20 Ιουλ 2014

Τομαρογράφοι

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Ήταν το σωτήριο έτος 1992. Η μητέρα μου νοσηλευόταν στο ΝΙΜΙΤΣ. Οι γιατροί έψαχναν και δεν εύρισκαν την...
πηγή της αιμορραγίας. Διέταξαν τελικά ψηφιακή αγγειογραφία. Πληροφορήθηκα ότι ο αγγειογράφος του ΝΙΜΙΤΣ [στρατιωτικό νοσοκομείο] ήταν εκτός λειτουργίας και η εξέταση θα γινόταν σε ιδιωτικό κέντρο στο Παγκράτι. Η μεταφορά θα γινόταν με στρατιωτικό ασθενοφόρο. Έπρεπε να βοηθήσω και εγώ, για να σηκώσουμε το φορείο μαζί με δύο φαντάρους και να βάλουμε τη μητέρα μου μέσα στο ασθενοφόρο. Η διαδρομή κουραστική με το άνευ ανέσεων ασθενοφόρο. Ακόμη έχω υπολείμματα στη μέση από την περιπέτεια εκείνη.

Πήγαμε, λοιπόν, και έγινε η εξέταση. Το θεώρησα κάτι συνηθισμένο, αφού ήταν ήδη γνωστό από δημοσιεύματα του Τύπου ότι όλως περιέργως οι αξονικοί τομογράφοι και διάφορα άλλα πανάκριβα ιατρικά διαγνωστικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται οι ασθενείς σε εξωτερικά κέντρα. Ακουγόταν τότε, μάλιστα, έντονα για κάποιον διοικητή του ΙΚΑ ότι είχε το προσωνύμιο «ο κ. 20%», επειδή έπαιρνε μίζα 20% για κάθε εξέταση από τα διαγνωστικά κέντρα, στα οποία παραπέμπονταν οι ασθενείς.

Τώρα πληροφορούμαι ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Γρεβενών επαύθη από τα καθήκοντά του, επειδή δεν κατείχε πτυχίο Πανεπιστημίου, αλλά είχε παρουσιάσει το πτυχίο συγγενούς του με το ίδιο όνομα και επώνυμο. Κακώς, κάκιστα και να τιμωρηθεί. Ουδείς, όμως, έχει να του προσάψει κάτι για ανεπάρκεια κ.λπ. Άλλωστε, για να κάνεις τον διοικητή ενός νοσοκομείου δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο. Αρκεί να είσαι έντιμος, το μυαλό σου να κόβει και να έχεις κέφι για δουλειά. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν υπουργοί και πρωθυπουργοί χωρίς πτυχίο. Το ότι είναι άμυαλοι, ανέντιμοι και χωρίς κέφι για δουλειά δεν έχει καμμία απολύτως σημασία.

Πληροφορήθηκα, λοιπόν, και εγώ ότι σε ανύποπτο χρόνο ο εν λόγω αποπεμφθείς διοικητής είχε θεωρήσει απαράδεκτο να μη λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου που διοικούσε και βάλθηκε να διορθώσει την κατάσταση. Θα μου πείτε ότι η προσπάθειά του να θέσει σε λειτουργία τον τομογράφο και, έτσι, να κόψει τη μάσα των ιδιωτικών τομογράφων μπορεί να μην έχει σχέση με την αποπομπή του. Καθαρή σύμπτωση. Άλλωστε, με καθαρές συμπτώσεις δεν πορ[ν]ευόμαστε τόσα χρόνια;

Μου θύμισε, λοιπόν, η περίπτωση του κ. Κουκάκη την προσωπική μου περιπέτεια με τη μάνα μου και τους πόνους που κατά καιρούς νιώθω στη μέση από το 1992. Κανένας πούστης δεν θέλει τελικά να βάλει κάποια τάξη σ’ αυτό το κωλοκράτος. Η μάσα επικρατεί παντού.

Εσύ κύριε Εισαγγελέα μου [οποιεδήποτε εισαγγελέα μου] δεν θα μπορούσες να επέμβεις; Να ερευνήσεις γιατί δεν λειτουργεί ο τομογράφος και τρέχουν οι ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα; Γιατί πλήρωσε το κράτος ένα σκασμό λεφτά για να αγοράσει τον τομογράφο, ο οποίος βρίσκεται σε αχρησία; Ποιο ήταν το πρόβλημα του τομογράφου και τί χρειαζόταν για να λυθεί; Ποιός ολιγώρησε για την επισκευή του; Ποιός αδιαφορούσε για την επί μήνες μη λειτουργία του; Το πρόβλημα του ΕΣΥ δεν είναι μόνον τα φακελάκια, η δε δια παραλείψεως τέλεση κακουργήματος από απλό συνεργό δεν θεσμοθετήθηκε ειδικά για τον Παπαγεωργόπουλο. Άσε που θα μπορούσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να προτείνει επισήμως στην κυβέρνηση να θεσπίσει ως διαρκές και αυτόφωρο κάθε έγκλημα κατά της περιουσίας και της καλής λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών, ώστε κανένα λαμόγιο να μην μπορεί να αδιαφορεί για τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να είναι αυτόφωρο η ληξιπρόθεσμη οφειλή μου € 6.000 προς το αδηφάγο κράτος και να μην είναι αυτόφωρη κάθε ασχήμια οποιουδήποτε μανδαρίνου.

Δεν είναι δυνατόν κ. Εισαγγελέα μου να έχεις ταχθεί να μας προστατεύεις από Μαζιώτηδες και Χρυσαυγίτες, ενώ ξέρεις ότι το κρατικό χρήμα λυμαίνονται χιλιάδες Μαζιώτηδες και Χρυσαυγίτες που κινούνται στις παρυφές του κωλοσυστήματος και το τρέφουν. Αυτοί δεν μπορεί να διωχθούν για κατοχή πυροβόλων όπλων, αλλά για κατοχή και διακίνηση μίζας μπορούν. Να μη σου πω ότι η «μίζα» αποτελεί ναρκωτική ουσία, αφού αποδεδειγμένως προκαλεί αποχαύνωση και αδιαφορία για ό,τι κινείται γύρω σου. Δεν σκέφτηκες ούτε ότι μπορεί να είσαι συ, η γυναίκα σου, η μάνα σου, το παιδί σου που θα ταλαιπωρηθεί, επειδή εκατοντάδες τσογλάνια απομυζούν τον μόχθο μας; Ρωτάω για να μαθαίνω κυρ-Εισαγγελέα μου!

Όσο για τους μνημονιακούς υπουργούς που μειώνουν όλο και περισσότερο τις δαπάνες για την υγεία, ώστε να περισσεύει χρήμα για τους δανειστές, έχουν φροντίσει να μάθουν πόσοι τομογράφοι, αλλά και άλλα πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα, βρίσκονται εκτός λειτουργίας και επί πόσο διάστημα; Έχουν μάθει πόσα τέτοια μηχανήματα παραμένουν επί χρόνια αποθηκευμένα στα υπόγεια των δημόσιων νοσοκομείων μέσα στα κουτιά συσκευασίας τους από το εργοστάσιο παραγωγής και πόσο κοστίζει η κατάσταση αυτή στο σύστημα υγείας;

Από τότε που επετράπη στα δημόσια νοσοκομεία να εξετάζουν ασθενείς τα απογεύματα επί πληρωμή επ’ ωφελεία και των ιατρών, φρόντισαν οι ίδιοι υπουργοί να μάθουν πόσες εξειδικευμένες εξετάσεις γίνονται εντός του κανονικού πρωινού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου και πόσες το απόγευμα; Τυχαίο είναι ότι οι τελευταίες είναι πολλαπλάσιες των πρώτων; Δεν νομίζω. Ή, για να θυμηθούμε και τον Νικήτα Κακλαμάνη, γιατί δεν μπορούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν ως εφημερεύοντα στη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας τους, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να τρέχει στα 2-3 εφημερεύοντα, όπου ταλαιπωρούνται αδίκως χιλιάδες ασθενείς και εκατοντάδες ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό;

Η έλλειψη πτυχίου σάς μάρανε τενεκέδες ξεγάνωτοι! Εσάς τους άσπιλους, άμωμους και αμόλυντους με δέκα σκελετούς στο ντουλάπι του ο καθένας.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη