Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Περιορισμός κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό βραχιολάκι υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση και δυνατότητα μόνον μετάβασης στη Βουλή για άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων του ή σε νοσοκομείο για λόγους υγείας. Ούτω απεφάνθησαν οι εφέτες-ανακρίτριες. Τα περισσότερα ΜΜΕ ...
εξέφρασαν την έκπληξή τους για τον «πρωτοφανή», όπως τον αποκάλεσαν, περιοριστικό όρο που επεβλήθη στον βουλευτή της ΧΑ Κουκούτση μετά την απολογία του για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Την ίδια έκπληξη είχαν εκφράσει όταν επεβλήθη εγγύηση ύψους € 5.000.000 στον βουλευτή του εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικού κόμματος Δ. Κοντομηνά.
Τα εκ των ΜΜΕ αντιμνημονιακά διερρήγνυαν τόσον καιρό τα ιμάτιά τους καταγγέλλοντας ότι ο εγκλεισμός στη φυλακή βουλευτών της ΧΑ αλλοιώνει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Βουλή, αφού οι προφυλακισμένοι βουλευτές δεν προσμετρούνται για τον σχηματισμό πλειοψηφίας.
Για να δούμε, λοιπόν, τί πραγματικά έγινε με τον Κουκούτση.
Από τα μέσα του 2013 γινόταν μεγάλη συζήτηση σχετική με την προφυλάκιση, δοθέντος ότι οι φυλακές είναι τίγκα και δεν χωράνε άλλους υποδίκους ή καταδίκους. Τότε, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαφίγκος σκέφθηκε, ορθώς, να εισαγάγει στην ελληνική έννομη τάξη τον θεσμό των «βραχιολίων» που εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες πολιτισμένες χώρες της Δύσης. Τελικά, ο θεσμός έλαβε σάρκα και οστά με τον ν. 4205/2013 και αποτελεί μία μορφή προσωρινής κράτησης, αφού ο υπόδικος εγκλείεται στο σπίτι του και παρακολουθείται κάθε του κίνηση με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φέρει.
Ο νόμος προβλέπει ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιβάλλεται υπό τους ίδιους όρους που επιβάλλεται η προσωρινή κράτηση, εφ’ όσον η απειλούμενη ποινή είναι ισόβια ή κάθειρξη μέχρι 20 έτη «όταν, με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης και την εν γένει προσωπικότητα του κατηγορουμένου, κρίνεται αιτιολογημένα, ότι το μέτρο αυτό παρέχει βάσιμα την προσδοκία ότι ο τελευταίος δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα». Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για μία ήπια μορφή προσωρινής κράτησης.
Γιατί, λοιπόν, είναι πρωτοφανής ο όρος αυτός που επεβλήθη στον Κουκούτση; Αν δεν υπήρχε το βραχιολάκι, ο Κουκούτσης θα προφυλακιζόταν για να κάνει παρέα στους συναδέλφους του βουλευτές της ΧΑ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αλλοίωση των ψηφοφοριών στη Βουλή. Δεν είναι, λοιπόν, προτιμότερο που του επεβλήθησαν βραχιολάκια αντί προσωρινής κράτησης, αφού με το επιβληθέν μέτρο τού επιτρέπεται να πηγαίνει στη Βουλή και να ασκεί τα καθήκοντά του, πράγμα που δεν επιτρέπεται στους συναδέλφους του που παραμένουν στον Κορυδαλλό; Είναι απείρως προτιμότερος αυτός ο όρος από την προφυλάκιση, αν κρίνω και από το γεγονός πως όταν προφυλακίσθηκε ο Ι. Μαντζουράνης το 1989 για το σκάνδαλο Κοσκωτά, παρακαλούσε τον εισαγγελέα Δωρή να αντικατασταθεί η προφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό δαπάναις του ιδίου του Μαντζουράνη. Άλλο να είσαι σπίτι σου και να ζης με την οικογένειά σου, να μη σου τα ζαλίζει το σωφρονιστικό σύστημα, να κινείσαι όπως γουστάρεις, να βλέπεις στην τηλεόραση τον κ. Μπάμπη και τον κ. Κώνστα να σου τα ζαλίζει αναλύοντας τα καλά του Μνημονίου, να τρως το φαγητό σου ό,τι ώρα βολεύεσαι κ.λπ. και άλλο να είσαι στη στενή εισπράττων προκαταβολή ποινής.
Προς τί η έκπληξη λοιπόν; Απλώς για να διεγερθεί το εξαθλιωμένο, αλλά νοήμον, κοινό των φυλλάδων, των ραδικοφώνων και των βοθροκάναλων που απολαμβάνουν μετά μανίας εκτενή ρεπορτάζ για το χλιδάτο πάρτι της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα στον Σκορπιό.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος