8 Σεπ 2014

Οι οικονομολόγοι είναι φύσει ή θέσει μπουρδολόγοι;

οι οικονομολόγοι, καθηγητές ή μη, είναι εξ ορισμού μπουρδολόγοι ή αποκτούν την ιδιότητα αυτή μόλις καταλάβουν δημόσιο πόστο;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Εν πρώτοις θα αντιγράψω από την αιτιολογική έκθεση του ν. 3986/2011.
«Η κατάθεση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η ιδέα του πολυετούς προγραμματισμού εφαρμόζεται συστηματικά σχεδόν από τις αρχές της δεκαετίας του 80 σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και στηρίζεται στη θεωρία της μεγιστοποίησης της κοινωνικής ευημερίας μέσα από τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ειδικά στην κατανομή και διαχείριση των δαπανών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του οφέλους. Η υλοποίηση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ θα γίνει με επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις ή έκδοση κανονιστικών πράξεων στο χρόνο που έχει προγραμματισθεί να εφαρμοσθούν.»
Ελπίζω να καταλάβατε τί εννοεί ο νομοθέτης. Αν όχι, όπως εγώ, δεν έχει καμμία σημασία. Στο εν λόγω νομοθέτημα, λοιπόν, που ψηφίσθηκε την 28.06.2011 εν μέσω ανηλεών ψεκασμών των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, περιλαμβάνονται τα εξής προφητικά:



Προσέξτε το ΑΕΠ που υπολόγισαν οι κυβερνητικοί οικονομολόγοι για κάθε επόμενο έτος και συγκρίνετέ το με το πραγματοποιηθέν ΑΕΠ

2011 είχαμε 208.532, προέβλεπαν 226.685
2012 είχαμε 193.347, προέβλεπαν 228.400
2013 είχαμε 182.054, προέβλεπαν 235.500
2014 Είναι δυνατόν με ΑΕΠ 182.054 το 2013 να φθάσουμε σε ΑΕΠ 242.900 το 2014; 


Δηλαδή να έχουμε ετήσια αύξηση ΑΕΠ 33% με ανεργία 30% που, όπως γράφουν σοβαροί αναλυτές, δεν πρόκειται να μειωθεί στα επίπεδα του 2009 πριν το 2030; Βέβαια, αυτή η απορία μού δημιουργήθηκε τώρα, εκ των υστέρων, αφού δεν ήταν δυνατόν να προβλέψω εγώ το 2011 ότι το ΑΕΠ του 2013 θα είναι € 182.054 ελλείψει δεδομένων και ειδικότητος. Όμως, επειδή ο πρωθυπουργός είπε την 06.09.2014 στη ΔΕΘ, ήτοι τώρα, ότι «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», ερωτώ: Θα μειωθεί το χρέος σε τέτοιο βαθμό που θα είναι 


Είναι περιττό να παραθέσω τις προβλέψεις Στουρνάρα, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου [να μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών] και Προβόπουλου για τα αντίστοιχα έτη που έβλεπαν την ανάκαμψη να έρχεται το 2010, μετά το 2011, μετά το 2012, εν συνεχεία το 2013 και ακολούθως το 2014. Ομοίως περιττό είναι να επισημάνω ότι δεν μπορεί το χρέος 129% του ΑΕΠ το 2009 να μην είναι βιώσιμο, εξ ου και τα Μνημόνια για να γίνει βιώσιμο, και να είναι βιώσιμο το 2013 φθάνοντας στο 175% του ΑΕΠ ή το 2014 φθάνοντας π.χ. το 160% ή 150% ή 140% του ΑΕΠ.

Δεν χρειάζεται, όμως, να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις αυτό που έλεγαν Γιωργάκης και Αντωνάκης: «Αν παγώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, αν αυξήσουμε τη φορολογία, θα μειώσουμε την κατανάλωση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης». Όχι μόνον πάγωσαν μισθούς και συντάξεις, αλλά τους πετσόκοψαν και υπερφορολόγησαν τον Έλληνα πολίτη, ακόμη και αυτόν που οι ίδιοι κατέστησαν άνεργο. Και περιμένουν επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ας θυμηθούμε και τί είχε πει ο Μπουμπούκος την 12.01.2013 στη Βουλή «Θα φέρω εγώ πρόταση νόμου που θα ορίζει ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι εσαεί αυτός που το όνομά του αρχίζει από ΄Στου΄ και τελειώνει σε ΄ας΄». [Ακούγοντάς τον κατάλαβα ότι εννοούσε ΄ας΄, αλλά με μπέρδεψε η προφορά του. Κάτι σαν ass μου φάνηκε].

Και το ερώτημα που έρχεται στα χείλη όλων των νουνεχών Ελλήνων είναι τούτο: «Εάν ένας από τους διατελέσαντες υπουργούς οικονομικών ή οικονομικούς συμβούλους υπουργών και πρωθυπουργών έκανε τέτοιες προβλέψεις/προγράμματα για τα μεγέθη μίας βιομηχανίας, στην οποίαν απασχολείτο, θα εξεδιώκετο πυξ λαξ από τον διοικητή της βιομηχανίας μετά τη διαπίστωση της αστοχίας των υπολογισμών του, ναι ή όχι; Αλλά, πριν εκδιωχθεί πυξ λαξ, κατόπιν εορτής, ο διοικητής της βιομηχανίας δεν θα τον είχε ρωτήσει εγκαίρως με βάση ποιά δεδομένα έκανε τις προβλέψεις του, ώστε να καταστρωθεί το πρόγραμμα παραγωγής της βιομηχανίας για την επόμενη πενταετία;».

Με άλλα λόγια: οι οικονομολόγοι, καθηγητές ή μη, είναι εξ ορισμού μπουρδολόγοι ή αποκτούν την ιδιότητα αυτή μόλις καταλάβουν δημόσιο πόστο;



Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄ 



Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη από τις χιλιάδες των αναγνωστών του ευγενούς τούτου ιστολογίου, επειδή γράφω και ξαναγράφω τα ίδια και τα ίδια, και μάλιστα αυτονόητα, όπως ισχυρίζονται μερικοί, με αποτέλεσμα να τους κουράζω. Εγώ θα συνεχίσω να γράφω, επειδή έχω την εντύπωση ότι τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο αυτονόητα όσο νομίζουν πολλοί. Μακάρι να κάνω λάθος, αν και οι δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά αποτελέσματα δεν μου επιτρέπουν να αναγνωρίσω το λάθος μου και να αναφωνήσω «ουδείς αναμάρτητος» ή «mea culpa» αντιγράφων τους μεγάλους άνδρες. 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη