16 Ιουλ 2014

"Οι εθελοντές αντιμετωπίζονταν ως φθηνά εργατικά χέρια"-Στο στόχαστρο η Μαρία Πασχαλίδου

Οι αποκαλύψεις του Θανάση Βλαϊκούδη δείχνουν το επίπεδο διοργάνωσης ενός τόσο πολυδιαφημισμένου "θεσμού" αλλά αποτυπώνουν και την κόντρα της Μαρίας Πασχαλίδου με πολλά πρόσωπα μέσα στην διοργάνωση. 



Σύμφωνα με τον Θανάση Βλαϊκούδη, στην κεφαλή της οργάνωσης υπήρχε αφενός το δίπολο της Μαρία Πασχαλίδου και του Μπάμπη Παπαϊωάννου και αφετέρου μια περίεργη σχέση με τους εθελοντές. Η αυνενοησία αυτή οδήγησε στην πλήρη αποδιοργάνωση του πρώτου κύματος εθελοντών, όπως αναφέρει ο απομακρυνθείς εθελοντής. Το πρώτο αυτό κύμα εθελοντών ήταν αυτό που συνέταξε την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και ήταν μέλη των ΜΚΟ που θα συμμετείχαν στη διοργάνωση. 

Ο Θανάσης Βλαϊκούδης αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι εκτός από ΜΚΟ στην διοργάνωση συμμετείχαν και εταιρίες, "με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει" αναφέρει. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΠΝ ο Θ. Βλαϊκούδης σημειώνει τα εξής: 

- όλες οι εκδηλώσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χωρίς καμιά ουσιαστική αξιολόγηση από κάποια 
καλλιτεχνική ή άλλη πολυσυλλεκτική επιτροπή αλλά με προσωπική επιλογή της Προέδρου και 
του Συντονιστή και πάντα σε σχέση με τις επιρροές των διοργανωτών προς αυτούς με αποτέλεσμα να 
πραγματοποιούνται εκδηλώσεις άσχετες ή χαμηλής ποιότητας.
- δεν λήφθηκε σχετική πρόνοια για την χρονική τοποθέτηση των εκδηλώσεων σε σχέση και με 
πιθανές άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις άλλων φορέων αλλά και την στενότητα των χώρων που 
είναι διαθέσιμοι με αποτέλεσμα να επικαλύπονται χρονικά και ίδιες εκδηλώσεις και σε κάποιες 
περιπτώσεις να κινδυνεύουν με ματαίωση ή και τελικά να ματαιώνονται λόγω έλλειψης χώρων.
- δεν υπολογίστηκε και δεν αξιολογήθηκε η δυνατότητα της διοργάνωσης για την 
πραγματοποίηση των εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή πολλές φορές η σωστή 
υποστήριξη τους. 
- δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση συμμετοχής αποκλειστικά ΜΚΟ της πόλης με αποτέλεσμα 
πολλές από τις αρχικά ανακοινωθείσες να μην συμμετέχουν τελικά και επίσης να συμμετέχουν 
εκδηλώσεις ιδιωτικών φορέων και εταιρειών. 
- δεν σχεδιάστηκαν και δεν υποστηρίχτηκαν προτάσεις για δράσεις των εθελοντών με βάση 
κάποιο όραμα (κάτι που προσπάθησε να κάνει η ΣΟ μέσα στα περιορισμένα πλαίσια των δυνατοτήτων 
της) και δεν εξασφαλίζονταν τα απαραίτητα για την λειτουργία των εθελοντών που τελικά 
αντιμετωπίζονταν κακώς ως φθηνά εργατικά χέρια, υποκαθιστώντας θέσεις εργασίας που έπρεπε να 
πληρωθούν.
- δεν επικοινωνήθηκαν επαρκώς οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης τόσο στον Τύπο όσο και απευθείας 
στο κοινό με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η πόλη τι γίνεται.

Ο απομακρυνθείς εθελοντής κατηγορεί την Μαρία Πασχαλίδου για επιθυμία προσωπικής προβολής μέσα από το θεσμό ενώ αφήνει υπαινιγμούς για προβολή συγκεκριμένων ατόμων που μάλιστα έφτασε να τα πάρει μαζί της στις Βρυξέλλες ως εκπροσώπους των εθελοντών ενώ οι εθελοντές που έκαναν τα πάντα σύμφωνα με τον κ. Βλασϊκούδη δεν τους ήξεραν καν!

- κάπου στις αρχές του Νοέμβρη του 2013 ανακαλύψαμε από κάτι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ότι η “Πρόεδρος” συνοδευόμενη από εθελοντές της ΕΠΝ όπως ανέφερε, βρισκόταν σε επίσκεψη στις Βρυξέλλες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι οι αναφερόμενοι ως εθελοντές, μας ήταν παντελώς άγνωστοι στην πλειοψηφία τους (η ομάδα λειτουργούσε ήδη σχεδόν 3 μήνες) και μετά από υποβολή ερωτήσεων μας δόθηκε η δικαιολογία ότι ήταν εθελοντές από την διεκδίκηση και ότι υπήρχε ένα ανοιχτό θέμα με κάποιον διαγωνισμό γι' αυτό και πήγαν, στην δική μου όμως εντύπωση έμεινε το γεγονός σαν εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων. 
Επιπλέον είναι ξεκάθαρη πλέον και τουλάχιστον μέχρι την απομάκρυνση μου (και την αποχώρηση 
των υπολοίπων) η εμμονή στην διεκδίκηση και η ελλειπής παρουσίαση της διοργάνωσης σε πραγματικό χρόνο (βλ. σχετ. φωτογραφίες και video εκδηλώσεων στο επίσημο site της διοργάνωσης). 
Στο θέμα δεν δόθηκε συνέχεια από εμένα. Αργότερα κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο με κάποιους απο 
αυτούς που διαφήμιζαν την ΕΠΝ
- στους πρώτους μήνες του 2014, αφού πρώτα είχαμε ξαφνιαστεί από την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων σε κάποια από τις τακτικές μας συναντήσεις, διαπιστώσαμε ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο video που παρουσιάζει την ΕΠΝ και του εθελοντές της προβάλλοντας 3 από αυτούς, που ήταν οι ίδιοι μεταξύ των άλλων και στις Βρυξέλλες, 2 από τους οποίους βλέπαμε αραιά στις συναντήσεις μας χωρίς να έχουν επιδείξει ούτε στο 1/100 την δράση των υπολοίπων μελών της ομάδας εθελοντών και τον τρίτο παρουσιαζόμενο μέσα στην προσωπική του επιχείριση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει

 Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, το  τμήμα Εθελοντισμού από την αρχή αντιμετωπίστηκε σαν ξένο σώμα και η διοργάνωση κώφευσε στις εκκλήσεις της ΣΟ για κοινή δράση ενταγμένοι όλοι σε έναν κοινό σκοπό και χαρακτηρίστηκε από την αρχή σαν το μάτι της Δημοτικής Αρχής στην διοργάνωση οδηγώντας με, αν δεχτώ αυτόν τον χαρακτηρισμό της διοργάνωσης γιά την ΣΟ, στην διατύπωση της απορίας “τι φοβάται η διοργάνωση που θέλει να κρύψει από την Δημοτική Αρχή;”, εκτός ίσως από την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της. 

Επίσης όπως αναφέρει, η διοργάνωση έχοντας χαράξει από μόνη της ένα “σχέδιο δράσης” δεν επέτρεψε, για προσωπικό μάλλον όφελος, την συνεργασία με τις Αντιδημαρχίες και την ένταξη εκδηλώσεων τους στο πρόγραμμα της ΕΠΝ πράγμα που θα εξασφάλιζε και περισσότερες εκδηλώσεις αλλά και οικονομία πόρων της διοργάνωσης δεδομένου ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα βάρυναν τους προϋπολογισμούς των Αντιδημαρχιών και σίγουρα θα υπήρχε και καλύτερη διάχυση της πληροφορίας.
 "Η διοργάνωση γενικά αντιμετώπισε την όλη υπόθεση, τελείως ξεκομμένη από την πόλη και τους νέους της, με μια διεκπεραιωτική καθαρά διάθεση με μοναδικό σκοπό την “ιστορική της δικαίωση” προσωπικά χωρίς κανένα όραμα και καμμία προοπτική για την πόλη, τους νέους της και ειδικά για την ομάδα των εθελοντών που δημιουργήθηκε και θα μπορούσε να είναι μια παρακαταθήκη της ΕΠΝ στο μέλλον της πόλης, για την κοινωνία των ενεργών πολιτών", κατέληξε ο απομακρυνθείς από τη Μαρία Πασχαλίδου εθελοντής.

Δείτε όλα τα στοιχεία που παραθέτει εδώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη