7 Σεπ 2014

Βλέπε να μαθαίνεις, Yes Man!

Νέα οικονομική αποζημίωση σε δικαιούχους Εβραίους από την κυβέρνηση της Γερμανίας – Για τα φυσικά ή ψυχολογικά τραύματα που έχουν υποστεί, στην παιδική τους ηλικία – Καιρός να παραδειγματιστούμε και να υπενθυμίσουμε, και οι λοιποί Έλληνες – Παρόμοιες καταστάσεις - Είτε αφορούν στην Γερμανία είτε αφορούν στην ‘καλή γείτονα’, Τουρκία – Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

Γράφει ο Θάνος Τάκης



To «Συμβούλιο των Εβραϊκών Υλικών Διεκδικήσεων της Γερμανίας» (σε κατά λέξη μετάφραση, ελπίζω ορθή) ήρθε σε συμφωνία με την Γερμανική Κυβέρνηση για επιπλέον οικονομική ενίσχυση για παιδιά-επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας συμφώνησε σε επιπλέον εφάπαξ αποζημίωση της τάξεως των  2,500€ για εβραιόπουλα που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1928 και που βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γκέτο, ή κρύβονταν για τουλάχιστον έξι μήνες. Η πληρωμή αιτιολογείται καθώς οι επιζώντες βίωσαν ψυχολογικά ή φυσικά τραύματα κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Η νεότερη συμφωνία αποτελεί τμήμα των ετησίων διαπραγματεύσεων για το ποιόν των δικαιούντων για οικονομική αποζημίωση και εφαρμόζεται παγκοσμίως, άρα αφορά και σε Έλληνες Εβραίους. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 οπότε και η συμφωνία θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην Εβραϊκή Κοινότητα για το σθένος της περί (συνεχών, αδιαλείπτων, ετησίων!) διεκδικήσεων και την διαρκή υπενθύμιση των γερμανικών εγκλημάτων. Με αυτό υπόψιν, να κάνω μιαν ευχή.

Ευχής έργον, κάποια στιγμή, και η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να υποβαθμίζει αν δεν αδιαφορεί ή ακόμη και υπονομεύει, να ενισχύσει με όλο το σθένος και την διπλωματική ισχύ της, παρόμοιες προσπάθειες, μη Εβραίων Ελλήνων, που επίσης, ως παιδιά, έζησαν ίδια ή παρόμοια τραύματα. 

Και να υπενθυμίζει, συνεχώς, στις γερμανικές κυβερνήσεις, το χρέος τους, που δεν σχετίζεται, όπως το δικό μας, με τράπεζες και euribor και για το οποίο τόσο κυνηγητό και τέτοια λοιδωρία, έχουμε υποστεί και υφιστάμεθα.

Επιπλέον, ακροθιγώς να υπενθυμίσω ότι αντίστοιχα τραύματα έζησαν οι Έλληνες αναφορικά με ‘κινήσεις’ της Τουρκίας. Βλέπε, π.χ., Κωνσταντινούπολη του 1955. Κι εκεί, υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

Αλλά, σαν να βλέπω να χαμογελάτε, κύριε...




World Jewish Congress, Αποζημίωση σε εβραιόπουλα:
http://www.worldjewishcongress.org/en/news/15137/holocaust_survivors_born_after_1927_to_get_one_time_paymentt










 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη