6 Ιουν 2014

Η τεχνομαϊμού το’σκασε!

Κάντε μου μια χάρη, παρακαλώ – Γράψτε στην μπάρα αναζητήσεων του google τη φράση: Μαϊμού της τεχνολογίας – Αν υποψιάζεστε ότι θα εμφανιστεί κάποια καρικατούρα του συμπαθούς ζώου με το ανθρώπινο παράστημα, σφάλλετε – Θα εμφανιστεί ένα πρόσωπο της εφήμερης επικαιρότητας – Δεν πρόκειται για ειρωνεία των εχθρών του – Αλλά για αυτοπροσδιορισμό – Τι, δεν υποψιαστήκατε ποιον αφορά;

Γράφει ο Θάνος Τάκης

Αν με ακούσατε, θα λύσατε ήδη, το κουΐζ! Εξάλλου, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι ‘talk of the town’, θα σχολίαζαν τα της Κωστοπουλείου αντιλήψεως έντυπα. Ζούμε σεναριακές στιγμές, μίνι σειράς, με πρώτο, δεύτερο και τρίτο επεισόδιο. Ο Θεοχάρης οδηγείται στην έξοδο, η παραίτηση Θεοχάρη, ο Θεοχάρης μαινόμενος.

Ο Χάρης Θεοχάρης ορθώνει ανάστημα και δηλώνει σχετικώς: «Η απόφαση (σ.σ παραίτησης) είναι δική μου», προσθέτοντας ότι, «κανένας δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ, δεν έχω κάνει τίποτε που να το σκέφτομαι δεύτερη φορά».

Δεν μπορεί να διαβάζω αυτά που διαβάζω. Αφήνοντας ασχολίαστη την τελευταία του φράση, «δεν έχω κάνει τίποτε που να το σκέφτομαι δεύτερη φορά», αυτός ο κύριος, ο αυτοπροσδιορισθείς στο twitter του ως «I.T. Μonkey» μας υπολογίζει όλους, για διανοητικά υπολοιπόμενους. Μα, υπάρχει καν ένας, ο οποίος τον πιστεύει; Ότι δηλαδή, ξύπνησε προχθές το πρωί και αποφάσισε να παραιτηθεί; Και από που να παραιτηθεί; Από την θέση στη οποία διορίστηκε, με απόφαση κοτζάμ Υπουργικού Συμβουλίου; Δεν μιλάμε για κανέναν αιρετό! Και εφόσον θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό επαγγελματία, είναι λογικό ένας τέτοιος να ξυπνά κάποιο πρωί και να δηλώνει γεια σας, φεύγω; Ούτε καν την στοιχειώδη επαγγελματική ευγένεια της έγκαιρης προειδοποιήσεως δεν τηρεί; Να ενημερώσει, βρε αδερφέ, ότι προτίθεται να αποχωρήσει; Έτσι, μπαμ και κάτω, δεν φεύγουν ούτε οι δεύτερες φωνές σε παρακμιακό ξενυχτάδικο!

Η περί του αναστήματος αναφορά, εφόσον δεν χυδαιολογεί περί του μετριότατου ύψους του Στουρνάρα, αποτελεί αστειότητα. Αστειότητα, αν όχι ανηθικότητα, με δεδομένες τις προβλέψεις και τους ορισμούς του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο διορίστηκε. Διότι περί ύψους δεν περιγράφει, αλλά αναφέρει ορισμένα ενδιαφέροντα προαπαιτούμενα. Δεν βλέπω να τα πληροί ο Χάρης.

«Ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που διαθέτει: 1) Πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και, κατά προτίμηση, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει. 2) Σημαντική επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. 3) Σημαντική διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων (project management), στοχοθεσία, συντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων. 4) Γνώση ξένων γλωσσών, ιδίως δε της Αγγλικής, που αποδεικνύεται από σπουδές, δημοσιεύσεις και άλλα πρόσφορα μέσα. 5) Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης» (άρθρο 5.4.α του ν.4093/2012 ‘Υποπαράγραφος Ε.2. Σύσταση Θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων’).

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα.

Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους. Υπήρξε τέτοιο ο Θεοχάρης-Χάρης-Θεοχάρης; Τι να σας πω. Η αφεντιά μου τον αγνοούσε, μέχρι να εμφανιστεί ως ΓΓ. Δεν ξέρω για εσάς. Αλλά μάλλον κι εσείς, αγνοούσατε το κύρος του. Μάλλον θα συμφωνήσουμε πως, όχι, δεν ήταν τέτοιο πρόσωπο, όταν ζητούσε και καταλάμβανε τη θέση.

Πτυχίο ΑΕΙ και, κατά προτίμηση, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει. Η μαϊμού (της τεχνολογίας, είπαμε...) έχει πτυχίο ΑΕΙ. Δηλώνει κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού [Software Engineering] από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου. Άρα, δεν διαθέτει τον απαραίτητο μεταπτυχιακό τίτλο, με ειδίκευση στην φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. Περίπατο, η προτίμηση, λοιπόν.

Σημαντική επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. Δηλώνει στο βιογραφικό του ότι διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers (ξέρετε, αυτή που πτώχευσε το 2008 και ξεκίνησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση), ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Όταν πτώχευσε, έφυγε. Μετά, προσελήφθη ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια (αυτή που πτώχευσε πιστολιάζοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους). Όταν πτώχευσε, έφυγε. Δεν διακρίνω καμία εμπειρία στην φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. Μα καμία. Άλλη εμπειρία διακρίνω. Είμαι ο μόνος;

Σημαντική διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων (project management), στοχοθεσία, συντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων. Ισχύει το προηγούμενο σχόλιο. Δυο εταιρείες που πτώχευσαν. Αν ευθύνεται και ο ίδιος, δεν μπορώ να πω. Ούτε και περί του αντιθέτου μπορώ να πω, όμως!

Γνώση ξένων γλωσσών, ιδίως δε της Αγγλικής. Ε, αυτό το κριτήριο  το πιάνει, η μαϊμού (της τεχνολογίας, είπαμε...).

Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης. Επιεικώς ηλίθιο κριτήριο. Τι πα’ να πει «ισχυρό» ιστορικό, ρε δερβίσια; Υπάρχει ισχυρή, μετρίως ή ισχυρώς ισχυρή ιστορία; Ποιος τα ψηφίζει αυτά τα πράγματα;

Συμπέρασμα: ο κ. Θεοχάρης-Χάρης-Θεοχάρης δεν εκπλήρωνε τα περισσότερα από τα κριτήρια που ο νόμος ορίζει, όταν διορίστηκε. Ψιλο-φαβοριτισμό μυρίζει η υπόθεση. Τι λέτε κι εσείς, κ. Στουρνάρα; Δική σας δεν ήταν η αναγκαία εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο;

Πέρα από όλα αυτά που μόνο ιστορικό ενδιαφέρον έχουν, υπάρχει και μια κρίσιμη λεπτομέρεια, τώρα που η μαϊμού (της τεχνολογίας, είπαμε!) πήδηξε σε άλλο δένδρο. Άλλη μία υποπαράγραφος της υποενότητας του εδαφίου του παραρτήματος του άρθρου, που την αφορά. Αυτήν που ορίζει το πιο κάτω απαράδεκτο, για δημόσιο λειτουργό, που διορίστηκε για να κάνει την δουλειά που διορίστηκε:

«Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο». (άρθρο 7.β του ν.4093/2012 ‘Υποπαράγραφος Ε.2. Σύσταση Θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων’).

Αναρωτιέμαι: με δεδομένο ότι ο κ. Στουρνάρας άλλαξε το πυροβολημένο τζάμι καθώς τέλειωσε  η κρίση για την Ελλάδα, και ανοίγεται μπροστά μας ο οθωμανικός παράδεισος με τα πιλάφια, μήπως τούτη η τεράστια επιτυχία βασίζεται και στις επιδόσεις - ως προς τις εισπράξεις - της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων;

Μήπως δηλαδή, ως χώρα, εκτός της Μιχαλούς χρωστάμε και της τεχνομαϊμούς;






















Ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο): http://www.ydmed.gov.gr/?p=3644
Twitter Θεοχάρη: https://twitter.com/htheoharis







 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη