7 Αυγ 2014

Παράταση και διόρθωση

Μετά το χάσιμο της μπάλας και το χάσιμο της ψυχικής και γενικότερης υγείας των Ελλήνων και με την επέμβαση πρωθυπουργού το ΥΠΟΙΚ έκανε πίσω και δίνεται παράταση καταβολής της α΄ δόσης (αντί τέλη Αυγούστου στα τέλη Σεπτεμβρίου) και διόρθωση με βάσει τις αξίες του 2013.


Στα περυσινά επίπεδα οι αξίες γης

Η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα. Την εντολή του πρωθυπουργού υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών επαναφέροντας στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4.000 οικισμούς στη χώρα, τα ακίνητα στους οποίους είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.
Την ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε το Τμήμα ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα επίπεδα του 2013. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η νομοτεχνική μελέτη που θα διερευνήσει το αν και κατά πόσο υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που θίγονται από αυτές τις αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν σταλεί εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ύψους 15.000-25.000 ευρώ σε κατοίκους ορεινών χωριών, όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, επειδή τα ακίνητά τους πήραν σαν τιμές βάσης της αξίας τους, την χαμηλότερη τιμή της πρωτεύουσας του νησιού. Υπενθυμίζεται πως η σχετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Θα «θεραπευτούν» τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ Τη δέσμευση ότι θα θεραπευθούν τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ, και ότι «θα δουλέψουμε πολύ για να βοηθήσουμε τους πολίτες», ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Ο κ. Χαρδούβελης, σε σύντομη παρέμβασή του, μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στο ζήτημα - το οποίο, άλλωστε, τέθηκε από βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής- παραδεχόμενος αρχικώς ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, για να σημειώσει ότι «εκεί πρέπει να το προσέξουμε».
Αιτιολογώντας δε τα λάθη, τα οποία διαπιστώνονται, ο κ. Χαρδούβελης (αφού ανέφερε πως η προσπάθεια έγινε για να αποκτήσει το κράτος έναν σωστό φόρο κατοικίας και ακίνητης περιουσίας) εξήγησε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση - αφορά 6 εκατ. φορολογούμενους.
Προσθέτοντας δε πως για 4.000 οικισμούς στη χώρα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην Ελλάδα ο λόγος που έγιναν τα τεράστια λάθη είναι η κληρονομιά του παρελθόντος. «Βρέθηκε μια φόρμουλα και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε σύντομα. Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης. Χαρδούβελης: Θα διορθώσουμε τα λάθη του ΕΝΦΙΑ Με την παραδοχή ότι ακόμη και ο ίδιος έχει προχωρήσει στη διόρθωση λαθών που περιείχε ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε χθες την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σωρεία διορθώσεων λαθών και η σχετική εργασία συνεχίζεται, όπως επισημάνθηκε και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη