθενται, είναι πολύ σαφές ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο στην σχετική διαμάχη που ξέσπασε στην χτεσινή τηλεμαχία.
Όσο για την μόνιμη επωδό που μας έχει επαναλάβει δημόσια και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο δήμαρχος («τι το κακό έχει η στενή συνεργασία με το γερμανικό κράτος, και θεσμούς») τον παραπέμπουμε στις πρόσφατες αποκαλύψεις Γκάιντνερ για το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξε η γερμανική κυβέρνηση εναντίον της χώρας μας στις πιο κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης: Αφού αρχικώς, προσπάθησε να μεταχειριστεί την χώρα μας ως «Ιφιγένεια» και να την κλωτσήσει έξω από το ευρώ προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, σύντομα πέρασε στο σχέδιο Β, να αποδεχτεί την παραμονή μας στην Ε.Ε. με τίμημα να μεταβάλει τη χώρα σε αποικία, και τον ελληνικό λαό σε δουλοπάροικο. Αυτή είναι η πραγματικότητα –βέβαια ο Γιάννης Μπουτάρης έχει κάθε δικαίωμα να ζει στην δική του, όχι όμως όταν είναι Δήμαρχος και διαχειρίζεται τις τύχες ολόκληρης της συμπρωτεύουσας.

Υ.Γ.1 Προφανώς, από τους κατά καιρούς σχεδιασμούς για τα 4 εργοστάσια κάποιοι θα ευοδωθούν, και κάποιοι όχι. Γι’ αυτό ο Γ. Ρακκάς αναφέρθηκε σε ‘φιλολογία’ και όχι σε ‘σχεδιασμούς’. Ωστόσο, ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε έναν δήμαρχο ο οποίος την μία μέρα λέει Α και την άλλη το αντίθετο;

Υ.Γ.2 Μόλις μια μέρα πριν, γύρω στις 12 το βράδυ, δεχτήκαμε στο περίπτερο του Μένουμε Θεσσαλονίκη της Ικτίνου «επίθεση φιλίας» από τον ίδιο τον Γ. Μπουτάρη και τους συνεργάτες του. Σε συνομιλία με τα παιδιά που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εκεί εκθείασε, όπως και οι συνεργάτες του, την σοβαρότητα των προτάσεών μας και ευχήθηκε να εκλέξουμε κάποιον αντιπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς, αυτή η στάση καρότο-μαστίγιο που έχει επιστρατεύσει ο Γ. Μπουτάρης απέναντί μας, στοχεύει στο να μας εξαναγκάσει να μεταμορφωθούμε σε καλά και πειθήνια παιδιά. Να είναι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Ούτε φυγή - Ούτε υποταγή

Ψηφοδέλτιο νέων για το Δήμο Θεσσαλονίκης

menoumethess@gmail.com | @menoumethess

http://www.menoumethess.wordpress.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη