16 Οκτ 2014

Τι προελεύσεως είναι το χαρτόκουτο της πίτσας που παραγγείλατε;

Τι θα φάτε απόψε; Μήπως την αγαπημένη σας πίτσα από το ντελιβεράδικο της γειτονιάς σας που εμπιστεύεστε;

του Χρήστου Ζαβού

Γνωρίζετε τι προέλευσης είναι το χαρτόκουτο μέσα στο οποίο θα σας τη φέρουν στο σπίτι; Αρκετές πιτσαρίες χρησιμοποιούν χαρτόκουτα Κινέζικης ή Ινδικής προελεύσεως που περιέχουν ουσίες όπως perchlorate και perfluorocarboxylates (PFCs). Οι ουσίες αυτές περνάνε μέσω της θερμότητας και του λαδιού / λίπους στην ίδια την πίτσα μέχρι να την καταναλώσετε.
Οι PFCs έχουν ενοχοποιηθεί για εγκεφαλικές βλάβες στα νεογνά (σε εγκύους που τις κατανάλωσαν). Επίσης επηρεάζουν τη γονιμότητα στους άνδρες προκαλώντας ατροφία των όρχεων και τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
Στην Αμερική έχει ήδη ξεκινήσει συλλογή υπογραφών από οργανώσεις καταναλωτών για να πιέσει τον FDA να απαγορέψει την εισαγωγή των επικίνδυνων χαρτόκουτων από την Κίνα και την Ινδία.
Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε πίτσα delivery στο σπίτι σκεφτείτε μήπως θα ήταν προτιμότερο να την καταναλώσετε στην πιτσαρία.

Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, http://peptiko.gr

Βιβλιογραφία
1. Kindy K. Hazardous chemicals in your pizza box? Petition asks FDA to ban them. The Washington Post 16/10/2014.
2. Buck Louis GM, Chen Z, Schisterman EF, Kim S, Sweeney AM, Sundaram R, Lynch CD, Gore-Langton RE, Barr DB. Perfluorochemicals and Human Semen Quality: The LIFE Study. Environ Health Perspect. 2014 Aug 15.
3. Weiss JM, Andersson PL, Lamoree MH, Leonards PE, van Leeuwen SP, Hamers T. Competitive binding of poly- and perfluorinated compounds to the thyroid hormone transport protein transthyretin. Toxicol Sci. 2009 Jun;109(2):206-16.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη