2 Σεπ 2014

Όρκος στη γελοιότητα

Ας υποθέσουμε ότι είστε ο μεγαλομέτοχος μιας ανώνυμης εταιρείας – Με σκοπό το κέρδος, φυσικά – Θα μπορούσατε να είχατε πρόβλεψη στο καταστατικό σας ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος που μόλις διορίσατε θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας(!) ότι ποτέ δεν θα αποκαλύψει μυστικό της φίρμας του στην Ελληνική Κυβέρνηση ούτε θα δεχθεί κουβέντα από αυτήν; – Και ότι το αποκλειστικό μέλημά του είναι πως θα προασπίσει τα συμφέροντα του μαγαζιού του; - Γελάτε; - Κακώς, διότι αυτό, κάποιος ήδη το κάνει...

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν την ύπαρξη της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον, με πραγματικό δεδομένο ότι δεν κυκλοφορεί εθνικό νόμισμα εδώ και μια δωδεκαετία, άρα δεν ασκείται εθνική νομισματική πολιτική, οι περισσότεροι Έλληνες, υποψιάζονται, αν δεν γνωρίζουν, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ένα σύγχρονο μαμούθ, το οποίο απλώς δεν εξαφανίστηκε ακόμη στην χώρα μας, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών που χρησιμοποιούν το ευρώ, πιθανότατα επειδή στα δικά μας χώματα το κυβερνητικό μισθολογικό βοσκοτόπι παραμένει εξαιρετικά εύφορο. Και με χαρακτηριστική ευκολία η καλή κυβέρνηση – κάθε καλή κυβέρνηση – πολύ εξυπηρετείται να παρκάρει στις εξόφθαλμα υψηλά αμοιβόμενες θέσεις, διάφορους εκλεκτούς της.

Κλασικό παράδειγμα ο εκ πολλών βουλευτών και Υπουργών κατηγορηθείς για ψευδορκία τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος όχι μόνο διορίστηκε στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ (την οποία, είπαμε, δεν ασκεί αυτόνομα η χώρα μας) αλλά ταυτόχρονα είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής της ιδιότυπης τράπεζας. Αυτός και άλλοι δύο, συν τον Διοικητή της. Συν τους δύο Υποδιοικητές. Σύνολο, έξι νομά. Σπανίως σε ένα δωμά, καθώς συνεδρίασαν όλες κι όλες τρεις φορές το 2013 και άλλες τρεις φέτος. Για το τίποτε...

Η ανάγκη για ορισμένα σχετικά στοιχεία περί της Τράπεζας της Ελλάδος, σε προηγούμενο άρθρο, με οδήγησε μεταξύ άλλων και στην ανάγνωση σημαντικού τμήματος του καταστατικού της.

Ας ξεκινήσουμε με μία διαπίστωση: ότι η Τράπεζα αυτή είναι μία ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρεία. Με καταστατικό σκοπό το κέρδος. Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο (άλλο πάλι και τούτο). Το Ελληνικό κράτος κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό των μετοχών της, της τάξης του 6%. Σύμφωνα με το καταστατικό της μάλιστα, το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, ποσοστό ανώτερο του 35% του συνόλου των μετοχών της (άρθρο 8 του καταστατικού). Το μετοχολόγιο της ΤτΕ είναι άγνωστο και δεν δημοσιοποιείται. Επομένως οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι ακριβώς είναι οι μέτοχοί της. Χωρίς κανείς να μπει σε θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί ωστόσο εύκολα να υποθέσει ότι οι μέτοχοί της μπορεί να προωθούν και να εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα με αυτά της Ελλάδας, ή μπορεί να έχουν κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελλάδας. Ρίξτε μια ματιά στις προβλέψεις του άρθρου 5Α15 του καταστατικού της:

«Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δε ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση ή οργανισμούς».

Και είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική αλλά πολύ περισσότερο θλιβερή μια ακόμη πρόβλεψη του καταστατικού. Αυτή που ορίζει τα ακόλουθα:

«Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής αποτελείται από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους δύο Υποδιοικητές και άλλα τρία μέλη που διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, εκδιδόμενο μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από γνώμη του Διοικητή, και δίνουν τον προβλεπόμενο στο άρθρο 22 του παρόντος όρκο».

Πάμε στο ως άνω αναφερόμενο άρθρο 22. Σε αυτό ορίζεται ότι ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές «ορκίζονται ενώπιον τος Α.Μ. του Βασιλέως, οι δε Σύμβουλοι ενώπιον του Διοικητού εν συνεδριάσει του Γενικού Συμβουλίου». Μετά το Σύνταγμα του 1975 σύμφωνα με το οποίο το πολίτευμα της Ελλάδος άλλαξε, ορκίζονται πλέον ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδού και το περιεχόμενο του όρκου:

«Ο Διοικητής, οι Υποδιοικηταί και οι Σύμβουλοι αναλαμβάνοντες υπηρεσίαν ορκίζονται να τηρώσιν αυστηρώς και πιστώς τας διατάξεις του Καταστατικού τούτου, να προάγωσι τα συμφέροντα της Τραπέζης υπό πάσαν έποψιν, να αφοσιωθώσι τιμίως και ενδελεχώς εις την διοίκησιν των εργασιών της Τραπέζης και να τηρώσιν εχεμύθειαν, όσον αφορά εις τας συναλλαγάς της Τραπέζης».

Ειλικρινά σας αναφέρω, ότι τα ως άνω με ξεπερνούν! Δηλαδή βάζουν το καλό τους κοστουμάκι οι διορισμένοι, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου Διοικητής και Υποδιοικητές, και ροβολούν για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όπου ορκίζονται ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού θεσμού ότι θα τηρούν απόλυτα αυστηρά και πιστά τις διατάξεις καταστατικού της ανώνυμης κερδοσκοπικής εταιρείας, φυσικά και εκείνη που ορίζει ότι δεν δέχονται οδηγίες από την Ελληνική Κυβέρνηση! Και επιπλέον ορκίζονται ότι θα τηρούν εχεμύθεια όσον αφορά στις συναλλαγές του μαγαζιού τους και ότι θα προάγουν, υπό πάσαν έποψιν, τα συμφέροντα της ιδιωτικής επιχείρησής και των μετόχων τους!

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτός και όλοι οι προηγούμενοι, το δέχονται αυτό το πράγμα, αντί να έχουν πάρει το μακρύ σκουπόξυλο.

Προσωπικά, το θεωρώ όνειδος.

Ένα παραπάνω, θα μου πείτε...



Υ.Γ. Και αφού αναφέραμε το ‘ένα παραπάνω’, γνωρίστε κι αυτό, αν τυχόν το αγνοείτε: από το 2010, η ΤτΕ ανέλαβε και την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων υποκαθιστώντας, στις αρμοδιότητές της, την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή πήραμε την εποπτεία από το κράτος και την δώσαμε, άγνωστο γιατί, σε έναν ιδιότυπο ιδιώτη. Μια ανώνυμη εταιρεία που ως καταστατικό σκοπό, έχει το κέρδος. Γελάς, φίλε αναγνώστη;



Το ισχύων και επικαιροποιημένο καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος: http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/LegalF/statute.aspx
Eποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης της Τράπεζας Ελλάδος:








 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη