1 Ιουν 2014

Δημήτρης Βενιέρης: "Ο Θεσσαλονικιός δεν έχει ανάγκη από μύθο"

Ο Δημήτρης Βενιέρης είναι τρελαμένος! Είναι όλη μέρα κι όλη νύχτα (σχεδόν) στον Focus 103,6 και δεν θα ησυχάσει αν δεν τον εδραιώσει στην συνείδηση των συμπολιτών του αλλά και στα... χαρτιά ως το Νο1 ραδιόφωνο της πόλης. 


Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολάου


Πέτυχα τον Δημήτρη Βενιέρη σε μια ανάπαυλα από το διαρκές τρέξιμο στο οποίο επιδίδεται τον τελευταίο καιρό, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του ενημερωτικού, ραδιοφωνικού σταθμού Focus 103,6. To2014 τον βρήκε να αναλαμβάνει για λογαριασμό του ομίλου FOCUS MEDIA,  την διεύθυνση της μεγαλύτερης επένδυσης σε ενημερωτικό ραδιόφωνο, των τελευταίων 15 ετών. Η έως τώρα ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το εγχείρημα μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλεί στους  μετόχους, αλλά και σε όλο το προσωπικό του Focus, αφού πέτυχε σε πολύ σύντομο διάστημα να κερδίσει το κοινό της Βόρειας Ελλάδας και να γίνει μια από τις βασικές επιλογές των ακροατών.

Όλη μέρα σας ακούω να είστε εδώ, κ. Βενιέρη.

Αυτή η δουλειά δεν σ' αφήνει, μόνο όταν δεν την αφήνεις. Και αν την αγαπάς, θέλει θυσίες και ...το χρόνο της. Προσωπικά όταν εργαζόμουν για λογαριασμό άλλων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και στη   δημόσια ραδιοτηλεόραση μου αποσπούσε πολύ χρόνο. Απλά τώρα ο Focus μου αποσπά όλο το χρόνο. Από τα ξημερώματα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Και αυτό θα κρατήσει για πολύ καιρό. Μέχρις ότου θεωρήσουμε ότι ο Focus έχει κάνει τον πρώτο κύκλο του, που είναι να μάθει η βόρεια Ελλάδα, ότι στη Θεσσαλονίκη, όταν συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και διάθεση, μπορούμε και τα καταφέρνουμε πολύ καλά

Πώς το πήρατε απόφαση να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο εγχείρημα στις παρούσες συνθήκες;

Πάντα είχα σχέση με την αγορά, παρόλο που για καιρό υπηρέτησα, με το ίδιο πάθος, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Με απωθούσε η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία και πάντα αφουγκραζόμουν, σεβόμουν και πίστευα στην ελεύθερη αγορά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.  Επεδίωκα ακόμα και στην ΕΡΤ να έρχονται. μέσα από διαφημιζόμενους και χορηγούς χρήματα για την ΕΡΤ. Ο Κυριάκος, ο αδερφός μου, πίεζε εδώ και πολλά χρόνια να κάνουμε μια αρχή στα ΜΜΕ,  μάλιστα κάποιες φορές σκεφτόμαστε ότι ήταν λάθος που δεν το κάναμε, όταν ξεκίνησαν τα ραδιόφωνα τη δεκαετία του '90. Πάντα το ανέβαλα. Λίγο η διευθυντική μου θέση στο TV Μακεδονία, μετά η συνεργασία με την ΕΡΤ3... Αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι η ΕΡΤ3 τελείωνε, σκέφτηκα να κάνω κάτι. Και αυτή τη φορά η απόφαση ήταν μονόδρομος. Πήρα την πρωτοβουλία και απευθυνθήκαμε σε πετυχημένους επιχειρηματίες και ξεκινήσαμε, με πυλώνα το ραδιόφωνο.  Θέλουμε η επιχείρηση να επεκταθεί  και στη διαδικτυακή τηλεόραση, να διευρύνουμε τις υπηρεσίες του ραδιοφωνικού μας σταθμού και σε άλλους τομείς. Ένα ραδιόφωνο μπορεί να ικανοποιεί την τρέλα εκείνου που το κάνει, αλλά στην παρούσα συγκυρία αυτό δεν είναι αρκετό για να αντεπεξέlθεις στον ανταγωνισμό και να διατηρήσεις θέσεις εργασίας. Θεωρώ πως η δημιουργία του FOCUS είναι ξεχωριστή πρωτοβουλία, καθώς δεν έχει γίνει ανάλογη επένδυση τουλάχιστον 15 χρόνια στην πόλη. Όλοι επέλεξαν  τα μουσικά ραδιόφωνα, καθώς   και τα αθλητικά. Δεν υπήρξε άλλος που να κάνει σε αυτή τη συγκυρία ενημερωτικό ραδιόφωνο. Πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχα συζητήσει και είχα προτείνει  συγκεκριμένο πλάνο στον Όμιλο του Metro, στον Παύλο Ανδρώνη για να μου δώσει τη συχνότητα 100,3 αλλά μου είχε πει πως τα ενημερωτικά ραδιόφωνα δεν μπορούν να στηριχτούν οικονομικά και μείναμε εκεί.
Ποιο κενό πιστεύεται ότι υπήρχε στον ραδιοφωνικό αέρα το οποίο και καλύψατε;
Πάντα πίστευα ότι το ραδιόφωνο είναι κατάθεση ψυχής. Είναι συναίσθημα, κυρίως για εμάς τους Βορειοελλαδίτες. Πολλοί επιχειρηματίες της Αθήνας έρχονται και φέρνουν τα ΜΜΕ τους, κυρίως ραδιοφωνικούς σταθμούς,  νομίζοντας  ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι ανάλογο της Αθήνας. Δεν έχουμε  καμία σχέση. Έχω σπουδάσει στην Αθήνα,  έχω ζήσει αρκετό καιρό εκεί, έχω πολύ καλές σχέσεις με Αθηναίους φίλους και έχω να πω ότι ζούνε εντελώς διαφορετικά. Ο Θεσσαλονικιός δεν έχει ανάγκη από μύθο, των «αστέρων» της πρωτεύουσας. Το ραδιόφωνο είναι κατάθεση ψυχής, αυτό που ο Focus έφερε, είναι το συναίσθημα. Είμαστε 20 και πλέον διαφορετικοί άνθρωποι στο ραδιόφωνο και όποιος μας ζήσει νομίσει ότι γνωριζόμαστε χρόνια.  Υπάρχει χημεία η οποία βγαίνει στα μικρόφωνα. Ξέρουμε καλά τη πόλη και έχουμε να μοιραστούμε πολλά με τους ανθρώπους της. Είμαστε πολύ διαφορετικοί  μεταξύ μας, έχουμε αντίθετες απόψεις, αλλά κοινή πεποίθηση, ότι πρέπει οι Θεσσαλονικείς να έχουν τη φωνή και τη σκέψη τους αποτυπωμένες  σε ήχους, μουσική και λόγο.

Σας λείπει η σιγουριά του δημοσίου;

Όχι, καθόλου. Και ποτέ δεν ήθελα να είμαι μόνιμος. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που στον Παυλόπουλο και το λέω και δημόσια, είχα τηλεφωνήσει και του είπα είναι λάθος αυτό που πας να κάνεις. Με μια υπογραφή να μονιμοποιήσεις τόσους ανθρώπους είναι λάθος. Γιατί θα το βρεις μπροστά σου όπως το βρήκε και η Ελλάδα μπροστά της. Εγώ και στην ΕΡΤ ήθελα ανταγωνισμό. Δεν ήθελα όλοι να παίρνουμε τα ίδια. Ήθελα να παίρνω λιγότερα από κάποιον που είναι καλύτερος από εμένα αλλά και περισσότερα από εκείνον που ήμουν καλύτερος. Το οποίο δεν υπήρχε.



Ποιο είναι το μυστικό που έκανε την ομάδα να λειτουργεί τόσο καλά ως σύνολο; Πώς καταφέρατε να "μαζέψετε" τόσους δημοσιογράφους και αυτοί να συνεργάζονται εν ειρήνη;

Νομίζω πως συνέτρεξαν τα εξής: Καταρχάς το γεγονός ότι αυτοί οι οποίοι το διαχειριζόμαστε δεν έχουμε κανέναν λόγο να θεωρούμε τους εαυτούς μας καλύτερους, ή λιγότερο καλούς από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θέλω όλοι οι άλλοι στη στην επιχείρηση αυτή να είναι καλύτεροι  από εμένα. Μέχρι χθες, επεδίωκα να είμαι εγώ καλύτερος από τους άλλους, σε κάθε εργασιακό χώρο, σήμερα με γοητεύει που  η εμπειρίες των παλιότερων συναδέλφων, έσμιξαν με τη διάθεση των νέων και το …καράβι ανοίγεται στα βαθιά.   Δεύτερον η επιλογή των προσώπων έγινε με κριτήρια αυστηρά, των ανθρώπων που είχαν και έχουν απήχηση στην κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας. Επαγγελματίες που δοκιμάστηκαν, έχουν κριθεί, αξιολογηθεί κι έχουν περάσει τον πήχη των απαιτήσεων  της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που έμεινε είναι λίγη τρέλα και διάθεση από μέρους μας να υπάρχει συνεργασία. Αυτή την προσθέτουν οι νεώτεροι συνάδελφοι. Άλλωστε όλοι λέμε ότι ο Focus fm  είναι  “νέος, έμπειρος και ερωτεύσιμος¨.  Δεν θεωρώ ότι στον Focus υπάρχουν υφιστάμενοι, θεωρώ πως έχουμε κοινό προϊστάμενο τους ακροατές και σε εκείνους λογοδοτούμε. Αυτό το οποίο επιθυμούμε και στο οποίο προσβλέπουμε, είναι στο ξεκίνημα της νέας Ελλάδας πάνω –δυστυχώς- σε φτωχές βάσεις, αν υπάρχουν χρήματα και προνόμια να τα πάρουν εκείνοι οι οποίοι τα αξίζουν. Και ο Focus διαφημιστικά και επιχειρηματικά μπορεί να δώσει και να κερδίσει.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη