15 Σεπ 2014

"Τα χώνει" ο Σαμαντζίδης στο Βενιζέλο


"Ποντίκι που βρυχάται στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ"


Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύει ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης μέσω της «Μακεδονίας της Κυριακής», σημειώνοντας πως «η διάχυτη αίσθηση τοπικής πρωτοκαθεδρίας του κυβερνητικού μας εταίρου, με απαιτήσεις δυσανάλογες της εκλογικής του δύναμης, στα μάτια του μέσου Θεσσαλονικιού -και ιδιαίτερα του προσκείμενου στη ΝΔ Θεσσαλονικιού- έχει λάβει πλέον προκλητικές διαστάσεις». Αποδίδει εν πολλοίς το παραπάνω και στην εντοπιότητα του κ. Βενιζέλου.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Αποκαλυπτικός είναι και για τις σχέσεις της ΝΔ με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως «ο Τζιτζικώστας ασφαλώς παραμένει εγγεγραμμένο στέλεχος της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, εκτός από τη δικαιολογημένη αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη ΝΔ και στον περιφερειάρχη, υπάρχει κι ένα ψυχικό χάσμα».

Σε ποια σημεία της παρουσίας του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ «μένει» η ΝΔ;
Νομίζω ότι η συνολική παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα σταδιακής επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς. Από την επιστροφή, μετά από χρόνια, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» για την ομιλία των εγκαινίων, μέχρι την επίσκεψη στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και τον καφέ στον Λευκό Πύργο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού είχε έναν ισχυρό συμβολισμό, που έγινε αποδεκτός με ικανοποίηση από τον κόσμο, όπως έδειξε η μεγάλη προσέλευση πολιτών στο «Βελλίδειο». Φυσικά, εκτός από το μέρος των συμβολισμών, υπάρχει κι εκείνο της ουσίας, με τον «χάρτη» προς την ανάκαμψη και τις ρεαλιστικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να αποτελούν το ουσιώδες μέρος, της σταδιακής επιστροφής της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς.

Σε συσκέψεις με τον γραμματέα του κόμματος, που προηγήθηκαν της παρουσίας του κ. Σαμαρά, το ρεπορτάζ λέει πως υπήρξαν παράπονα ότι Καλαφάτης και Ιωαννίδης δεν στηρίχθηκαν αρκετά αλλά αντίθετα υπήρχαν στελέχη που στήριξαν Μπουτάρη και Τζιτζικώστα. Τι απαντάτε;
Στην περίπτωση των περιφερειακών εκλογών έχω ξαναπεί πως το αποτέλεσμα ήταν τόσο ξεκάθαρο, που δεν έχει νόημα να συζητάμε για το εύρος της στήριξης στον Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει εκφράσει κανένα παράπονο. Σίγουρα υπήρξαν μέλη της ΝΔ και κάποια στελέχη που είχαν άλλη προτίμηση. Σε κάθε περίπτωση όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας. Πάντως και στα μάτια του απλού νεοδημοκράτη νομίζω ότι... άλλο Μπουτάρης, άλλο Τζιτζικώστας.

Επίσης υπήρξαν παράπονα ότι το ΠΑΣΟΚ λόγω του κ. Βενιζέλου έχει «ισχυρή» παρουσία σε φορείς και οργανισμούς της Θεσσαλονίκης. Κι εσείς είπατε πως έπαιξε ρόλο στα εκλογικά αποτελέσματα. Τι απαντάτε σε όσους διαμαρτύρονται;
Σίγουρα η εντοπιότητα του κ. Βενιζέλου καθιστά όλο και πιο δυσάρεστη για τη βάση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη την εμπειρία της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, που θυμίζει πιο έντονα εδώ, στην πόλη μας, ένα ποντίκι που βρυχάται... Και είναι σαφές πως αυτή η διάχυτη αίσθηση τοπικής πρωτοκαθεδρίας του κυβερνητικού μας εταίρου, με απαιτήσεις δυσανάλογες της εκλογικής του δύναμης, στα μάτια του μέσου Θεσσαλονικιού -και ιδιαίτερα του προσκείμενου στη ΝΔ Θεσσαλονικιού- έχει λάβει πλέον προκλητικές διαστάσεις. Η βάση της ΝΔ όμως γνωρίζει πως η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου αποτελεί ένα «κακό» που μας επέβαλαν η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η ανάγκη να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί.

Αντί για γέφυρες είδαμε ψυχρή στάση από τον πρωθυπουργό απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης είναι μέλος της ΝΔ. Θα επιχειρήσετε προσέγγιση και πώς;
Ας μη γελιόμαστε. Ο Τζιτζικώστας ασφαλώς παραμένει εγγεγραμμένο στέλεχος της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, εκτός από τη δικαιολογημένη αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη ΝΔ και στον περιφερειάρχη, υπάρχει κι ένα ψυχικό χάσμα... Σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο στελεχών των δύο πλευρών, οι προσωπικές σχέσεις και το κοινό αγωνιστικό παρελθόν αποτελούν έτσι κι αλλιώς γέφυρες επαναπροσέγγισης, που ο καθένας μπορεί να αποφασίσει αν θα περπατήσει ή όχι.

Η συζήτηση για τη μορφή της ΔΕΘ, το πολιτικό πρόγραμμα, τις διαδηλώσεις και την εικόνα αστυνομοκρατούμενης πόλης επανέρχεται. Τι αλλαγές προτείνετε; Μήπως θα έπρεπε να μπει τέλος στα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό;
Είναι κάτι που συζητιέται εδώ και αρκετό καιρό και νομίζω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική αποσύνδεση του «πολιτικού προγράμματος» της ΔΕΘ από το διάστημα της εμπορικής της λειτουργίας. Προσωπικά είμαι εδώ και δέκα χρόνια θιασώτης μιας τέτοιας εξέλιξης. Οι σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις έχουν πληθύνει τελευταία και νομίζω πως η σκέψη διοργάνωσης μιας πολιτικοοικονομικής συνεδριακής εκδήλωσης για 2-3 μέρες, πριν την έναρξη της ΔΕΘ, θα μπορούσε να προσφέρει το πεδίο για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής από τον πρωθυπουργό και για την παρουσίαση των θέσεων των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να επιβαρύνεται η εμπορική λειτουργία της Έκθεσης από την πολιτική αντιπαράθεση και τις οργανωμένες διαδηλώσεις, που έχουν λάβει επίσης εθιμικό χαρακτήρα. Η προστασία της ΔΕΘ ως θεσμού και ως οικονομικού γεγονότος, άλλωστε, αποτελεί και μια σταθερή επιδίωξη της ΝΔ και του ιδίου του πρωθυπουργού. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει στην πράξη η εικόνα της «πολιτικής» διάστασης της ΔΕΘ. Οι κουστωδίες, τα υπουργικά ταξιδάκια αναψυχής χωρίς ουσία και η υπερβολική συμμετοχή του κράτους στον κατάλογο των εκθετών της διοργάνωσης αποτελούν πλέον παρελθόν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη