10 Ιουλ 2014

Χάρες του ελληνικού δημοσίου στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Τραμ προς Κέντρο Πολιτισμού «Νιάρχος»
Διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι το Υπουργείο Υποδομών θα μελετήσει δύο σενάρια για τη βελτίωση της πρόσβασης στο υπό κατασκευήν Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Καμμία έκπληξη!

Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε γράψει:
«Η συγκεκριμένη ενέργεια του ιδρύματος έχει παρουσιαστεί ως δωρεά, αλλά στην ουσία έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε αυτό τεράστια έκταση, το ίδρυμα αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των χώρων για απεριόριστο χρόνο, η Λυρική θα πληρώνει ενοίκιο στο Ίδρυμα ανά έτος, ενώ η υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου, καθώς και η συντήρηση των κτιρίων θα βαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία δωρεά του Δημοσίου στο Ίδρυμα και μία περαιτέρω αποδόμηση του κέντρου της πόλης από τα σημεία αναφοράς του, τους θησαυρούς του, την ιστορία του και τον πολιτισμό του.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο Φάληρο, μαζί με τα ιστορικά της κειμήλια, έργα ανεκτίμητης αξίας. Σχέδιο για το μέλλον του ιστορικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει. Προβλέπεται πως θα μείνει κενό. Όπως δεν φαίνεται να υπάρχει και η στοιχειώδης νοημοσύνη από τους υπεύθυνους και τους «δωρητές» για τα εξής:
Ποιά ακριβώς θα είναι η λειτουργικότητα της Βιβλιοθήκης στο Φάληρο;
Ποιούς θα εξυπηρετεί; Υπάρχουν κοντά Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα;
Ποιά θα είναι η πρόσβαση σε αυτή; Υπάρχει συγκοινωνία που εξυπηρετεί ΟΛΕΣ τις περιοχές της Αττικής;
ΟΧΙ βέβαια. Ελπίζουν πως το Δημόσιο θα βελτιώσει την πρόσβαση. Θα πληρώσουμε δηλαδή και τους δρόμους και τις συγκοινωνίες που θα χρειαστεί το Ίδρυμα Νιάρχος για να κάνει τον δωρητή.»

Να που βγήκαμε αληθινοί!
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα συμμετείχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς καθώς και οι υπουργοί Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, Πολιτισμού Κ. Τασούλας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εκπρόσωποι του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) και του δήμου Καλλιθέας. Τη σύσκεψη απασχόλησε η προετοιμασία του διαγωνισμού για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αναλάβει τον συντονισμό το υπουργείο Υποδομών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από δικούς του πόρους.
Δεν θα προκαλέσει καμμία έκπληξη εάν φτιάξουν και μια μικρή πολιτεία γύρω από αυτό για να μην νιώθει μοναξιά...

Γράφαμε επίσης:
«Και αναρωτιόμαστε. Εάν αύριο αποφασίσουν να δωρίσουν νέο κτίριο για το Αρχαιολογικό Μουσείο, π.χ. στην Ανάβυσσο ή για κάποιο άλλο ιστορικό κτίριο, οι κυβερνώντες θα τα μεταφέρουν σύμφωνα με τα γούστα των δωρητών;»
Τελικά είναι όλοι τους τόσο προβλέψιμοι πια!!!!
Καταγγέλλουμε για μιαν ακόμη φορά τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, καθώς είναι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιτροπή Κατοίκων Αγγελοπούλου – Πλ. Βικτωρίας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη