6 Σεπ 2014

Εφαρμογές για κινητά στην υπηρεσία ατόμων με κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει τρόφιμα που περιέχουν μια πρωτεΐνη που λέγεται γλουτένη. Η πρωτεΐνη αυτή περιέχεται στο σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη. Οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα όταν..
καταναλώνουν ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα και δημητριακά. Υπάρχουν δημοσιευμένες αναλυτικές λίστες τροφίμων που επιτρέπονται και λίστες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται.

Ενώ η διαδικασία της επιλογής των τροφίμων από τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη μέσω των παραπάνω καταλόγων φαίνεται σχετικά απλή, εντούτοις με την πληθώρα των συσκευασμένων τροφίμων που διατίθενται στα σούπερ μάρκετς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η ανάγνωση των μικροσκοπικών πολλές φορές γραμμάτων με τα οποία αναγράφονται τα συστατικά. Οι ετικέτες «Ελεύθερο γλουτένης» δεν είναι εμφανείς και ενίοτε απουσιάζουν, με συνέπεια η επιλογή των κατάλληλων τροφίμων από τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη να γίνεται μπελάς.

Το πρόβλημα αυτό ήρθε να καλύψει η τεχνολογία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones). Με ειδικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν (αλλά δυστυχώς ακόμη δεν είναι διαθέσιμες στην Ελληνική γλώσσα), μπορεί κάποιος να εντοπίσει και να επιλέξει τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα με γλουτένη απεικονίζονται με κόκκινη σήμανση ενώ τα προϊόντα χωρίς γλουτένη με πράσινη σήμανση, για μεγαλύτερη ευκολία.

Αν και νέες εφαρμογές προστίθενται συνεχώς, υπάρχουν ήδη αρκετές που έχουν συγκεντρώσει θετικές κριτικές. Οι εφαρμογές αυτές διατίθενται είτε δωρεάν είτε με μικρό τίμημα, όμως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αξίζει μια μικρή επένδυση για να τις κατεβάσουν στο κινητό τους. Η τεχνολογία παρέχει διαβεβαίωση στον χρήστη ότι τα προϊόντα που αγοράζει είναι όντως ελεύθερα γλουτένης. Επίσης υπάρχουν κριτικές άλλων χρηστών που συμβάλλουν στην επιλογή των κατάλληλων προϊόντων για τα γεύματα χωρίς γλουτένη.

Κάποιες νέες ιδέες εφαρμογών είναι η διασύνδεση των χρηστών με τις εταιρείες που παρασκευάζουν τα προϊόντα ώστε να θέτουν απευθείας τα ερωτήματά τους σχετικά με την καταλληλότητα των προϊόντων τους για άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς και αν υπάρχει περίπτωση επιμόλυνσης από άλλα προϊόντα με γλουτένη που παρασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Τέλος, κάποιος μπορεί να απευθύνει πρόταση στην εταιρεία για παραγωγή ενός νέου προϊόντος χωρίς γλουτένη.

Μπορείτε να αναζητήσετε τις εφαρμογές στο κινητό σας μέσω των λέξεων κλειδιών “celiac disease” ή “gluten free”.

Χρήστος Ζαβός, Ειδικός Γαστρεντερολόγος Θεσσαλονίκη, http://peptiko.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη