28 Οκτ 2014

28.10.2014: ανταπόκριση από του καναπέως

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Το πρόσταγμα ή προτροπή ή παράγγελμα του σμηναγού Σωτηρίου Στράλη είναι αυτό που...
ηχεί ακόμη στ’ αυτιά μου. Ό,τι απόμεινε από τη σημερινή μεγαλειώδη, κατά τη στερεότυπη έκφραση, στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
Είδα στητούς, καμαρωτούς τους «επισήμους», τρομάρα τους, πάνω στην εξέδρα να περιμένουν να περάσουν τα μηχανοκίνητα και μετά τα αγήματα, για να αποτίσουν φόρο τιμής. Σε ποιους; Σε κάποιους που έδωσαν τη ζωή τους, στα κορόιδα. Γιατί; Για να είμαι εγώ ελεύθερος να με ποδοπατούν τα ρέπος καθώς θα εορτάζω ακόμη ένα έπος.

Περνούσαν τα οχήματα και τα τεθωρακισμένα, κι’ εγώ προσπαθούσα να υπολογίσω πόση μίζα αναλογεί στο καθένα. Αναρωτιόμουν και ποιος να την πήρε από τους επισήμους. Άκουγα και τη μπάντα της ΕΛ.ΑΣ. να παιανίζει το «Μακεδονία ξακουστή». Παραξενεύτηκα. Αυτό το εμβατήριο δεν ήταν που τόλμησαν οι Ευέλπιδες να τραγουδήσουν την 28.10.2011 και τους έψεξαν μήπως και κακοκαρδίζονταν οι γείτονές μας οι FYROMians; Ευχάριστη νότα.


Μετά ήλθαν τα πεζοπόρα τμήματα που πληρώνουν στο διπλάσιο τις μίζες για τα μηχανοκίνητα που προπορεύτηκαν. Ευθυτενείς, αγέρωχοι, υπερήφανοι. Βάδιζαν με έναν παράξενο τρόπο καθώς περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων της μίζας. Σαν να τους έλεγαν «σας έχουμε γραμμένους στ’ αρχίδια μας», αν και γνώριζαν ότι όλοι αυτοί στέκονται εκεί με την ψήφο κάποιων που πιστεύουν και στη «Δανειοκρατία».

Γύρωθε νέκρα. Ένθεν και ένθεν της λεωφόρου αστυφύλακες, μυστικοί, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. Η παρέλαση εν στενώ μιζοκρατικώ κύκλω. Ο λαός κλεισμένος στα υπερχρεωμένα σπίτια του, όπως τότε που έμπαιναν οι Γερμανοί κατακτητές στις πόλεις μας.

Ακολούθως πλησίασαν το δημοσιογραφικό μαρκούτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλης και διάφοροι πωλητικοί που είπαν τα γνωστά, τα τετριμμένα λόγια τα μεγάλα. Ομοψυχία, ομόνοια και λοιπά φληναφήματα.

Εσείς όλοι της λίστας Lagarde, οι παντός καιρού νταβατζήδες, οι δανειζόμενοι αφειδώς και μη αποπληρούντες, οι πουλημένοι κονδυλοφόροι, τραπεζίτες και οικονομολόγοι «ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με αγάπη ο ένας στον άλλον», όπως είπε ο Κάρολος, μπορείτε να μην κοιμάσθε ήσυχοι.

Οι Στράληδες φυλάττουν Θερμοπύλες και όχι λαμόγια.
«Κρατήστε το κεφάλι ψηλά» ήταν το πρόσταγμα του σμηναγού. Αυτό μου έμεινε από τη σημερινή παρέλαση. Ήταν η πεμπτουσία της.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη