6 Οκτ 2014

Τι πρέπει να τρώνε οι ασθενείς στο νοσοκομείο;

Το ότι κάποιος νοσηλεύεται δεν σημαίνει ότι θα τρώει μόνο φιδέ, "αστράκια" και ...νερόσουπα !
Γράφει ο Χρήστος Ζαβός
Γαστρεντερολόγος

Πόσα χρήματα ξοδεύουν τα νοσοκομεία για το ημερήσιο φαγητό του κάθε ασθενούς; Μήπως ..ξοδεύουν λιγότερο από όσα ξοδεύουν οι φυλακές για το ημερήσιο φαγητό των φυλακισμένων;

Στη Βρετανία, σχετική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τα μισά από τα 177 νοσοκομεία που παρείχαν δεδομένα ξοδεύουν κατά μέσο όρο 7-9 λίρες την ημέρα για κάθε ασθενή, δηλαδή περίπου 2-3 λίρες για το κάθε γεύμα. Σύμφωνα με τα ποιοτικά δεδομένα της έρευνας, 52 νοσοκομεία δεν προσφέρουν φρέσκα φρούτα και 16 νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν διαιτολόγο να ελέγχει το συσσίτιο των ασθενών.

Στο μέλλον, οι ασθενείς θα ελέγχονται για υποσιτισμό, ενώ το φαγητό της καντίνας του νοσοκομείου (στην οποία συχνά καταφεύγουν οι πεινασμένοι ασθενείς ή οι συνοδοί τους) θα ελέγχεται για την περιεκτικότητά του σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.

Οι ασθενείς χρειάζονται καλής ποιότητας φαγητό για να αναρρώσουν. Το γεγονός ότι βρίσκονται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν αρκετές θερμίδες, ή ότι πρέπει να τρώνε ΜΟΝΟ «υγιεινό» φαγητό, σύμφωνα με το πώς το θεωρεί το «υγιεινό» ο κάθε υπεύθυνος τροφοδοσίας. Η πτωχή διατροφή των ασθενών (λιγοστές θερμίδες και χαμηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα) συχνά οδηγεί σε κακή υγεία και δυνατόν να καθυστερήσει την ανάρρωση των ασθενών.

Ασφαλώς υπάρχουν ασθενείς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, όμως αυτή είναι δουλειά του εξειδικευμένου διαιτολόγου που κάθε νοσοκομείο οφείλει να διαθέτει.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα νοσοκομείο ως ασθενείς και θα σας σερβίρουν ένα πτωχό συσσίτιο, ρωτήστε ευθέως αν μπορούν να σας φέρουν φαγητό από το σπίτι.

Παραθέτω δύο φωτογραφίες από το μεσημεριανό και το βραδινό σε ένα νοσοκομείο της Σερβίας.



Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος Θεσσαλονίκη http://peptiko.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη