28 Αυγ 2014

Μελετώντας τις ειδήσεις

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Επειδή η κυβέρνηση, και όχι μόνον, γνωρίζει ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι αγράμματοι ή αδιάφοροι για την είδηση που παρουσιάζουν, ρίχνει στην αρένα της επικοινωνίας διάφορες «ειδήσεις», για να έχουμε κάτι να ασχολούμεθα πέρα από την υποψηφιότητα Φωτίγκου για..
την Προεδρία της Δημοκρατίας κα τον τύμβο της Αμφίπολης. Σημειώνω, λοιπόν, τρεις τέτοιες ειδήσεις.
1η είδηση
Προωθείται για ψήφιση ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ορίζει ότι για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση πρέπει να υπάρχει και προσπορισμός οικονομικού οφέλους.
Εν πρώτοις, το σχέδιο του νέου κώδικα είναι έτοιμο από τον Ιούλιο του 2013. Πρώτος τότε είχε επισημάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικολόπουλος ότι με τον νέο κώδικα καταργείται ο α.ν. 1608/1950 περί καταχραστών τού Δημοσίου που προβλέπει μέχρι και ισόβια για όποιον βάζει χέρι στο δημόσιο Ταμείο. Έτσι, ευθύς ως τεθεί σε ισχύ ο νέος ΠΚ, οι καταχραστές του Δημοσίου θα κινδυνεύουν με 15 χρονάκια το πολύ. Θα ενθυλακώνουν μερικά εκατομμυριάκια, θα τρώνε 15 χρονάκια, θα εγκλείονται για 4-5 χρονάκια, θα αποφυλακίζονται και θα απολαμβάνουν τα κλεμμένα. Θεόπνευστον. Η απειλή ισοβίων δεν πτόησε τα λαμόγια επί 60 χρόνια, φαντασθείτε τί έχει να γίνει στο εξής.
Για του λόγου το αληθές:
Άρθρο 298 του σχεδίου: «3. Αν η υπεξαίρεση στρέφεται άμεσα κατά του ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το αντικείμενό της είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας επιβάλλεται κάθειρξη ως δεκαπέντε έτη και χρηματική ποινή».
[ΣΗΜ: η χρηματική ποινή δεν μπορεί να υπερβεί τις € 50.000]

2η είδηση
«Άρθρο 178
1. Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους, τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής (άρθρο 48).
2. Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης παραγράφου, οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Αν δεν τελέστηκε το σχεδιαζόμενο έγκλημα επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή» .
Ουδείς επεσήμανε ότι αν ψηφισθεί η εν λόγω διάταξη ως έχει, οι βουλευτές της ΧΑ που κατηγορούνται για συγκρότηση και/ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση θα εξέλθουν των φυλακών, αφού μέχρι στιγμής ουδείς έχει ισχυρισθεί ότι έστησαν το κόμμα για να τα ‘κονομάνε. Μπορεί, όμως, να το ακούσουμε κι’ αυτό, ότι δηλαδή στόχευαν στην κρατική χρηματοδότηση. Μήπως, όμως, τελικά δεν ψηφισθεί η εν λόγω διάταξη ως έχει, ώστε να μην απαλλαγούν οι χρυσαυγίτες;

3η είδηση
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Ακούγοντας την είδηση σκέφτεται ο πολίτης ότι κανείς δεν μπορεί να του πάρει το σπίτι για λιγότερο από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Πάλι καλά, ίσως του μείνουν και μερικές χιλιάδες ευρώ, για να ζήσει. Για να δούμε, όμως, είναι έτσι;. Εν πρώτοις αυτό το 2/3 δεν είναι νέο. Ιδού η απόδειξη:
«΄Αρθρο 993 Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας.-
1. Η κατάσχεση γίνεται με τη σύνταξη έκθεσης από το δικαστικό επιμελητή ……..
2. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 εδ. β` και 2 έως 4 του άρθρου 954 εφαρμόζονται και εδώ. ………….Αν για το ακίνητο που κατάσχεται προβλέπεται αντικειμενική αξία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η εκτίμηση δεν μπορεί να υπολείπεται της αξίας αυτής, όπως ισχύει κατά το χρόνο της κατάσχεσης.

Αρθρο 954
1. ……..Το κατασχεμένο το εκτιμά ο δικαστικός επιμελητής ή ο πραγματογνώμονας ….
2. Η κατασχετήρια έκθεση πρέπει να περιέχει … και ……..
γ) Τιμή πρώτης προσφοράς που πρέπει να είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα της αξίας, στην οποία εκτιμήθηκε το κατασχεμένο.
ΣΗΜ: Η περ. γ΄ εισήχθη με το άρθρο 21 ν. 3346/2005 από τον κακό Καραμανλή.
Τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η εκτίμηση του κατεσχημένου ακινήτου δεν μπορεί υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του, ο δε πλειστηριασμός δεν μπορεί να αρχίζει με προσφορά κατώτερη των 2/3 της εκτίμησης. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι το ακίνητο θα πλειστηριασθεί οπωσδήποτε στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του. Διότι, αν ουδείς προσφέρει τα 2/3, θα προσφύγει η τράπεζα στο δικαστήριο και θα ζητήσει τη μείωση της πρώτης προσφοράς, η οποία μπορεί να ορισθεί και στο 1/5 της αντικειμενικής αξίας υπό τις σημερινές συνθήκες της ανύπαρκτης αγοράς ακινήτων. Θα απόκειται, λοιπόν, στο δικαστήριο να αποφασίσει, αν θα μειώσει την τιμή προσφοράς, ώστε να καρποφορήσει κάποτε ο πλειστηριασμός. Μπορεί και να μη την μειώσει, όπως έγινε με την εξαίρετη απόφαση 23/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης.
Τόσο απλά αυτά τα περίπλοκα, τα οποία για τους παπαγάλους μεταφράζονται σε ένα «πλειστηριασμοί στα 2/3 της αντικειμενικής».

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη