5 Αυγ 2014

Τα ευρώ του Δήμου Θεσσαλονίκης που κολυμπάνε στο νερό

Για ποιο πράγμα μπορεί να διαθέσει λεφτά ο Δήμος;


Της Κατερίνας Νικολάου

Είναι δυνατόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης να δίνει 249.600€ για τη διοργάνωση αγώνων παράκτιας κωπηλασίας και να μην έχει 150€ για να αγοράσει ένα στερεοφωνικό; Είναι! 

Πριν εξηγήσω τι εννοώ, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους αναγνώστες του TAXALIA αφού έχω αυτό το θέμα από τα τέλη Ιουλίου, αλλά η απογοήτευσή μου από κάποια πράγματα με έκανε να λέω "Τζάμπα μαλώνεις με το αφεντικό της πόλης" και "γίνεσαι κακιά" και "δεν θα βρεις ποτέ δουλειά έτσι που το πας". Αλλά με αυτό που είδα σήμερα, δεν άντεξα! 

Πληροφορήθηκα λοιπόν πως στο Κολυμβητήριο της Τούμπας (ναι αυτό που έχτισε ο Παπαγεωργόπουλος) χάλασε το στερεοφωνικό που χρησιμοποιούσαν οι αθλούμενοι για το aqua aerobics και όχι μόνο. Αυτό έγινε πριν πολύ καιρό. Στο μεταξύ ένα στερεοφωνικό από ένα γυμναστήριο του Δήμου μεταφέρθηκε στο κολυμβητήριο και βολεύτηκε η κατάσταση. Το στερεοφωνικό αυτό χάλασε και οι κολυμβητές μάζεψαν μεταξύ τους λεφτά και αγόρασαν καινούτιο στερεοφωνικό. 

Όχι δεν μιλάμε για μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν. Η συμμετοχή στο aqua aerobics χρεώνεται 30€ το μήνα και 10€ για τους μακροχρόνια ανέργους με εισόδημα κάτω των 5.000€. Μάλιστα παλιότερα δωρεάν ήταν για όλους τους μακροχρόνια ανέργους αλλά επειδή δεν έβγαινε ο Δήμος έβαλε και φορολογικό πλαφόν. Το κόστος αγοράς του στερεοφωνικού; 130 ευρώ περίπου, βάλε χονδρικά 150€. 

Πριν ενάμιση χρόνο  η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία "έψησε" τον Δήμο Θεσσαλονίκης να αναλάβει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας. Ακολούθησε ένα περίεργο τένις αφού καμία αντιδημαρχία του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι την κατάλληλη τεχνογνωσία, όπως είχα γράψει και τότε: 

Αφού η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας στις 17-18-19 Οκτωβρίου 2014, το επέστρεψε στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Η διεύθυνση όμως τώρα δηλώνει αδύναμη να το διοργανώσει και για το λόγο αυτό, προσέτρεξε σε ιδιώτη.
Όπως αναφέρει και το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης µετά από πρόταση, της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων διεκδίκησε και ανέλαβε να διοργανώσει το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Παράκτιας Κωπηλασίας στης 17-18-19 Οκτωβρίου 2014.
Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ενέκρινε την ανάληψη της διοργάνωσης και την ανάθεση της διοργάνωσης στη ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.. Έπειτα αποφασίστηκε πως η διεύθυνση Εκπαίδευσης & Αθλητισµού είναι η αρµόδια υπηρεσία για την εποπτεία και την διαχείριση της διοργάνωσης του Πρωταθλήµατος.

Η διοργάνωση απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, εξειδίκευση, τεχνογνωσία αλλά και τους ανάλογους χορηγούς. Ο δήμος Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι η Υπηρεσία δεν διαθέτει ανάλογη τεχνογνωσία και αποφάσισε την υπογραφή τριµερούς σύµβασης µεταξύ του ∆ήµου, της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής και της Ελληνικής Κωπηλατικής Οµοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωµατείων.
Δηλαδή την Ομοσπονδία που του πρότεινε να αναλάβει το πρωτάθλημα!

Η Οικονομική Επιτροπή τον Ιούλιο αποφάσισε να δώσει κοντά 250.000€ στην Ομοσπονδία που έπεισε τον Δήμο να αναλάβει την διοργάνωση ενός πρωταθλήματος το οποίο ο Δήμος δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει και τελικά της το ανέθεσε! Και από ό,τι διάβασα σε άρθρο του χαλκέντερου και αξιοσέβαστου συνblogger Θάνου Τάκη δεν είναι τα πρώτα λεφτά που δίνονται για αυτήν την διοργάνωση

Που κολλάνε αυτά τα δύο. Στο νερό! 
Γιατί το κολυμβητήριο είναι μια παροχή προς τους δημότες που φέρνει ζεστό μετρητό στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και στερείται τα βασικά για την εύρυθμη λειτουργία του. Μαθαίνω πως ακόμα και τις κάρτες των μελών, την τελευταία φορά τις πλήρωσαν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους (20€ έκαστος) για να εξυπηρετούν τον κόσμο. Και την πλαστικοποίηση επίσης. Γιατί τους λένε ότι για να πάρουν ένα στερεοφωνικό των 150€ και επιπλέον γραρφική ύλη θέλει διαγωνισμό. Και προκειμένου να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες, τσοντάρουν οι κολυμβητές και το αγοράζουν. Οι κολυμβητές που πληρώνουν συνδρομή στο κολυμβητήριο! Είναι πραγματικά θαυμάσιο να λαμβάνουν δράση οι πολίτες και να λύνουν τέτοια μικροπροβλήματα μόνοι τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, προσωπική μου πεποίθηση είναι πως πρόκειται για καθαρή κοροϊδία, αφού δίνονται χιλιάδες ευρώ για δημόσιες σχέσεις και πανηγυράκια (μη θυμηθώ και άλλες περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα για αηδίες!) και δεν δίνονται τα λιγοστά ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία μιας προσοδοφόρας επιχείρησης του Δήμου.

Εάν ο συμπαθέστατος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρβανίτης έχει κάποια απάντηση σε όλα αυτά, τον παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου και θα ανεβάσω την όποια απάντηση άμεσα. kfnikolaou@gmail.com

(η φωτογραφία είναι από τον Aggelioforo)

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη