16 Οκτ 2014

Η ρόδα είναι στρογγυλή; Όχι στην Αμφίπολη!

Δείτε πόσο έξυπνα απεικονίζει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης τον κύκλο μιας ρόδας!
Με κίτρινο χρώμα, είναι ένας κανονικός κύκλος δηλαδή!
Σήμερα όλοι θεωρούν δεδομένη κατάκτηση την προοπτική στις τέχνες.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η προοπτική είναι υπόθεση της Αναγέννησης.
Κάποιοι άλλοι αναφέρουν και την αρχαία Ελληνμορωμαϊκή τέχνη ως "γνώστη"  της προοπτικής

Αυτό που κανείς δεν αναφέρει είναι...  η αρχή. Πότε για πρώτη φορά ζωγράφισε κάποιος με χρωματική ή γεωμετρική προοπτική;

Mε τη χρωματική προοπτική δίνουμε την εντύπωση πως στον πίνακα υπάρχει ατμόσφαιρα που ξεθωριάζει τα αντικείμενα όσο αυτά απομακρύνονται από το μάτι μας. Δηλαδή, αν θέλουμε να κάνουμε ένα αντικείμενο να φαίνεται πιο μακριά από ένα άλλο, χαμηλώνουμε τον τόνο του, δηλαδή το ζωγραφίζουμε με αμυδρό και αδύνατο χρώμα. Αυτό ακριβώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα παράδειγμα αυτής της εφαρμογής αποτελεί και το ψηφιδωτό που βλέπετε. (παρατηρήστε τα δύο άλογα ή διαβάστε το σχετικό άρθρο μας εδώ και εδώ)


Από την άλλη γραμμική ή γεωμετρική προοπτική επιτυγχάνεται με την σύγκλιση όλων των υπαρκτών και νοητών γραμμών που ακολουθούν την οπτική μας ακτίνα σε ένα σημείο (σημείο φυγής) ή με την γεωμετρική μεταβολή των σχημάτων προκειμένου αυτά να δίνουν την -τρισδιάστατη- αίσθηση του βάθους. Επίσης αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα παράδειγμα αυτής της εφαρμογής αποτελεί επίσης το ψηφιδωτό που βλέπετε.(παρατηρήστε τον κύκλο που γίνεται έλλειψη, ακριβώς για αυτόν τον λόγο)


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη