"...το να υποστηρίζεται από μέλη του κόμματος ότι η γενοκτονία των Ποντίων ήταν σχεδόν μια φάρσα, ε, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδεχθείς"
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε η ανεξάρτητη βουλευτής Β'Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου και απάντησε στα ερωτήματα της δημοσιογράφου Βούλας Κεχαγιά, στην οποία εξήγησε τους λόγους που την έκαναν να φύγει από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και να συζητά με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ:
-Πώς εμπλακήκατε με την πολιτική.
Ενεπλάκην ύστερα από παραίνεση του Βασίλη Οικονόμου. Με σύστησε στη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Αποφασίσαμε τότε να συνεργαστώ με τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να γίνω ποτέ μέλος του κόμματος. Την ίδια χρονική περίοδο είχα δεχθεί πρόταση και από το ΠΑΣΟΚ, για να θέσω υποψηφιότητα.
-Ποια ήταν η σχέση σας με την ΔΗΜΑΡ πριν την είσοδό της στη βουλή;
Κοιτάξτε, ήμουν συνήθως κοντά στο Πασόκ. Οι εξελίξεις όμως εκείνη την εποχή με απομάκρυναν, όπως άλλωστε και πολύ κόσμο. Αρκετοί από τους συντοπίτες μου ακολούθησαν πολιτικά την ίδια πορεία. Ξέρουμε όλοι, άλλωστε, το πόσο -από τότε- τα πράγματα είναι ρευστά στην πολιτική.
-Ποια ήταν η σχέση σας με τον Φώτη Κουβέλη. Αν θυμάστε να μού περιγράψετε την πρώτη γνωριμία σας ίσως και κάποιους διαλόγους που είχατε στην πρώτη σας επαφή.
Ο Φώτης Κουβέλης ξεχωρίζει πάντα για την ευγένεια και την ευπρέπειά του. Δέχθηκε καλόπιστα την υποψηφιότητά μου. Φαντάζομαι, βέβαια, κανείς τότε δεν πίστευε ότι μπορούσα να εκλεγώ. Εκλέχθηκα όμως με άνεση και με μεγάλη διαφορά.
- Πότε αρχίσατε να μην αισθάνεστε καλά ως βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ
Όταν ξεκίνησαν τα αδιάκοπα ‘παρόν’ στη Βουλή. Ήταν φορές που έπρεπε, που μπορούσαμε να πάρουμε θέσεις κατά περίπτωση υπέρ και κατά. Νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ πλήρωσε κι αυτό. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε, πάντως, σε εμένα, πρόβλημα με τη συνείδησή μου.
- Πείτε μου κάποια επιλογή του κόμματός σας που σας ενόχλησε ή σας έβρισκε απολύτως αντίθετη
Κοιτάξτε, δεν αρκεί ποτέ κάτι το συγκεκριμένο. Καλλιεργείται μέσα σου μια αίσθηση ότι δεν ανήκεις κάπου. Ξαφνικά διαπιστώνεις την απόσταση. Τώρα βέβαια, το να υποστηρίζεται από μέλη του κόμματος ότι η γενοκτονία των Ποντίων ήταν σχεδόν μια φάρσα, ε, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδεχθείς.
- Αν σας άρεσε ο τρόπος εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος
Κοιτάξτε, έχω γράψει στην επιστολή παραίτησής μου γι αυτό. Έχω όμως την εντύπωση ότι αυτό είναι ένα ενδημικό πρόβλημα συνολικά του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων, η οποία είναι φεουδαλική και αναιμικά δημοκρατική. Γι αυτό και δίνει αυτή την αρνητική εικόνα στην κοινωνία. Τα κόμμα δεν είναι ‘ανοικτό’ στην κοινωνία στη χώρα μας. Αναπαράγεται έτσι ένας μηχανισμός του οποίου η λογική είναι η κατάληψη του κράτους και η ήρεμη ζωή με τα λεφτά των άλλων, των φορολογουμένων δηλαδή.
- Ποια είναι η γνώμη σας για την λειτουργία του Κοινοβουλίου
Δεν υπάρχει η κουλτούρα της συναίνεσης και της κατεύθυνσης για λύση των προβλημάτων. Βεβαίως υπάρχουν πάντα τα ‘πολιτικά’ ζητήματα των συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα, όμως εδώ σε εμάς η ‘σύγκρουση είναι κουλτούρα’, είναι κανόνας. Εν τω μεταξύ, οι άλλες χώρες προχωρούν κι εμείς μένουμε στα ίδια και χειρότερα. Η συνθηματολογία, η δημαγωγία και η δημιουργία εντυπώσεων περισσεύουν. Είναι λυπηρό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αξιόλογοι, με αρχές και αγωνία για τη χώρα.
- Αν νιώσατε κάποια στιγμή ότι σας υποτιμούν λόγω φύλου
Καμιά φορά νιώθω στο βλέμμα μερικών μια, πως να το πω, ‘ειδική μεταχείριση’. Ακόμη και η προσποιητή ευγένεια, μερικές φορές, με κάνει καχύποπτη. Θα ήταν άδικο όμως να πω ότι αυτό αφορά την πλειοψηφία. Είναι κάποια, ελάχιστα, μεμονωμένα παραδείγματα ή περιστατικά.
- Ποιες ήταν οι αρχές και αξίες της ΔΗΜΑΡ που κατά την γνώμη σας χάθηκαν
Κοιτάξτε, επειδή κάποιοι υποστήριξαν το τραγελαφικό κατά τη γνώμη μου, ότι από την αρχή δεν ήμουν κοντά στις αξίες ΔΗΜΑΡ κ.λπ. και ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησα. Μα, δεν υπάρχει κοινή λογική; Η Δημάρ ήταν 6% και κατέληξε στο 1%. Όταν με ψήφιζαν οι ψηφοφόροι μου στη Β Θεσσαλονίκης και πήραμε 6%, δεν ήξεραν τι είμαι; Εάν όμως ο μηχανισμός και μερικοί κολαούζοι της καρέκλας είναι σήμερα ικανοποιημένοι με τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς του 1%, ε, τότε «καληνύχτα και καλή τύχη».
- Τι θα κάνετε στις επόμενες εκλογές. Εάν θα πάτε στο Ποτάμι ή στον ΣΥΡΙΖΑ όπως φημολογείται.
Νομίζω απάντησα στην επιστολή μου κυρία Κεχαγιά. Συζητώ με στελέχη από το Ποτάμι και βουλευτές της Ελιάς/Πασόκ αλλά και με βουλευτές που προβληματίζονται σοβαρά για τις εξελίξεις οι οποίοι βρίσκονται γύρω από τον χώρο του κέντρου. Σημασία έχει περισσότερο η βιώσιμη ανασύσταση 0του προοδευτικού χώρου. Ο Σύριζα βρίσκεται μακριά σήμερα από την προοπτική αυτή, αλλά, ξέρετε, για να καταλάβει κανείς την εξουσία, κάνει πολλά.
- Αν νιώσατε ότι το πρώην κόμμα σας δεν σας στήριξε στην πρόσφατη προσωπική περιπέτειά σας.
Κα Κεχαγιά, όταν κάποια σαν εμένα μπαίνει στην Πολιτική, πρέπει να είναι έτοιμη και για τέτοιου τύπου μεταχείριση. Στη ζωή μου έχω μάθει ότι το κακό επιστρέφει εκεί από όπου εκπορεύεται. Λυπάμαι λοιπόν, περισσότερο γι αυτό, παρά για τον κιτρινισμό μερίδας του τύπου.
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν μιας γυναίκας πολιτικού
Θαυμάζω την Χίλλαρυ. Πρόκειται για σκληρή, ανθεκτική, πανέξυπνη γυναίκα. Ακόμη και στη δική της... προσωπική περιπέτεια, έδειξε ανωτερότητα, δεν εξευτέλισε τον εαυτό της.
- Νιώσατε ότι σας «κανιβάλισαν» κάποιοι;
Δε βαριέστε, μη το κάνουμε και μεγάλο θέμα τώρα, εδώ ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα. Δούλευα χρόνια και εξακολουθώ να δουλεύω ως ιδιωτική υπάλληλος, σε μια σκληρή δουλειά, ξέρετε πόσοι συνάδελφοι μου δεν έχουν σήμερα τα προς το ζην? Άλλωστε σημασία έχει κάνεις να τα έχει καλά με τον εαυτό του, να έχει ήσυχη και καθαρή την συνείδηση του.
- Λίγα λόγια για τα παιδικά σας χρόνια
Τίποτα ιδιαίτερο, μια τυπική οικογένεια μιας μικρής πόλης, του Λαγκαδά, Κι εγώ να μεγαλώνω φωναχτά ...ψηλώνοντας.
- Ποιες οι σχέσεις σας με την Εκκλησία
Με απασχολούν τα σημεία που η εκκλησία εφάπτεται με την κοινωνία. Όποιος δεν είναι σε διατεταγμένη αποστολή, όποιος δεν ναρκισσεύεται με ψευδείς, κενούς και ψευτοφιλελεύθερους εξυπνακισμούς, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να απορρίπτει συλλήβδην το θρησκευτικό συναίσθημα των απλών ανθρώπων ή και να χλευάζει ανθρώπους που πραγματικά προσφέρουν το χρόνο και τη ζωή τους για τους φτωχούς και τους καταφρονεμένους, γι αυτούς δηλαδή που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Από την άλλη, η Ελλάδα είναι κράτος κοσμικό κι αυτοί που φαίνεται να υποστηρίζουν το αντίθετο δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Τώρα, αν με ρωτάτε για το ‘ψηφοφοράτο’, πραγματικά δεν έχω καμία σχέση με την εκκλησία. Εκλέχτηκα σε μεγάλο βαθμό με την ψήφο των νέων ανθρώπων της περιοχής μου. Απλώς πιστεύω ότι είναι δημαγωγική αθλιότητα να χρησιμοποιεί κανείς τον αντικληρικαλισμό για να κερδίσει μια χούφτα ψήφους. ΄Εχουν μείνει 100 χρόνια πίσω αυτοί οι άνθρωποι. Ας διαβάσουν λίγο Charles Taylor & Amitai Etzioni. Ο φιλελεύθερος ατομικισμός που καταλήγει σε μηδενιστικά πρότυπα, είναι σήμερα ξεπερασμένος.
- Συζητάτε με την Ελιά;
Ε, αφήστε πρώτα να δούμε τι θα γίνει εκεί. Δεν έχει σημασία άλλωστε με ποιόν συζητάμε, αλλά τι συζητάμε κυρίως. Ύστερα, σημασία έχει ότι όλος ο προοδευτικός χώρος οδεύει προς ανασύσταση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει.