26 Ιουν 2014

Το Ποτάμι είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό ; Τι απαντά ο Σταύρος Θεοδωράκης;

Για το Ιδρυτικό Συνέδριο στο Λαύριο, την ιδεολογική ταυτότητα του Ποταμιού αλλά και τις μεταρρυθμίσεις , τις εξαγωγές και τους συνοδοιπόρους του Κινήματος μίλησε την Πέμπτη το πρωί ο ..
Σταύρος Θεοδωράκης, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.

Για την επιλογή του Λαυρίου ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:
Πρόσεξέ το, Λ-αύριο, ΑΥΡΙΟ δηλαδή. Αφαιρούμε το πρώτο γράμμα και είναι το «αύριο». Θέλαμε μια πόλη, το είχαμε πει και θέλαμε να κάνουμε το συνέδριο στη Θράκη αλλά τελικά ήταν πάρα πολλά τα έξοδα και δεν είχαμε λεφτά και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Η επόμενη επιλογή μας ήταν το Λαύριο για να τονίσουμε, και ξέρεις, θέλω να το λέω και να το κάνω στην πράξη, ότι δε μ’ ενδιαφέρει το Caravel και το Hilton, δε θέλω να γίνονται όλα τα πολιτικά πράγματα στο κέντρο της Αθήνας.
Πρέπει να μιλήσουμε ουσιαστικά για μια αποκέντρωση, να δώσουμε ευκαιρίες και σε άλλες πόλεις. Το Λαύριο είναι κατευχαριστημένο βέβαια γιατί σου λέει :θα μας τιμήσουν ,και τις ταβέρνες τα βράδυ που θα μένουν τρεις μέρες εκεί και νομίζω ότι έπρεπε να το κάνουμε, σε μια περιοχή που έχει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και που μπορούμε να δείξουμε ότι μπορεί και να έχει έναν άλλο δρόμο.

Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Ένα πολύ μικρό ποσοστό για ν’ αλλάξεις τη χώρα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για ένα κόμμα που δεν υπήρχε. Και ξέρεις, αν προσέξεις, γιατί εγώ δεν το είχα σκεφτεί αλλά μου το είπε ένας ιστορικός, μου λέει έχει ξαναγίνει κόμμα από το πουθενά; Ό,τι κόμμα υπήρξε, ας πάμε από τη μεταπολίτευση και μετά, ήταν ένα κόμμα των πολιτικών. Δηλαδή κάποιος πολιτικής έκανε μια διάσπαση ή τέλος πάντων μάζευε κάποιους πολιτικούς από άλλα κόμματα κι έκανε ένα καινούργιο κόμμα.
Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα από το πουθενά, από τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς κανένα κομματικό παρελθόν, κανένα στέλεχός του δεν ήταν σε πρώτη θέση σε κάποιο άλλο κόμμα που ήρθε και με το καλημέρα ο κόσμος του είπε «έλα εδώ». 6,6%.
Δε νομίζω ότι έπαιξε ρόλο η αναγνωρισιμότητα. Με ποια έννοια το λέω. Αν έκανε ένας showman ένα κόμμα θα έπαιρνε ποσοστό σε μια δύσκολη περίοδο; Δεν είναι αυτό που ψήφισε ο κόσμος. Ψήφισε τη γνώση που έχει για το Σταύρο. Μου λένε κάποιοι μερικές φορές και δε νομίζω ότι το λένε πάντα καλοπροαίρετα «τι θέσεις έχεις; Τι ξέρεις για σένα ο κόσμος;»
Και λέω λοιπόν ότι για μένα ο κόσμος ξέρει πολύ περισσότερα απ’ όσα ξέρει για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Η ατζέντα μου είναι γνωστή. Ξέρει πώς έχω συμπεριφερθεί στις γυναίκες, στις μειονότητες, στα προβλήματα. Ξέρει το συναινετικό μου λόγο.

Για το αν η πολιτική τον άλλαξε ως άνθρωπο
Όχι . Νιώθω μικρότερος. Δηλαδή τι εννοώ: Ίσως είναι η ευθύνη που νιώθω στην πλάτη μου που με κάνει λίγο να νιώθω πιο προσγειωμένος. Εάν δεις τα μηνύματα, έχουν μια κοινή συνισταμένη: «Μη μας πουλήσεις, μη μας προδώσεις».

Για το λαϊκισμό και τη μεταρρύθμιση
Το καινούργιο δεν είναι πάντα κάτι που θα πέσει απ’ τον ουρανό. Το καινούργιο είναι μια σύνθεση πολλές φορές, αλλά μία αξιόπιστη σύνθεση. Μπορεί αυτός που έχει ναυαγήσει το πλοίο να το παίζει σωτήρας; Δε γίνεται αυτό. Δηλαδή εμείς έχουμε κι ένα καινούργιο οπλοστάσιο, θα πούμε καινούργια πράγματα και θα τ’ ακούσετε και θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Θα τα πούμε. Αλλά δεν αμφισβητούμε ότι έχουν ειπωθεί πράγματα σωστά και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς, χωρίς κομματικό παρελθόν, χωρίς κόμπλεξ απέναντι στα άλλα μεγέθη, χωρίς να λέμε ότι το δικό μας εικόνισμα δε μας επιτρέπει να χειροκροτήσουμε μια απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και λέμε: Ελάτε εδώ παιδιά να βρούμε τη σύνθεση, την οποία την έχει βρει η Ευρώπη.
Δεν είμαι λίγο απ’ όλα, είμαι ξεκάθαρος. Είμαι απέναντι στο λαϊκισμό, είμαι απέναντι στο συντηρητικό πρόσωπο της χώρας. Αυτή τη στιγμή να σου πω μερικές σημαντικές λέξεις για μένα, την πρώτη σημαντική λέξη; Μεταρρύθμιση. Δεν τις έχουμε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση φάνηκε πώς τελείωσαν οι μπαταρίες της. Έκανε αυτά που ήταν αναγκαία να κάνει..

Εγώ όταν λέω μεταρρύθμιση και είμαι ξεκάθαρος, λέω για ένα εθνικό σχέδιο το οποίο δεν υπερασπίζεται ένα κόμμα, δεν υπερασπίζεται ένας πολιτικός ηγέτης αλλά πρέπει να το αποφασίσουμε. Αυτή η χώρα έχει ένα έλλειμμα, δεν πρέπει να μείνει σ’ αυτό το παρελθόν, πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα.
Αντί λοιπόν οι πολιτικοί να έχουν ένα σχέδιο για το πώς θα διορθώσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν σήκωσαν τα χέρια ψηλά και είπαν να έρθουν κάποιοι από τη Νέα Υόρκη, να έρθουν κάποιοι από τις Βρυξέλλες να μας πουν ότι πρέπει ν’ απολύσουμε τις καθαρίστριες. Ε, όχι! Έπρεπε να είχαν τη δύναμη να γίνουν και δυσάρεστοι, εγώ δε λέω ότι όλα τα μέτρα θα ήταν ευχάριστα, αλλά να εκπονήσουν ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.Αυτή είναι η μεγάλη τους αδυναμία λοιπόν. Ήταν άφρονες ως προς τη δημιουργία του χρέους και φάνηκαν ανίκανοι ως προς το να προτείνουν λύσεις για τη χώρα.

Για τον …προσανατολισμό του Ποταμιού αν είναι δεξιό ή κεντρώο ή αριστερό
Είναι ένα ψεύτικο πρόβλημα. Τι λένε σήμερα οι λέξεις «Δεξιά» και «Αριστερά» στη χώρα; Εμείς είμαστε ένα προοδευτικό κίνημα που θέλει να έχει μαζί του τους φιλελεύθερους προοδευτικούς της χώρας. Η λέξη Κέντρο είναι πάρα πολύ ωραία αλλά μπορεί σε κάποιους να ηχεί ως ένας συμβιβασμός.Μιλάμε για τους προοδευτικούς φιλελεύθερους, μιλάμε για τους ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη της αγοράς, αλλά με έλεγχο, με αναπτυξιακό πρόσημο η διαδικασία για τη χώρα και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και μιλάμε για τη μεγάλη δεξαμενή της χώρας που είναι οι Αριστεροί μεταρρυθμιστές. Ένα τμήμα από αυτούς έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια. Τώρα ενισχύει και το ΣΥΡΙΖΑ.Οι άνθρωποι δηλαδή που πιστεύουν ότι η Αριστερά δεν είναι τα εικονίσματα του προπερασμένου αιώνα, είναι κυρίως η αγάπη για τον άνθρωπο και ο λόγος των πολλών. Δηλαδή να μην ακούς αυτούς που φωνάζουν εντονότερα, που πάντα δεν έχουν κι αυτοί δίκιο, ν’ ακούς τους πολλούς. Αυτό είναι το πράγμα που θέλει να καλύψει το Ποτάμι, αυτές τις δυο κατηγορίες πολιτών. Που για μένα είναι βέβαια πλειοψηφικές κατηγορίες πρέπει να ξέρεις.Πρόσεξε λοιπόν τι παιχνίδι θέλουμε να παίξουμε. Θέλουμε να πούμε κάτι πολύ απλό στον κόσμο: Ότι η λύση σήμερα στη χώρα δε μπορεί να είναι ούτε το αριστερό, όπως εμφανίζεται, ούτε το δεξιό. Πρέπει να υπάρχει μια δύναμη που είναι καθαρή, που δεν έχει σχέση με προηγούμενες κυβερνητικές συνεργασίες, δεν έχει λερώσει τα χέρια του δηλαδή, το οποίο θα εγγυηθεί μια κυβερνητική σταθερότητα αύριο, θα εγγυηθεί δηλαδή ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία, αυτές είναι οι δυο επιλογές εξουσίας σήμερα, μην κρυβόμαστε, δε θα είναι μόνοι τους, αλλά θα το έχουν ανάγκη. Θα το έχουν ανάγκη για να βάλουν νέους ανθρώπους στην πολιτική.

Για τις εξαγωγές
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πάμε καλά. Πώς πάμε καλά όταν μειώθηκαν 20% οι εξαγωγές στον προηγούμενο μήνα; Τι τύχη έχει μια χώρα που δεν τρώει από το ψωμί της, που δεν πίνει από το κρασί της; Υπάρχει ξέρεις μια παλιά ρήση: Να λυπάσαι τη χώρα που φοράει υφάσματα που δεν τα έχει υφάνει. Τι τύχη έχει λοιπόν μια χώρα, μια οικονομία, όταν τον Απρίλιο είχαμε 20% μείωση των εξαγωγών;Μήπως πρέπει να πάψουμε να πανηγυρίζουμε κύριοι της κυβέρνησης; Μήπως πέρα από το να επιστρέψουμε σε κάποιους λαϊκισμούςτου παρελθόντος, σε κάποια πρόσωπα της δεκαετίας του ’90, χρειάζεται μια πολιτική εξαγωγών αυτή τη στιγμή η χώρα, ένα εθνικό σχέδιο εξαγωγών; Να εξάγουμε κάτι, να μην είμαστε η χώρα που εισάγει ακόμα και ντομάτες πια, ακόμα και καρπούζια από την Τουρκία; Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας λοιπόν, το πρόβλημα της χώρας είναι οι εξαγωγές.
Και όσο αυτό το πρόβλημα δε λύνεται, εμείς θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα έρθει ο Αρίστος Δοξιάδης στο συνέδριο να μας πει μερικά πράγματα για την εργασία. Θα έρθουν άνθρωποι δηλαδή που έχουν δουλέψει κι έχουν βάρος στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με τις απόψεις τους. Και όταν λέω θα έρθουν, δε θα έρθουν γιατί είναι Ποτάμι, γιατί ξέρεις, κάνουμε και το καινούργιο εμείς το οποίο κάποιοι το λοιδόρησαν και λένε: Καλά, οι φίλοι το Σταύρου είναι το Ποτάμι; Οι φίλοι του Σταύρου έρχονται στο Ποτάμι. Τι εννοώ όμως: Ότι το ένα θέμα είναι οι εθελοντές μας, είναι τα μέλη μας, είναι αυτοί που θέλουν να ταυτιστούν με το Ποτάμι.Αλλά εμείς λέμε ότι και αυτοί δεν είναι αρκετοί. Χρειαζόμαστε μια δεξαμενή σκέψης, ανθρώπους από το φιλελεύθερο χώρο, τον κεντρώο χώρο, το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το χώρο της Αριστεράς οι οποίοι νιώθουν αυτή τη στιγμή ότι το Ποτάμι επεξεργάζεται τις θέσεις. Έχουμε δημιουργήσει λοιπόν μια Επιτροπή Διαλόγου με 100 ανθρώπους απ’ όλους τους χώρους και ενεργούς πολιτικούς αυτή τη στιγμή που έχουν τις λύσεις και θα είναι στο συνέδριο και θα μας πουν απόψεις και θα τις ακούσουμε.

Για τους αχυρανθρώπους
Συνήθως ,αν ρωτήσεις έναν ψυχίατρο θα σου πει, ότι οι άνθρωποι που επιλέγονται για αχυράνθρωποι, είναι άλλοι άνθρωποι. Δε μπορεί να είναι ο Σταύρος αχυράνθρωπος. Δεν αφήνεις αυτό που έχεις. Δηλαδή αν αύριο ο Παπαδάκης κατέβει στην πολιτική, θα κατέβει επειδή του τη βάρεσε., Υπάρχει κάποιος να σ’ εξαγοράσει εσένα αυτή τη στιγμή; Δηλαδή να σου πει ότι «κοίτα να δεις, θα σου δίνω 10.000 το μήνα να κατέβεις Βουλευτής ή να κατέβεις Υπουργός ή να κατέβεις Περιφερειάρχης; Θα είναι αστείο.
Οι άνθρωποι που επιλέγονται γι’ αχυράνθρωποι είναι άνθρωποι που λίγο κουτσαίνουν στη ζωή, δηλαδή που δεν τα καταφέρνουν πολύ και τον φουσκώνουν, τον φουσκώνουν και τον βάζουν μπροστά.

Για τις σημαντικές παρουσίες στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού
Εμείς θέλουμε τη γνώση κάποιων ανθρώπων που νιώθουμε ότι έχουμε μια συγγένεια στην πολιτική. Και νιώθουμε ότι έχουμε συγγενείς και στην Αριστερά και στη Δεξιά. Θέλουμε τη γνώση τους λοιπόν. Και είναι μια καλή ευκαιρία όταν διαλύονται κάποιοι χώροι, οι άνθρωποι αυτοί να μη χάνονται, να είναι παρόντες. Να σου λένε πράγματα, να σε βελτιώνουν, να σε οδηγούν σε κάποιες αποφάσεις.

Για τους Δημάρχους Καμίνη-Μπουτάρη
Είναι οι προνομιακοί συνομιλητές μας. Ο Μπουτάρης κι ο Καμίνης, έκαναν αυτό που κάνει το Ποτάμι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Δεν είναι Ποτάμι. Εμείς δε θέλουμε να είναι Ποτάμι, αυτό που θέλουμε όμως είναι να συνομιλούν μαζί μας και να βρίσκουν μαζί κοινές λύσεις για τη χώρα. Τόσο ο Μπουτάρης όσο και ο Καμίνης, έχουν διάθεση να το κάνουν. Από την πρώτη στιγμή μιλάμε μαζί τους κι όταν τους είπα ότι κάνουμε το συνέδριο είπαν «θα είμαστε εκεί να συνεισφέρουμε σ’ αυτή τη συζήτηση».Δεν είναι μέλη στο Ποτάμι και δε θέλουμε να είναι μέλη στο Ποτάμι. Γιατί έχουμε μια καινούργια πλατφόρμα πολιτική που λέει ότι τα κόμματα δεν πρέπει να παίρνουν τις προσωπικότητες και να τους βάζουν σε κάποιες διαδικασίες να είναι μέλη. Αλλά όμως είναι μέσα στη δεξαμενή σκέψης του Ποταμιού. Θα μετέχουν στις συζητήσεις. Δηλαδή δεν έρχονται για να χαιρετίσουν, επειδή το συνέδριο είναι κοντά στην πόλη τους και λέει ο Καμίνης θα κάνω μια λοξοδρόμηση να περάσω.

O Σταύρος Θεοδωράκης εφ’ όλης της ύλης


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη