7 Αυγ 2014

Ανακοίνωση Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης για τον +ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

Σοκ και δέος. Αγανάκτηση και οργή.
Η τραγική είδηση ότι ιερόσυλοι βεβήλωσαν έναν ακόμα Ιερό Ναό στο ακριτικό Πωγώνι (τέλη Ιουλίου ..
αρχές Αυγούστου 2014 ) φτάνει την υπομονή στα όρια .
Η εβδόμη κατά σειρά κλοπή συμβόλων της Χριστιανοσύνης στην Ήπειρο.
Αυτή τη φορά το θράσος των κλεπτών απύθμενο.
Τα ιερά άμφια του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα «λάφυρο» στα χέρια ασεβών που τα προωθούν στην αγορά προς τέρψιν του αρρωστημένου πάθους κατ’ ευφημισμό συλλεκτών.
Το γεγονός της κλοπής από τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στο Βασιλικό Πωγωνίου, των ιερών σκευών και κειμηλίων ανυπολόγιστης αξίας , κατακαλόκαιρο , με παρόντες τους απόδημους Βασιλικιώτες , τουρίστες, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους , αποτελεί κίνηση επίδειξης δυνάμεως του κυκλώματος που λυμαίνεται τους θησαυρούς που φυλάσσονται στους τόπους λατρείας στην Ήπειρο και δεν εκτίθενται σε κάποιο μουσείο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κατόπιν εισηγήσεως του ταμία κ. Βασίλη Γκέλη και της Γενικής Γραμματέως κας Αθηνάς Τοτοκώτση υψώνει φωνή διαμαρτυρίας , γιατί εκλάπη η καρδιά του ηπειρωτικού λαού. Ό,τι άγγιξε το Σώμα του Αθηναγόρα, προφήτη και θεολόγου της καταλλαγής , είναι ευλογημένο. Γι’ αυτό και η κατάρα των ηπειρωτών και ηπειρωτισσών έπεσε ήδη βαριά επάνω σ’ αυτούς που τόλμησαν και άπλωσαν τα βέβηλα χέρια τους στα ιερά και όσια του ελληνορθόδοξου ποιμνίου της Οικουμένης .
Ό Αθηναγόρας (1886-1972) δεν υπήρξε απλώς ένα ιστορικό πρόσωπο , ήταν η μεγαλύτερη και πνευματικότερη εκκλησιαστική μορφή του 20ου αιώνος . Όλη η Οικουμένη καταδικάζει απερίφραστα την ύβρη στη μνήμη του Αθηναγόρα. Η προσβολή μνήμης νεκρού είναι ποινικό αδίκημα αλλά περισσότερο ηθικό ατόπημα . Και η ασέβεια είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί η κλοπή έγινε στη γενέτειρα του, τα Τσαραπλανά , που τόσο αγάπησε και τίμησε.
Ό ΠατροΚοσμάς, ό οποίος αγιοποιήθηκε το 1961 ,όταν ό Αθηναγόρας ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης και που τα 300 χρόνια από τη γέννηση του (1714 - 1779) τιμούμε φέτος , θα ευλογήσει τις έρευνες και τα κλοπιμαία θα τοποθετηθούν στην θέση τους
Το ΔΣ της ΗΕΘ συμπαρατάσσεται στον αγώνα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη και των διωκτικών αρχών όπου γης, έως ότου επανέλθουν όλα τα κλεμμένα εκεί όπου ανήκουν, στον ηπειρωτικό λαό, στο ελληνικό έθνος , στην ορθόδοξη εκκλησία.

Ό Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας εν μέσω μελών του ΔΣ της ΗΕΘ , +Σωτηρίου Βίμπλη,+Χαραλάμπους Τζόβα, +Γαβριήλ Μιχαήλ, Παντελή Νίτσα και Ηπειρωτών κατά την επίσκεψη του στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης



Στο Βασιλικό Πωγωνίου μπροστά από την προτομή του Αθηναγόρα , το τμήμα Νεολαίας της ΗΕΘ με παραδοσιακές ενδυμασίες πλαισιώνει τον + Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, τον + Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανό και άλλους Ιεράρχες μετά το μνημόσυνο για τον Αθηναγόρα το 1986.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη