Οι ερευνητές, που εξέτασαν στοιχεία από 131 χώρες, διαπίστωσαν ότι ένα έθνος όσο πιο κοντά ήταν γενετικά στους Δανούς, τόσο πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ήταν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Δανοί είναι επισήμως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη Γη και τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν το λόγο.
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Warwick, η γενετική θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ερμηνεία των επιπέδων ευτυχίας ενός λαού.
Οι ερευνητές, που εξέτασαν στοιχεία από 131 χώρες, διαπίστωσαν ότι ένα έθνος όσο πιο κοντά ήταν γενετικά στους Δανούς, τόσο πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ήταν.
Οικονομολόγοι από το Κέντρο για Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα στην Παγκόσμια Οικονομία (Cage) του Πανεπιστημίου εξέτασαν τους λόγους που ορισμένες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ευτυχία.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ερευνών IZA, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του παζλ γιατί μια χώρα όπως η Δανία, βρίσκεται τόσο συχνά στις κορυφαίες βαθμολογίες, παγκοσμίως.
Η γέννηση ενός Δανού συσχετίστηκε επίσης με συγκεκριμένους τύπους ενός γονιδίου που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης –της ορμόνης της ευτυχίας- στον εγκέφαλο.
Σε σύγκριση με ανθρώπους από άλλες χώρες, οι Δανοί ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν μια κοντή εκδοχή του γονιδίου που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.
«Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη», είπε ο οικονομολόγος Dr Eugenio Proto από το Cage, ο οποίος πρόσθεσε ότι η έρευνα έλαβε υπόψιν και άλλους παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τη δύναμη του κράτους πρόνοιας και τη γεωγραφική θέση.
Η δεύτερη μορφή των στοιχείων που εξετάσθηκαν στην συγκεκριμένη έρευνα υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της διανοητικής ευεξίας και μιας μετάλλαξης του γονιδίου που επηρεάζει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την ανθρώπινη διάθεση.
«Κοιτάξαμε υπάρχουσες έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι μεγάλες και μικρές παραλλαγές αυτού του γονιδίου σχετίζονται με διαφορετικές πιθανότητες κλινικής κατάθλιψης, αν και αυτή η σχέση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό συζήτηση», εξήγησε ο Dr. Proto, προσθέτοντας ότι η κοντή εκδοχή έχει συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά νεύρωσης και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.
«Περιέργως, μεταξύ των 30 χωρών που περιλαμβάνονται στη μελέτη, η Δανία και οι Κάτω Χώρες φαίνεται να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό των ατόμων με αυτή τηνκοντή εκδοχή.
Η ανεπάρκεια της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο συνδέεται στενά με την κατάθλιψη.
Το τελικό αποδεικτικό στοιχείο εξέτασε κατά πόσον η σχέση μεταξύ της γενετικής και της ευτυχίας, ίσχυε από γενιά σε γενιά και μεταξύ ηπείρων.
Ο έτερος συγγραφέας της έρευνας καθηγητής Andrew Oswald, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε: «Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα σχετικά με την αναφερόμενη ευημερία των Αμερικανών και στη συνέχεια κοιτάξαμε από ποιο μέρος του κόσμου είχαν έρθει οι πρόγονοί τους.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια ανεξήγητη θετική συσχέτιση ανάμεσα στην σημερινή ευτυχία ορισμένων χωρών και της παρατηρούμενης ευτυχίας των Αμερικανών των οποίων οι πρόγονοι ήρθαν από αυτά τα έθνη, ακόμα και μετά έλεγχο του προσωπικού εισοδήματος και της θρησκείας.
Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε τρία είδη στοιχείων και, σε αντίθεση με τις δικές μας υποθέσεις, όταν ξεκίνησε το έργο, φαίνεται ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τα γενετικά πρότυπα ίσως βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τη διεθνή επίπεδα ευημερίας.
Πλέον χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα και οι οικονομολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες ίσως χρειαστεί να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο ρόλο της γενετικής ποικιλομορφίας σε όλους τους εθνικούς πληθυσμούς».