14 Σεπ 2014

Για τα διόδια στην Εγνατία οδό

Θα ήθελα να γράψω μερικές γραμμές για τα διόδια, τη σήμανση και τη συντήρηση στην Εγνατία οδό. 
Είμαι εργαζόμενος που η έδρα της εργασίας μου βρίσκεται στην περιοχή του Στρυμωνικού κόλπου. Καθημερινά διανύω ...
συνολικά 160 χλμ πηγαίνοντας στη δουλειά μου και επιστρέφοντας στο σπίτι μου.

Ξεκινώντας με τα διόδια θα αναφέρω ότι για την περιοχή της Ανάληψης το κόστος των διοδίων για τον συγκεκριμένο σταθμό ήταν στα 2 ευρώ από τις 25/11/2011 και την 01/10/2012 το κόστος ανέβηκε 20% δηλαδή 2,40 ευρώ που είναι σήμερα.

Η Εγνατία οδός ΑΕ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής τίποτα για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν καθημερινά τον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδος. Εννοώ να κάνουν κάποια έκπτωση είτε στους ανθρώπους που διέρχονται καθημερινά από τα διόδια είτε στους εργαζόμενους είτε στην τοπική κοινωνία είτε στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Επιπλέον θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν σύστημα e pass. Με την αγορά κάρτας θα μπορούσαν κάποιοι έστω να επωφεληθούν μιας καλύτερης τιμής. Αυτή τη στιγμή εάν δεν έχεις μετρητά να πληρώσεις τα διόδια δεν μπορείς να το πράξεις ούτε με πιστωτική κάρτα μιας και δεν έχουν μηχανήματα για πιστωτικές. Εάν κάποιος τους πει ότι έχω μόνο πιστωτική και όχι μετρητά, θα του πάρουν τα στοιχεία και θα ανοίξουν τη μπάρα να περάσει με το όχημά του, αλλά αυτός θα πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο σε τράπεζα εντός 10 ημερών.

Κάποια στιγμή είχα επικοινωνήσει με τον πρώην Διευθυντή της Εγνατίας οδού ΑΕ και του είπα τα προβλήματα με τα διόδια και μου απάντησε ότι δυστυχώς δεσμεύονται από την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2125/12.07.2012) άρθρο 4 και ως Εγνατία οδός ΑΕ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι αποφάσεις μου είπε, είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τώρα διάβασα στο διαδίκτυο, είναι στα σκαριά ο διαγωνισμός για τα διόδια της εγνατίας (σχετ. Ιστοσελίδα http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113335557) και ελπίζω να είναι προς όφελος του κόσμου και όχι μόνο των εργολάβων.

Όσον αφορά τη σήμανση είναι ικανοποιητική πλην όμως αξίζει να σημειωθούν κάποια λάθη. Όταν είσαι στην Αλεξανδρούπολη με κατεύθυνση Γιάννενα σωστά οι πινακίδες αναγράφουν την Κομοτηνή ως την επόμενη πόλη στη διαδρομή. Μόλις περάσεις την Κομοτηνή σωστά επίσης οι πινακίδες αναγράφουν την Ξάνθη ως την επόμενη πόλη. Πλησιάζοντας όμως στη Θεσσαλονίκη και φτάνοντας στην εξωτερική περιφερειακή η μεγάλη πινακίδα αναγράφει Έδεσσα (Edessa) (Φωτο 1) 


που δεν είναι η επόμενη πόλη της εγνατίας οδού αλλά η Βέροια για τους ξένους Βερόια (Veroia) (όπως γράψανε Serres με 2 R (Φωτο 2) 


ήθελα να ήξερα δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει αγγλικά σε αυτό το εργοστάσιο που κατασκευάζουν τις πινακίδες) με αποτέλεσμα πολλοί ξένοι οδηγοί να μπερδεύονται και να σταματούν κάποιοι από αυτούς στη στροφή με κίνδυνο ατυχήματος. Βέβαια υπάρχει μόνο μια μικρή πινακίδα που αναγράφεται η Βέροια (Φωτο 3) αλλά δεν είναι και πολύ διακριτή.


Τέλος κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και συντήρηση – επισκευή της μεγάλης πινακίδας (έστω που αναγράφεται η Έδεσσα) (Φωτο 4) για να δούμε και εμείς ότι τα λεφτά που καταβάλουμε πιάνουν τόπο.


Στέφανος

Υ.Γ Προς όλους τους αρμόδιους: Κάντε κάτι για να μην αρχίσουμε να κάνουμε όλοι αυτό που έκανε ο οδηγός στα διόδια του Αλμυρού

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη