7 Αυγ 2014

Ένα ακόμη λάθος του ΕΝΦΙΑ

Ένα ακόμη λάθος του ΕΝΦΙΑ, που ανάγεται στον λάθος υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών είναι το εξής:

Σε αρκετές περιοχές που δεν υπάρχουν πίνακες αντικειμενικών αξιών (για παράδειγμα στα περισσότερα χωριά) ο υπολογισμός γίνεται συγκριτικά, δηλαδή με βάσει αξίες που έχουν δηλωθεί σε παλαιότερα συμβόλαια μεταβιβάσεων και αφορούν στο συγκεκριμένο οικοδομικό πολύγωνο ή σε ακίνητα που συνορεύουν ή είναι κοντά. Για παράδειγμα σε οικόπεδο 1.000 τ.μ. που η πραγματική εμπορική του αξία είναι 1.500 € συνολικά, έχει τεθεί ως βάση συγκριτικού υπολογισμού η αξία μίας μεταβίβασης γειτονικού οικοπέδου, η οποία έγινε στο παρελθόν μέσω δανειοδότησης από Τράπεζα και για την οποία σκοπίμως τα μέρη είχαν εκτινάξει την αξία του οικοπέδου στις 20.000 €, προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερο ποσό δανείου. Με αυτόν τον τρόπο όμως όλα τα οικόπεδα εκεί γύρω για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έχουν αξία 20.000 € !
Άλλα οικόπεδα πάλι έχουν σημαντικά αυξημένη αξία διότι ιδιαίτεροι λόγοι οδήγησαν σε ένα αυξημένο ποσό της μεταβίβασης. Π.χ. γείτονας που επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει το ακίνητο ακριβώς δίπλα στο δικό του και έκανε έτσι μεγαλύτερη προσφορά κ.ο.κ..
Στο δια ταύτα, ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις -που πληθαίνουν καθημερινά- όπου ο ΕΝΦΙΑ οδηγεί πρακτικά σε δήμευση του ακινήτου, δίχως αυτό να είναι σχήμα λόγου.
Οικόπεδο με εμπορική αξία 1.000 €, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 €. Δηλαδή σε τρία χρόνια καλείται ο ιδιοκτήτης του να το επαναγοράσει !
Κληρονομικό οικόπεδο με παλαιωμένα κτίσματα, συνολικής εμπορικής αξίας 15.000 €, όπου σκοπίμως έχει γίνει διακοπή της παροχής ρεύματος διότι ουδέποτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, καλείται τώρα να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ποσού που αντιστοιχεί πρακτικά σε αγορά του σε βάθος μερικών ετών.
Δεν θα σταθώ στη αντισυνταγματικότητα ή την απόλυτη παραφροσύνη της ρύθμισης, τα οποία είναι θέματα που προφανώς θα εξετάσουν τα δικαστήρια.
Θα υποβάλω την εξής ρεαλιστική πρόταση ξεκινώντας ιδίως από ακίνητα, τα οποία έχουν φορτωθεί ιδιοκτήτες από κληρονομικούς λόγους και τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουν.
Προτείνω λοιπόν να υπάρχει η δυνατότητα να μεταβιβαστούν αυτά στο Κράτος με αντίτιμο την συγκριτική αξία με την οποία το Κράτος έχει επιλέξει να τα κοστολογήσει και να τα φορολογήσει.
Σαν φοιτητές Νομικής χρησιμοποιούσαμε παρόμοια παραδείγματα για να αστειευτούμε με τους καθηγητές μας σε θέματα συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας νομικών ρυθμίσεων. Τα παραπάνω παραδείγματα πριν από 15 χρόνια θα ήταν ικανά να προξενήσουν άφθονα γέλια. Σήμερα αποτελούν πραγματικές καταστάσεις που οδηγούν και θα οδηγήσουν πολλά φιλικά μας πρόσωπα στην απόλυτη απόγνωση.

Αναγνώστης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη