Η ανεξαρτησία προϋποθέτει την ειλικρίνεια κύριοι συνάδελφοι.
Με αφορμή το κείμενο που δημοσιεύθηκε σχετικά μετις επερχόμενες εκλογές στην Κ.Ε.Δ.Ε. θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις, σχετικά με το
παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
•
Η πρόσφατη κρίση ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον ουσιαστικό θεσμικό, πολιτικό, και κυρίως κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία παρά τις σημαντικές περικοπές των πόρων, κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες και αποτέλεσε βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
•
Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν ότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια.
•
Το αίτημα για «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση» είναι σωστό και κοινώς αποδεκτό.
Επειδή όμως η ανεξαρτησία δεν μπορεί να αποτελεί μία ευκαιριακή ταμπέλα για την εκπλήρωση προσωπικών ή κομματικών στόχων, ανεξάρτητα αν αυτή την περίοδο είναι πολύ «της μόδας»,διατυπώνουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:
1.
Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο της κίνησης των έξι που έγιναν πέντε, τον Ιούνιο του 2013 (γιατί άραγε αποχώρησε ο κύριος Ιωακειμίδης την τελευταία στιγμή;) θα παρατηρήσει μία άλλη προσέγγιση για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το σημερινό κείμενο. Μια προσέγγιση καθαρά κεντροαριστερή και καθόλου ανεξάρτητη. Με δεδομένο ότι οι βασικοί πρωτεργάτες και των δύο κειμένων είναι οι ίδιοι (Καμίνης και Μπουτάρης), τι άλλαξε από τότε;
2.
Ο «ανεξάρτητος» κύριος Μπουτάρης γιατί δήλωνε σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ,λίγο πριν την τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές ότι είναι πιο Πασόκος από τους Πασόκους (Οκτώβριος 2013).
3.
Ο «ανεξάρτητος» κύριος Καμίνης πριν από τον πρώτο γύρο καθώς και μετά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου με ποιάκομματικά επιτελεία και πόσες φορές συναντήθηκε, τί διαπραγματεύθηκε μαζί τουςκαι εάν αληθεύει ότι ζήτησε να μοιραστούν ψηφοδέλτιά του από τοπικές επιτροπέςσυγκεκριμένων κομμάτων;
4.
Όταν ξεκίνησε η κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος εκλογής των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο την πλήρη αποδέσμευση από τα κόμματα και τους μηχανισμούς ποιάήταν η στάση των σημερινών «ανεξάρτητων» συναδέλφων;
Η αλήθεια είναι ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, -τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε χρόνια με αυτή- γνωριζόμαστε πολύ καλά. Σεβόμαστε ξεκάθαρατις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων και θεωρούμε απολύτως θεμιτές τις φιλοδοξίες τους, τόσο για αυτοδιοικητικούς όσο και για ευρύτερους πολιτικούς ρόλους.
Πιστεύουμε όμως ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αυτό που απαιτείται δεν είναι γενικόλογα πολιτικά κείμενα, που προσπαθούν να λειτουργήσουν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, αλλά σοβαρές,στοχευμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση.
Πέρα και πάνω από όλα όμως απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια.
Βοσκόπουλος Ιωάννης, Δήμαρχος Φλώρινας
Καμπόσος Δημήτριος, Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών
Καφαντάρης Δημήτριος, Πύλου – Νέστορος
Μελετίου Νικόλαος, Δήμαρχος Ασπροπύργου
Παρίσης Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κεφαλληνίας
Τζίτζιος Ιωάννης, Δήμαρχος Σιθωνίας
Χατζηδάκης Διονύσιος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
Χιονίδης Σάββας, Δήμαρχος Κατερίνης