12 Σεπ 2014

Α ρε μπαγάσα Σωκράτη ..

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Πάντοτε σε θυμάμαι και την επόμενη στιγμή σε ξεχνάω. Ξυπνάω το πρωί και σκέφτομαι ότι μάλλον δεν με περιμένουν εκπλήξεις σήμερα. Την παπαρολογία του Μπουμπούκου, της κερα-Σοφίας, του Μάκη, του Πάκη και όλων των άλλων των παιδιών την έχω δεδομένη. Μου έχει γίνει κάτι σαν..
δευτέρα φύση, οπότε πρέπει να συμβεί κάτι άλλο, για να το θεωρήσω έκπληξη.

Δεν ξέρω, αν πήρες είδηση ότι είχα γράψει την 09.08.2014 ένα άρθρο για την αλλαγή του τερματοφύλακα με κάποιον που πιάνει τα πέναλτι. Ριξ’ του μια ματιά http://taxalia.blogspot.gr/2014/08/blog-post_760.html ή. Έκανα πλάκα με το λεγόμενο πολιτικό προσωπικό της χώρας που σε κρίσιμες ψηφοφορίες αντικαθιστά τους βουλευτές των θερινών Τμημάτων, οι οποίοι συμπεριφέρονται κάπως δύστροπα, απλώς για να πουλήσουν μούρη και να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους τους. Χθες, όμως, συνέλαβα το βαθύτερο νόημα της Δημοκρατορίας μας.

Η αντιπολίτευση αντιδρούσε που η κυβέρνηση φέρνει σημαντικά νομοθετήματα προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής. Δεν μας εξηγούσε, όμως, γιατί φωνασκούσε. Δεν είμαστε δα όλοι νοήμονες σαν τον κ. Διαμαντόπουλο ή την κ. Γαϊτάνη ή τον κ. Ταμήλο τέλος πάντων. Βλέποντας, όμως, τί έγινε με την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ, ανέτρεξα στον Κανονισμό της Βουλής, το δεύτερο ιερότερο κείμενο της Δημοκρατορίας και τότε κατάλαβα.

Τα θερινά τμήματα είναι τρία. Έκαστο συγκροτείται από το 1/3 των βουλευτών κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Η σύνθεση κάθε τμήματος, όμως, δεν είναι απαραβίαστη. Μπορεί να αλλάζει. Είναι κάτι σαν το σύστημα tourbillon. Είναι επίφοβοι 10 βουλευτές της συμπολίτευσης; Δηλώνουν κώλυμα εκόντες άκοντες και βάζει ο Αρχηγὀς στο γήπεδο 10 από τους υπόλοιπους 104 που έχει στη διάθεσή του. Γερός πάγκος ε;

Έτσι, λοιπόν, εξηγείται γιατί ήλθε προς ψήφιση, μεταξύ άλλων, το ρατσιστικό στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Για σίγουρη 100% υπερψήφιση. Κατάλαβες, τώρα, Σωκράτη γιατί υπάρχει Σύνταγμα και γιατί υπάρχουν συνταγματολόγοι; Για να μας υπενθυμίζουν ότι το υπ’ αριθμόν ένα ιερό κείμενο της χώρας είναι γραμμένο όχι μόνον με αίμα, αλλά και με μελάνη εκεί που δεν πιάνει μελάνη. Το ΄χει πιάσει το νόημα και ο Κάρολος, εξ ου και αδιαφορεί.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν πρόκειται ποτέ να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, για να γίνει 200. Άλλο να έχεις 100 στον πάγκο και άλλο να έχεις 60. Μειώνονται οι πιθανότητες να σώζεις τη χώρα και να την κρατάς σταθερά προσδεδεμένη στις σιδηροτροχιές της ανάπτυξης, της ελπίδας, της αισιοδοξίας, του μέλλοντος, του success story εν γένει. Ούτε και πιστεύω ότι θα αναθεωρηθεί ποτέ το Σύνταγμα. Ξέρεις τί είναι να ψηφίζεις νόμους με 51 ψήφους αντί με 151; Μεγάλη υπόθεση και ιστορική δημοκρατική κατάκτηση.

Και να σκεφτείς ρε Σωκράτη ότι το Σύνταγμα του 1952 της Βασιλευομένης Δημοκρατίας δεν προέβλεπε τέτοια καραγκιοζιλίκια. Όταν η Βουλή διέκοπτε τις εργασίες της, μπορούσε ο Βασιλεύς να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα προτάσει της Κυβερνήσεως, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη Επιτροπής εξ 60 βουλευτών, η σύνθεση της οποίας ήταν σταθερή. Δεν προέβλεπε πάγκο το Σύνταγμα του 1952. Η αρχή έγινε με το λεγόμενο Σύνταγμα του 1968. Εκείνο προέβλεψε για πρώτη φορά τα Τμήματα της Βουλής, τη λειτουργία των οποίων όρισε να ρυθμίσει η ίδια η Βουλή με Κανονισμό χωρίς κανέναν περιορισμό. Θα μπορούσε να ορίσει ότι π.χ. τα Τμήματα είναι 5 ή 10. Άρα, οι ρίζες του σημερινού συστήματος της Βουλής με πάγκο βρίσκονται στο 1968. Ήταν καλή η έμπνευση των συνταγματαρχών και τη βελτίωσαν οι δημοκράτορες αντισυνταγματολόγοι.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη