11 Αυγ 2014

Ποιος γκαντέμης μάτιασε τον ΕΝΦΙΑ;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Μπάχαλο με τον ΕΝΦΙΑ. Οι δικαιολογίες πολλές. Τα αλληλοκαρφώματα και η απόσειση ευθύνης επίσης. Η κ. Βούλτεψη το τερμάτισε λέγοντάς ...
μας ότι υπήρξε πρόβλημα στο λογισμικό. Μα ο κ. Θεοχάρης Θεοχάρης δεν ήταν ο πρώτος των πρώτων στην Πληροφορική που έστησε αυτό το εκπληκτικό σύστημα είσπραξης των φόρων ακόμη και με ηλεκτρονική δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου σε χρόνο dt;

Ο σχετικός νόμος [4223/2013] ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 παρά τις αντιρρήσεις πολλών βουλευτών που όμως τον ψήφισαν για να μην πέσει η κυβέρνηση. Ακόμη και καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως ο Πάκης, τον ψήφισαν, μολονότι πίστευαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος δημοσιεύθηκε την 31.12.2013, η δε εφαρμογή του αποφασίσθηκε να γίνει μετά τις εκλογές της 25.05.2014 ασφαλώς. [Φαντασθείτε να είχε αρχίσει η εφαρμογή του στις αρχές Μαΐου 2014]. Άρα, είχαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες επαρκέστατο χρόνο για να δοκιμάσουν την εφαρμογή του. Δεν είναι, λοιπόν, αποδεκτή η εξήγηση της κ. Βούλτεψη, η οποία απλώς προέθεσε άλλο ένα ψέμμα στη συλλογή χονδροειδών ψεμμάτων που κάνει από τότε που διορίσθηκε στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η πιθανότερη εξήγηση για όσα συνέβησαν με την εφαρμογή του νόμου είναι ότι ο νόμος δεν είχε σχεδιασθεί σωστά εξ αρχής, με αποτέλεσμα να παραγάγει τα περίεργα αποτελέσματα που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Ίσως, όμως, και να μην είναι έτσι, αφού, πριν εφαρμοσθεί ο νόμος, η κυβέρνηση διεκήρυσσε ότι θα εισπράξει πολύ χρήμα και θα έχει και περίσσευμα για τις ανάγκες των δανειστών, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σίγουρη για την επιτυχία του νόμου.

Τί συνέβη, λοιπόν, και προκλήθηκε όλο αυτό το αλαλούμ; Μόνον μεταφυσική απάντηση ταιριάζει στο ερώτημα. Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ένα τραγικό λάθος. Εφέρετο ότι τον υπέγραφε κάποιος υπουργός ονόματι «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ». Το λάθος εντοπίσθηκε τάχιστα, εξ ου και το σχετικό φύλλο επανεκτυπώθηκε με το σωστό όνομα του υπουργού που πράγματι είχε υπογράψει: «ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ». Το κακό, όμως, είχε γίνει.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος


Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ
 Η ΕΠΑΝΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη