27 Αυγ 2014

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία του Θεοδόση Μπακογλίδη

Ορκίστηκε απόψε, σε ειδική τελετή και παρουσία του Δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη, η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία..
αναλαμβάνει καθήκοντα πενταετούς θητείας την 1η Σεπτεμβρίου 2014.


Η τελετή ορκωμοσίας της νέας σύνθεσης του Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μάη και ρυθμίζεται από ειδικό κανονισμό, πραγματοποιήθηκε στις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

«Σήμερα είναι μια ημέρα ευθύνης» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς καλωσορίζοντας τα 41 αιρετά μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

«Δίνουμε όρκο ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι θα τιμήσουμε την επιλογή των δημοτών μας και όλοι μαζί ενωμένοι θα παλέψουμε δυναμικά για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην Καλαμαριά».

Στην ομιλία του ο κ. Μπακογλίδης αναφέρθηκε στο ταραγμένο παγκόσμιο περιβάλλον, τις εμφύλιες συρράξεις, τον ιδεολογικό φανατισμό και τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών, τονίζοντας πως «ενώ αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό κινείται απειλητικά γύρω από τη χώρα μας, η Ελλάδα πασχίζει να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης, της ανεργίας και της ύφεσης».

«Δυστυχώς για μας, μια περιφερειακή οικονομία, όπως η ελληνική, που βρίσκεται σε κρίση είναι πολύ πιο ευάλωτη από τις πιέσεις που δημιουργούνται από τη διεθνή αστάθεια. Ο δρόμος της διεξόδου από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ένδεια είναι μακρύς και όχι ευδιάκριτος. Τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία, είναι αμφίβολο αν οδηγούν στην εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας, είναι όμως βέβαιο ότι δημιούργησαν μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε πως «μπορεί να παίξει ένα νέο ενεργό ρόλο και να αποτελέσει μέρος της λύσης του συνολικότερου προβλήματος. «Είναι δεδομένη η οικονομική εξασθένηση των Δήμων, η οποία όμως έδωσε ώθηση για την ανάπτυξη έξυπνων και καινοτόμων δράσεων χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Δημιούργησαν ένα πλέγμα προστασίας ανακουφίζοντας τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών και μετριάζοντας τα αποτελέσματα της κρίσης. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η συρρίκνωση των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων των Δήμων δεν βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση ενός εθνικού σχεδιασμού εξόδου από τα αδιέξοδα».

«Τώρα που οι πρώτες ακτίνες αχνοφαίνονται στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας, η διαμόρφωση του σχεδιασμού της πολιτικής των ΟΤΑ της επόμενης μέρας καθίσταται επιτακτική. Περιλαμβάνει οράματα, εμπειρίες αναπτυξιακού σχεδιασμού αλλά και αμυντικές στρατηγικές, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της με παράλληλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της διοίκησης των ΟΤΑ. Η διαφάνεια στα οικονομικά της διοίκησης του Δήμου, καθώς και ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών δε γίνεται με επιβεβλημένες εκ των άνωθεν νομοθεσίες που παραπέμπουν σε οριζόντιες απολύσεις και στην ποινικοποίηση των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων των ΟΤΑ, αλλά με πολιτική βούληση για χρηστή διαχείριση, κυρίως όμως με σεβασμό στην αξιοπρεπή διαβίωση».

Ο κ. Μπακογλίδης αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση της Καλαμαριάς. «Ανοίγουμε τα σύνορα της πόλης μας, εγκαινιάζουμε την οπτική μιας νέας εποχής στην επερχόμενη πενταετία». Πρώτος στόχος, όπως είπε είναι η αστική ανάπλαση των γεωγραφικών διαμερισμάτων της. «Μεταμορφώνουμε κάθε γειτονιά σε ένα σύγχρονο βιώσιμο τόπο κατοικίας με άμεσες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, με πολιτισμό και υψηλής αισθητικής περιβαλλοντολογική ανάπτυξη. Πιστεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη οικονομική και κοινωνική του συνόλου της πόλης. Αυτή η ανάπλαση δημιουργεί ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον κατοικίας για τον πολίτη μας, αναζωπυρώνει τις τοπικές αγορές, εκσυγχρονίζει τις τεχνολογικές υποδομές, μετατρέπει έξυπνα υπηρεσίες και δυνατότητες προς το συμφέρον του δημότη».

Μίλησε ακόμη για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο της Καλαμαριάς και σημείωσε πως η Καλαμαριά προχωράει με προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα στη δημιουργία δικτύου ομβρίων υδάτων, την υπογραφή του Γ.Π.Σ. «Χτίζουμε σχολεία και αθλητικούς χώρους. Δημιουργούμε και ολοκληρώνουμε νέες δομές κοινωνικής πολιτικής. Προτείνουμε και παρουσιάζουμε περιφερειακά πολιτιστικές εκδηλώσεις έξω και πέρα από τους καθιερωμένους πολιτιστικούς μας θεσμούς. Ξετυλίγουμε το κουβάρι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Κόδρα. Αντιστεκόμαστε και προωθούμε λύσεις για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ως ενιαία οικιστική ενότητα και τη μη ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς».

Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα επαναλειτουργήσει η Δημοτική Συγκοινωνία και σημείωσε πως σχεδιάζονται πολλαπλές δράσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. «Θα κληθούμε να αντισταθούμε στην περαιτέρω αφαίμαξη των πόρων μας και στη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων μας για να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία στον τόπο μας. Με τον πολίτη της Καλαμαριάς πρωταγωνιστή συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της πόλης μας με την πεποίθηση ότι, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσουμε στην πορεία που επιλέξαμε, στο τέλος θα βγούμε νικητές, γιατί η πόλη που ονειρευόμαστε οικοδομείται πάνω στην ευημερία των πολιτών της».

«Στη νέα Δημοτική Αρχή σας εύχομαι από καρδιάς δύναμη, κουράγιο, ευθυκρισία και πολιτικό σθένος για τα καλύτερα του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Μπακογλίδης.
Στην τελετή παρέστησαν, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης και πλήθος κόσμου.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη