7 Ιουλ 2014

Σαλονικιέ, γουστάρεις;

Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου ανακοίνωσε πως την Τρίτη 22 Ιουλίου, θα οργανώσουν από κοινού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα "ιφτάρ".


Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι "Στις 22 Ιουλίου κάνοντας μια αρχή στην Θεσσαλονίκη, θα παραθέσουμε ένα ιφτάρ για τους μουσουλμάνους αδερφούς μας και θα συναντηθούμε μαζί τους. Με την στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης αρχίσαμε τις προετοιμασίες για το πρόγραμμα του ιφτάρ. Πρώτα ο Θεός στις 22 Ιουλίου θα συναντηθούμε στο ιφτάρ με τους μουσουλμάνους αδερφούς μας που ζούνε στην Θεσσαλονίκη".

Θυμάστε τι είχε πει ο ως άνω πολιτικός; "Η Θράκη είναι το κομμένο χέρι της Τουρκίας".

Τι είναι το ιφτάρ;

Μετά τη δύση του ήλιου, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα Ραμαντάν, όταν σταματά η νηστεία, οι Μουσουλμάνοι παραθέτουν ένα δείπνο που ονομάζεται ιφτάρ. Δεν πρόκειται για ένα κοινό ιφτάρ ‘φαγοπότι’, ούτε για ένα καθημερινό δείπνο. Το ιφτάρ εντάσσεται στην καθολική πρόσληψη του ιερού, που είναι διάχυτη την περίοδο του Ραμαζανιού. Δεν πρόκειται για απλή παύση της νηστείας, από τη δύση του ήλιου ως την επόμενη ανατολή. Είναι δείπνο ιεροπρεπές, δείπνο ευχαριστιών και δεήσεων  και προπάντων δείπνο κοινοτικό ή τουλάχιστον οικογενειακό, μιας και το ιφτάρ προσφέρεται στην κοινότητα των πιστών, αλλά και σε προσκεκλημένους φίλους τους, χωρίς διάκριση πίστης ή τουλάχιστον προσφέρει την ευκαιρία σύναξης των μελών μιας οικογένειας και των φίλων της.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη