19 Ιουν 2014

Δίκη υπεξαίρεσης: "Στο εδώλιο κάθονται θύματα του Σαξώνη"

Χειμαρρώδης ήταν σήμερα η αγόρευση της συνηγόρου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Αλέκας Μαύρου-Τσάκου.



Της Κατερίνας Νικολάου


Η σειρά της συνηγόρου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου,  Αλέκας Μαύρου- Τσάκου να αγορεύσει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκη ήταν σήμερα, 48η ημέρα της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της υπόθεσης της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Η συνήγορος του πρώην Δημάρχου τόνισε εξαρχής πως στην υπεράσπιση του εντολέα της αντιμετωπίζει μια ευκολία αλλά και μια δυσκολία. "Το γεγονός πως δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη εμπλοκής του τρίτου κατηγορούμενου (ενν. Β. Παπαγεωργόπουλο) καθιστά την υπεράσπισή του εύκολη. Ωστόσο η πρακτική μερίδας ΜΜΕ να αποδίδει ευθύνες επί δικαίων και αδίκων πριν αποφασίσει το δικαστήριο είναι μια δυσκολία, που όμως είναι αμελητέα" είπε η κ. Μαύρου.

Όπως τόνισε στην αγόρευσή της, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης που κράτησε τρία χρόνια δεν υπήρξε ποτέ ένοχος στις αναφορές της Αναστασίας Τσεμπερά. Μόνο για το πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος κλήθηκε και έδωσε έγγραφες εξηγήσεις. "Εμπλοκή του Β. Παπαγεωργόπουλου παρουσιάστηκε τον Μάιο 2011 μετά την επίσκεψη των Γ.Μπουτάρη, Χασδάι Καπόν και Παναγιώτη Αβραμόπουλου στον ανακριτή" είπε η Αλέκα Μαύρου δίνοντας πολιτική χροιά στην δίωξη του πρώην Δημάρχου. Μάλιστα τότε, όπως είπε, την επομένη οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πηχυαίους τίτλους "Θα τα πει στο Δικαστήριο".

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Β. Παπαγεωργόπουλου ο πρώην Δήμαρχος είχε εκχωρήσει τις αρμοδιότητες των Οικονομικών στους Αντιδημάρχους ενώ εκ του κανονισμού, του Οργανισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, του νόμου και των συνθηκών δεν προκύπτει αρμοδιότητα του Δημάρχου στον έλεγχο των οικονομικών.

Όπως είπε η Αλ. Μαύρου η λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν η ίδια από το 1991 ενώ μετρητά δίδονταν και στους άλλους διαχειριστές και μάλιστα περισσότερα από δίνονταν στον Π. Σαξώνη. Και πριν μάλιστα από το 1999 ο Σαξώνης λάμβανε μετρητά μέχρι και 8 φορές την ημέρα! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ημέρας κατά την οποία ο Σαξώνης έλαβε 60.000 σε μετρητά ενώ άλλος διαχειριστής 300.000. 

Η Αλέκα Μαύρου- Τσάκου ανέλυσε πολλές αντιφάσεις στις οποίες έχει πέσει ο πρώην διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ τόνισε πως το πρωτόδικο δικαστήριο αποδέχθηκε πολλές αντιφάσεις του Σαξώνη χωρίς να υπάρχει καμία διασταύρωση, με επίκληση σε ανθρώπους νεκρούς που δεν μπορούν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την αλήθεια των λεγομένων του Π. Σαξώνη και διάψευση εκ μέρους  δύο εκ των συμμετεχόντων σε μια υποτιθέμενη συνάντηση.

Η δικηγόρος έκανε λόγο για απίστευτη κυνικότητα στις καταθέσεις του Π.Σαξωνη όταν από αυτές κρίνονταν οι ζωές ανθρώπων και για παράδειγμα έφερε την απάντησή του για δύο υπαλλήλους για τις οποίες είπε ότι "τις πήρε ξώφαλτσα ο οίστρος της Τσεμπερά". "Ο κατάλογος των θυμάτων του Σαξώνη ξεκίνησε μακρύς και κάποιοι αθωώθηκαν, υπάρχουν όμως θύματα που εξακολουθούν αν κάθονται στο εδώλιο" κατέληξε η Αλ. Μαύρου-Τσάκου. 

Ομάδα μαρτύρων πολιτικής αγωγής αδυνατούσε να πει πόσα τελικά είναι τα υπεξαιρεθέντα σύμφωνα με την Αλέκα Μαύρου. Επίσης όπως είπε κανείς δεν τόλμησε να πει πως γνώριζε κάτι νωρίτερα. "Τον Δεκέμβριο του 2008 έδωσε στο πλαίσιο αστικής αντιδικίας επιστολή για το πόσο τον τιμά ως άξιο πολίτη της πόλης", τόνισε η Αλ. Μαύρου. 


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη