Πριν λίγους μήνες το "Βήμα" δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αποκαλύπτει πως ο Αλκέτ Ριζάι και άλλοι βαρυποινίτες έχουν προφίλ στο Facebook όπου ανεβάζουν φωτογραφίες τους μέσα από τις φυλακές! Μάλιστα το μαύρο εμπόριο των κινητών στις φυλακές αποφέρει διαόλου ευκαταφρόνητα ποσά στους διακινητές! Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης υπέβαλλε σχετική ερώτηση με την οποία ζητά την άμεση τοποθέτηση απενεργοποιητών.
Διαβάστε την ερώτηση:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών
Τα συστήματα απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούνται ευρέως σε εταιρείες και πολλούς άλλους χώρους, όπως αίθουσες συνεδριάσεων, θέατρα, κινηματογράφους, ακόμα κι εντός της Βουλής. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν τοποθετηθεί στις φυλακές (με εξαίρεση τις φυλακές Διαβατών, που εδώ και λίγους μήνες εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο) καθώς έχουν παρουσιαστεί διάφορα κολλήματα μεταξύ των οποίων και η επίκληση πιθανών επιπτώσεων στην υγεία των εγκλείστων.
Το 2009 υπήρξε ειδική μελέτη για την εγκατάσταση ενός κεντρικού αδρανοποιητή στο κεντρικό κτίριο της Διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού που θα διασυνδέονται με 30 κατευθυντήριες κεραίες στους εξωτερικούς τοίχους των φυλακών. Η συνολική αξία είχε υπολογιστεί σε περίπου 300.000 ευρώ. Το σχέδιο όμως ναυάγησε.
Όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφημερίδα «Το Βήμα» 31.3.13 σε άρθρο με τίτλο «Βαρυποινίτες με Facebook και σε συνδιασκέψεις μέσω Skype»: «Τότε είχε προκύψει ότι για να περνά το σήμα των αδρανοποιητών μέσα σε τόσα κελιά, πολλά από τα οποία έχουν ενισχύσεις με χάλυβα, οι συσκευές θα έπρεπε να εκπέμπουν ακτινοβολία ισχύος 20 W (αντί 2 W που έχουν τα jammers ανοικτών χώρων). Και αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο για κρατουμένους και υπαλλήλους. Αντίστοιχη συσκευή είχε επιχειρηθεί να τοποθετηθεί και στο Πεντάγωνο και είχε ανακύψει το ίδιο ζήτημα. Τότε όμως προβάλλονταν κι άλλες περίεργες δικαιολογίες: Ότι οι αδρανοποιητές θα κόψουν τα κινητά και σε γειτονιές του Κορυδαλλού γύρω από τις φυλακές, ότι οι συσκευές αυτές θα γίνουν στόχος των κρατουμένων κτλ.»
Ωστόσο, το σύστημα που εγκαταστάθηκε στις αγγλικές φυλακές πριν λίγους μήνες ίσως αποτελεί τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για σύστημα αισθητήρων με μικρή ισχύ που εντοπίζει όλες τις κλήσεις κινητών από κάθε πτέρυγα. Μάλιστα εκδίδει σχετική αθροιστική απόδειξη, αντίστοιχη αυτή των ταμειακών μηχανών, για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τα κελιά. Το σύστημα αισθητήρων συνδυάζεται και με παράλληλο σύστημα αδρανοποιητών που δεν λειτουργούν συνεχώς και δεν εκπέμπουν μεγάλη ακτινοβολία. Μόλις ο αισθητήρας λάβει σήμα χρήσης κινητού, ο αδρανοποιητής εκπέμπει στιγμιαίο σήμα και το κλείνει.
Η εγκατάσταση συστημάτων απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων (jammers) στις φυλακές της Ελλάδας κρίνεται αναγκαία καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παράτυπης επικοινωνίας των κρατουμένων με τον «έξω κόσμο». Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις κρατουμένων που εμφανίζονται να έχουν ενεργό προφίλ στο Facebook και στο Skype.
Παράλληλα, θα αδρανοποιήσει τη δράση κυκλωμάτων λαθραίας εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στα σωφρονιστικά καταστήματα (σύμφωνα με μαρτυρίες ένα απλό κινητό κοστίζει 1.500-2.000 ευρώ και τα iPhone φτάνουν ως τις 6.000-7.000 ευρώ. Τα λεφτά δίνονται με διαδικασίες έξω από τη φυλακή και ο μεσάζων παίρνει κι αυτός μίζα 500 ευρώ).
Καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο συντονισμός του κοινού εγκλήματος γίνεται μέσα από τις φυλακές και με δεδομένο ότι η κατά καιρούς ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να εγκαταστήσει συστήματα απενεργοποίησης των σημάτων των κινητών τηλεφώνων,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα τοποθετηθούν συστήματα απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων (jammers) ή συστήματα κατά το πρότυπο αυτών που τοποθετήθηκαν στις φυλακές της Αγγλίας σε όλες τις φυλακές της χώρας και αν ναι, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση;
Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Βήματος:
Βαρυποινίτες με Facebook και σε συνδιασκέψεις μέσω Skype
Η διακίνηση τηλεφωνικών συσκευών με τζίρο 15-25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το κόλπο της εκκλησίας και ο απενεργοποιητής με τις αποδείξεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2013 05:45
Προφίλ στο Facebook έχει, καταπώς φαίνεται, ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος χρησιμοποιεί προφανώς το κινητό του για να τραβήξει τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει με την παρέα του μέσα από τις φυλακές, αλλά και για να τις ποστάρει μαζί με σχόλια
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά, εκτός των άλλων, την εγκατάσταση ειδικού συστήματος με αισθητήρες που εφαρμόζεται στις βρετανικές φυλακές, το οποίο μάλιστα κόβει και αποδείξεις κάθε φορά που οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους (κλήση, μήνυμα κτλ.). Συν τοις άλλοις, αποκαλύπτεται και ένα γεγονός που με όσα συμβαίνουν δύσκολα χαρακτηρίζεται σύμπτωση. Την τελευταία τετραετία είχαν δοθεί στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους 23 ειδικές φορητές συσκευές για να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα και ύποπτες επικοινωνίες κρατουμένων. Η μόνη φυλακή που δεν είχε πάρει τέτοιου είδους συσκευή ελέγχου ήταν οι φυλακές Τρικάλων, όπου σε διάστημα λίγων ημερών έγιναν η απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού και η μαζική φυγή 11 αλβανών κρατουμένων.
Την τελευταία επταετία, με αφορμή τις δύο αποδράσεις με ελικόπτερο των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου αλλά και πρόσφατες έρευνες για εγκληματικές δραστηριότητες που εκπορεύονται από φυλακισμένους «νονούς της νύχτας», η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει επιτακτικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης «να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα χρήσης κινητών μέσα στις φυλακές».
Φτιάχνουν προφίλ από το κελί
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «υπολογίζουμε ότι σε φυλακές όπως αυτές του Κορυδαλλού, των Τρικάλων και αλλού το ποσοστό χρήσης κινητών από κρατουμένους προσεγγίζει το 60%. Αν υπολογίσει κανείς ότι στις ελληνικές φυλακές κρατούνται περίπου 13.000 άτομα, ο αριθμός των κατόχων κινητών ίσως υπερβαίνει τις 6.000. Μιλάμε για την απόλυτη ασυδοσία. Πολλοί έχουν εφεδρικά κινητά και ειδικές καβάτζες συσκευών. Δεν είναι όμως μόνο οι συνομιλίες ή η αποστολή μηνυμάτων. Σχεδόν όλοι έχουν πλέον κινητά τελευταίας τεχνολογίας, πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις, μπαίνουν στο Internet, χρησιμοποιούν chat rooms, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και την υπηρεσία "συνδιασκέψεων" του Skype. Τις προάλλες είχαμε δει στο Facebook σελίδα νεαρού αλβανού κρατουμένου (για διακίνηση ναρκωτικών) στον Κορυδαλλό όπου έχει αναρτήσει φωτογραφίες μέσω κινητού από το κελί του και από το προαύλιο των φυλακών. Σαν να είναι διακοπές! Εντυπωσιασμένοι βλέπουμε στο Facebook να υπάρχει σελίδα του αλβανού βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι όπου φαίνεται να αναρτά φωτογραφίες από το κινητό του και όπου υπάρχουν καταχωρίσεις από την πρόσφατη απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές Μαλανδρίνου. Παράλληλα υπάρχουν φωτογραφίες του με άλλους συνεργούς του αλλά και από τις απόπειρες απόδρασης των Παναγιώτη Βλαστού και Βασίλη Παλαιοκώστα με σχετικά υβριστικά συνθήματα για την ΕΛ.ΑΣ.».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος του Αλκέτ Ριζάι, ανέφερε στο «Βήμα»: «Δεν γνωρίζω αν ο πελάτης μου ή κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει αυτό το προφίλ στο Facebook και τι σκοπιμότητα μπορεί να εξυπηρετεί».
Πώς βάζουν μέσα τα κινητά
Ενα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τους αρμοδίους του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το πώς μπαίνουν τα κινητά στις φυλακές. Ενας ιδιώτης που είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ανέφερε στο «Βήμα»: «Οι υπάλληλοι των φυλακών μιλούν συνήθως για κινητά που πετιούνται σε μικρά σακουλάκια στο προαύλιο των φυλακών. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περισσότερα κινητά τα διακινούν ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κυριολεκτικά πλουτίζουν. Για να βρει κάποιος κινητό έρχεται σε επαφή μέσω μεσάζοντα. Το πληρώνεις 1.500-2.000 ευρώ και τα iPhone φτάνουν ως τις 6.000-7.000 ευρώ. Τα λεφτά τα δίνεις συνήθως με διαδικασίες έξω από τη φυλακή. Ο μεσάζων παίρνει κι αυτός μίζα 500 ευρώ. Οταν το κινητό μπει στη φυλακή, σε ειδοποιούν ότι ο σωφρονιστικός το έχει αφήσει σε κάποιο σημείο στο προαύλιο, σε πυροσβεστική φωλιά, σε διάδρομο, σε καλοριφέρ κτλ. Πολλές φορές όμως γίνεται μεταφορά κινητών, όπως και ναρκωτικών, από πτέρυγα σε πτέρυγα μέσω ατόμων που δουλεύουν σαν τεχνίτες στη φυλακή ή στα μαγειρεία κτλ. Παλαιότερα η ανταλλαγή των κινητών γινόταν στην εκκλησία των φυλακών από "πιστούς" κρατουμένους, αυτό το κόλπο όμως έγινε γνωστό».
Από τον Μάιο του 2009 άρχισαν να δίνονται σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους φορητές συσκευές αξίας περίπου 1.500 ευρώ που μπορεί να εντοπίζουν - σαν ραδιογωνιόμετρα - ενεργοποιημένα κινητά μέσα σε κελιά. Η τελευταία τέτοια συσκευή είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2012 στις φυλακές Νιγρίτας. Τις πρώτες ημέρες χρήσης αυτών των συσκευών είχαν εντοπισθεί 220 κινητά στις φυλακές, το μέτρο όμως περιέργως ατόνησε. Πολλά από τα κατασχεθέντα κινητά υπολογίζεται ότι ανακυκλώνονται στις φυλακές.
Αδράνησαν οι... αδρανοποιητές
Πολλές φορές έχει τεθεί το ζήτημα τοποθέτησης αδρανοποιητών στα σωφρονιστικά καταστήματα, αναλόγων αυτών που υπάρχουν στη Βουλή, σε θέατρα κτλ. Το 2009 υπήρξε ειδική μελέτη για την εγκατάσταση ενός κεντρικού αδρανοποιητή στο κεντρικό κτίριο της Διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού που θα διασυνδεόταν με 30 κατευθυντήριες κεραίες στους εξωτερικούς τοίχους των φυλακών. Τότε η συνολική αξία του είχε υπολογισθεί σε περίπου 300.000 ευρώ. Και αυτό το σχέδιο όμως ναυάγησε.
Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, «τότε είχε προκύψει ότι για να περνά το σήμα των αδρανοποιητών μέσα σε τόσα κελιά, πολλά από τα οποία έχουν ενισχύσεις με χάλυβα, οι συσκευές θα έπρεπε να εκπέμπουν ακτινοβολία ισχύος 20 W (αντί 2 W που έχουν τα jammers ανοικτών χώρων). Και αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο για κρατουμένους και υπαλλήλους. Αντίστοιχη συσκευή είχε επιχειρηθεί να τοποθετηθεί και στο Πεντάγωνο και είχε ανακύψει το ίδιο ζήτημα. Τότε όμως προβάλλονταν κι άλλες περίεργες δικαιολογίες: ότι οι αδρανοποιητές θα κόψουν τα κινητά και σε γειτονιές του Κορυδαλλού γύρω από τις φυλακές, ότι οι συσκευές αυτές θα γίνουν στόχος των κρατουμένων κτλ.».
Εντοπισμός με αποδείξειςΣύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά ειδικό σχέδιο τοποθέτησης δικτύου περίπου 220 αισθητήρων σε μεγάλες φυλακές που μπορούν να εντοπίζουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και στη συνέχεια να τα αδρανοποιούν αυτομάτως. Οπως αναφέρει ο ειδικός σε συστήματα ασφαλείας κ. Παναγιώτης Βλαχινός, «το σύστημα αισθητήρων που έχει τοποθετηθεί σε αγγλικές φυλακές τους τελευταίους μήνες, έχει μικρή ισχύ και εντοπίζει όλες τις κλήσεις κινητών από κάθε πτέρυγα. Μάλιστα εκδίδει σχετική αθροιστική απόδειξη, αντίστοιχη αυτή των ταμειακών μηχανών, για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τα κελιά. Το σύστημα αισθητήρων συνδυάζεται και με παράλληλο σύστημα αδρανοποιητών που δεν λειτουργούν συνεχώς και δεν εκπέμπουν μεγάλη ακτινοβολία. Μόλις ο αισθητήρας λάβει σήμα χρήσης κινητού, ο αδρανοποιητής εκπέμπει στιγμιαίο σήμα και το κλείνει».
Ολα όμως αποδεικνύονται ζητήματα πραγματικής βούλησης και πολέμου συμφερόντων…