27 Σεπ 2014

Καφενείο –Χρηματιστήριο σημειώσατε 1

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Την 16.09.2014 έκανε ο πρωθυπουργός μια βόλτα από τη Βουλή και άραξε στο καφενείο, όπου συνομίλησε με βουλευτές της παράταξής του. Το ρεπορτάζ λέει ότι είπε στους βολευτάς: «Με βάση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, στην υποθετική περίπτωση που γίνουν εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες». Αυτό αναπαρήχθη...
από όλα τα ΜΜΕ, αλλ’ ουδείς αντέδρασε.  Ουδείς έψεξε τον πρωθυπουργό για την κινδυνολογία που εξαπέλυσε. Όταν, όμως, ο Άδωνις επανέλαβε την ίδια δήλωση, κάπως διαφορετικά, μετά από μία εβδομάδα, έπεσαν όλοι να τον φάνε. Τί είπε το παλληκάρι; «Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα σηκώσω τα λεφτά από την τράπεζα και θα τα βγάλω έξω». Δικαιολογώντας αυτή τη δήλωση, είπε στη συνέχεια ότι απλώς επανέλαβε αυτό που συζητείται στα καφενεία. Δηλαδή, αυτό που συζητούσε ο πρωθυπουργός με τους βολευτές της ΝΔ στο καφενείο της Βουλής. Απλά πράγματα και ντόμπρα. Απορώ που την «έπεσαν» όλοι στον Άδωνι και όχι στον πρωθυπουργό.
            Όμως, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ο λόγος που ο Άδωνις θα βγάλει τα λεφτά του έξω, ευθύς ως εκλεγεί ο Τσίπρας και σχηματίσει κυβέρνηση. Στη συνέχεια της τρισχιλιοστής εννεακοσιοστής πεντηκοστής πέμπτης τηλεοπτικής εμφάνισής του είπε, αντιπαρατιθέμενος με τον Βαρεμένο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο λόγος που θα βγάλει τα λεφτά του έξω είναι ότι ο Τσίπρας θα κρατικοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τράπεζες. Και πριν καταρρεύσουν οι τράπεζες, αυτός θα πάρει τα λεφτά του και θα τα βγάλει έξω. Για να δούμε, όμως, πώς μπορούν να καταρρεύσουν οι τράπεζες με την κρατικοποίηση του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ είναι, όπως έχω ξαναγράψει, αυτοκέφαλο. Έχει, όμως, χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από εμάς, με € 50.000.000.000 προερχόμενα από κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δυνάμει του ν. 3845/2010 [1ο Μνημόνιο]. Δηλαδή δανεικά που εμείς πήραμε και χρωστάμε. Άρα, τα λεφτά που δανείσθηκε το Δημόσιο τα διαχειρίζεται κάποιος τρίτος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν ο Τσίπρας κρατικοποιήσει το ΤΧΣ, απλώς θα είναι το κράτος που θα διαχειρίζεται τα χρήματα που του ανήκουν ως προϊόν δανεισμού. Για ποια κρατικοποίηση του ΤΧΣ λοιπόν μιλάει ο καραγκιόζης; Απλώς ο Τσίπρας θα ελέγχει μέσω του ΤΧΣ τις τράπεζες, όπως δεν θέλει να τις ελέγχει ο Άδωνις. Χωρίς τον έλεγχο του Άδωνι, τα χρήματα του Άδωνι στην τράπεζα είναι ασφαλή. Αν ο Άδωνις ελέγξει το ΤΧΣ, τα χρήματά του πάνε χαμένα.  Θα μας τρελλάνει τελείως.
Πάντως, το γεγονός ότι εξ αιτίας των δηλώσεων Γεωργιάδη έπεσε το Χρηματιστήριο και εκτινάχθηκαν τα spreads δείχνει πόσο σοβαρή είναι η οικονομία μας, πόσο successful είναι το story και πόσο σιμώνει  η πολυπόθητη ανάπτυξη. 
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
Υ.Γ. Ο αυτός φέρελπις νέος δήλωσε ότι στην αρχή της κρίσης οι καταθέσεις του ανέρχονταν σε € 400.000, ενώ τώρα σε € 30.000, τις οποίες θέλει να σώσει από τον Τσίπρα. Δοθέντος ότι ψήφισε και το 1ο Μνημόνιο, «για να μπορεἰ το Δημόσιο να πληρώνει μισθούς και συντάξεις», θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ιδιαίτερο …. πατριωτισμό.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη