Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με την τρόικα ξεκίνησε στο Παρίσι, με την κυβέρνηση να έχει ως διπλό στόχο την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ και τη
διευθέτηση του χρέους.
Με την εμπειρία που έχετε, πόσο εφικτό είναι αυτό το στοίχημα κατά την άποψή σας;
Μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάει η διαδικασία σταδιακού αποχαιρετισμού της τρόικα και αυτό έγινε διότι ενισχύθηκε σημαντικά η αξιοπιστία της χώρας τα τελευταία 2 χρόνια. Η δουλειά του κ. Χαρδούβελη είναι λιγότερο δύσκολη από τη δουλειά του κ. Στουρνάρα.
Στις διαπραγματεύσεις αυτές πάντοτε χρειάζεται σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Αλλά το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι είναι θεωρία για αφελείς και για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από διεθνείς σχέσεις. Αντίθετα: προχωρώντας με αξιοπιστία και σοβαρότητα η Ελλάδα θα περάσει σύντομα στην επόμενη φάση. Στη φάση που η συζήτηση μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν θα έχει καμιά σημασία, αλλά το ζητούμενο θα είναι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και ανάπτυξης της χώρας που δεν θα έχει σχέση με το χρεωκοπημένο μοντέλο που μας έφερε ως εδώ.
- Πιστεύετε ότι η δέσμη μέτρων που προβλέπει φοροελαφρύνσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας έχουν προεκλογικό «άρωμα»;
Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει εκλογές. Επιδιώκει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας όταν θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κατά την διάρκεια της τετραετίας πρέπει να λαμβάνονται μόνο δυσάρεστα μέτρα. Η ανάγκη για χαμηλότερους φόρους και για καταπολέμηση της ανεργίας είναι κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Επομένως, πέραν των μέτρων για δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας είναι προφανές ότι χρειάζονται και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα επιταχύνουν την έξοδο από την κρίση και θα οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ο ΕΝΦΙΑ προκάλεσε σάλο διαμαρτυριών και δυσαρέσκειας στους πολίτες. Με βελτιωτικές κινήσεις θεωρείτε ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί για την κυβέρνηση;
Ο ΕΝΦΙΑ στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι λιγότερος βαρύς για τους φορολογούμενους απ’ ό,τι το «χαράτσι». Βεβαίως υπάρχουν αδικίες που ήδη έχουν επισημανθεί. Χαρακτηριστική είναι αυτή για τα ξενοίκιαστα σπίτια. Άλλη που είχα επισημάνει από το 2011 ήταν αυτή για τα διατηρητέα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αμέσως τα ζητήματα αυτά. Είναι σαφές ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Σίγουρα όμως απάντηση δεν είναι οι συνταγές του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται υιοθετώντας το δόγμα λιγότερα έσοδα και περισσότερα έξοδα για το κράτος. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό στο οποίο θα πέσει η χώρα.
Οι φόροι μπορούν να μειωθούν με τρεις τρόπους: με την ανάπτυξη που αυξάνει υγιώς τα φορολογικά έσοδα και η ανάπτυξη είναι προ των πυλών. Με τον περαιτέρω περιορισμό του δημοσίου και των δημοσίων δαπανών, το οποίο είναι ένα ζήτημα που οφείλουμε να εξετάσουμε. Και με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς αυτό θα επιτρέψει χαμηλότερους στόχους για τα έσοδα και άρα θα οδηγήσει σε φορολογική ελάφρυνση. Αυτό είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
- Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε από Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας κατά 10 θέσεις. Παρόλα αυτά στη δήλωσή σας ήσασταν συγκρατημένος…
Ασφαλώς ήταν ένα καλό νέο. Η Έκθεση αυτή αναγνωρίζει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η αγορά εργασίας και η αγορά αγαθών, στην οποία το υπουργείο Ανάπτυξης είχε σημαντικό ρόλο, και σημειώνει ότι οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να αποδίδουν.
Ωστόσο το ζήτημα είναι ευρύτερο. Τόσο λόγω προβλημάτων που υφίσταντο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όσο και λόγω των συνεπειών της ίδιας της κρίσης (πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα, πρόβλημα ρευστότητας κλπ).
Άρα το βασικό μήνυμα είναι πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Οι δημαγωγικές εξαγγελίες της αντιπολίτευσης κάνουν επιφυλακτικούς τους επενδυτές και θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Ο δρόμος είναι ένας: συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική σε επενδύσεις. Ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο ο παράγων πολιτικό κόστος δεν πρέπει να υπάρχει. Η μόνη παράμετρος είναι το πατριωτικό μας καθήκον.
- Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πρόωρες κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που θα αποτρέψουν αυτό το σενάριο;
Το Σύνταγμα επιβάλλει εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το επιβάλλει όμως στην παρούσα συγκυρία η ίδια η κοινή λογική. Πολύ περισσότερο που βγαίνουμε από τον βαρύ χειμώνα της κρίσης και η χώρα, σε καμιά περίπτωση, δεν χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες στιγμές περιττές και επικίνδυνες πολιτικές και εκλογικές αναταράξεις που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι παρά το μικροκομματικό πείσμα του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν αρκετοί συνάδελφοι που συναισθάνονται της κρισιμότητα των στιγμών.
- Η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΝΔ έχει ξεκινήσει από βουλευτές και στελέχη. Θα λέγατε «ναι» σε συνεργασία με στελέχη και που προέρχονται από τη ΝΔ και έφυγαν ή διεγράφησαν τα προηγούμενα χρόνια;
Είναι ένας εύλογος προβληματισμός η διεύρυνση της ΝΔ. Ο στόχος είναι και πρέπει να είναι η μεγάλη σύγχρονή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Μια ΝΔ που θα καλύπτει τον χώρο πουν κάλυπτε παλαιότερα, όπως το καλύπτει αυτή την ώρα το CDU στην Γερμανία ή το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα κινηθούμε και εκτός από τα όποια στελέχη κορυφής, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα μεσαία και χαμηλότερα στελέχη, που έφυγαν από τη ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως στον απλό ψηφοφόρο, τον απλό κεντροδεξιό. Για να το πετύχουμε όμως αυτό θα πρέπει η πολιτική ταυτότητά μας να παραπέμπει με σαφήνεια στη μεγάλη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και όχι να γίνουμε πολιτικό supermarket. Διότι ξέρετε, αν βάλουμε μέσα όλα τα χρώματα της ίριδος στο τέλος θα δημιουργήσουμε ένα συνονθύλευμα που δεν θα μπορεί να εμπνεύσει και να συγκινήσει ευρύτερες μάζες.
Στην προσπάθειά μας χωρούν όσοι αντέχουν στη σοβαρότητα, στη μετριοπάθεια και στην Ευρώπη. Όσοι αντίθετα είναι εθισμένοι στον λαϊκισμό, στις ακρότητες και στους εντυπωσιασμούς της μία μέρας δεν μπορεί να είναι μαζί μας. Επειδή μιλάμε για κόμματα εξουσίας και όχι για σαπουνόφουσκες.
- Πώς τοποθετείστε στο σενάριο συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;
Από την ιδιοσυγκρασία μου είμαι υπέρ της συνεννόησης, βλέπετε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συνεννοηθούμε ούτε καν στο θέμα του Προέδρου. Οι απόψεις τους είναι τέτοιες που δυστυχώς δεν αφήνουν τέτοιο περιθώριο και αυτό άλλωστε είναι ένα μειονέκτημα για την χώρα. Γιατί σε αντίθεση με άλλες χώρες που ήταν ή είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, εμείς έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία έχει θέσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματός της να αλλάξει ολόκληρη η Ευρώπη και ολόκληρη η Υφήλιος!