Από ένα λάθος της κρατικής γραφειοκρατίας, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί, που μεταφέρουν τους μαθητές, έμειναν απλήρωτοι. Το γνωστό σήριαλ δηλαδή που βλέπουμε κάθε χρόνο. Έτσι,
αγανακτισμένοι, αποχώρησαν από τη φετινή διαγωνιστική διαδικασία, δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό, εαν δεν πληρωθούν. Οι άνθρωποι έκαναν τις δαπάνες για τους 4 μήνες του 2013 (Σεπτ.-Δεκ.), αλλά επειδή καθυστερούσαν οι εγκρίσεις των συμβάσεων από το ελεγκτικό συνέδριο, τις έκαναν "καλή τη πίστει" . Το ίδιο συνέβη και φέτος. Τα σχολεία ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά οι συμβάσεις του Υπουργείου με τους μεταφορείς, δεν έχουν εγκριθεί. Όταν, αποχώρησαν πριν από ένα μήνα (δείτε την είδηση εδώ), δημιουργήθηκε πανικός, οι μαθητές έμειναν χωρίς λεωφορεία κι έτσι άρχισε ένας Μαραθώνιος επίλυσης του ζητήματος. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς επικοινώνησε με τα συναρμόδια Υπουργεία, τα περιθώρια στένεψαν κι έτσι πήρε ρητές διαβεβαιώσεις ότι "τα λεφτά θα πληρωθούν σε λίγες μέρες, οι λεωφορειούχοι να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς και να ξεκινήσουν τη μεταφορά".
Οι μεταφορείς πείστηκαν, ξεκίνησαν να δουλεύουν και να κουβαλάνε τα παιδιά, επειδή τους είπαν ότι είναι θέμα 2-3 ημερών να εξοφληθούν τον ....Σεπτέμβριο του 2013. Πράγματι, πέρασε μια τροπολογία, για να συντομεύσει επιτέλους η πληρωμή τους, αλλά χθες, αιφνιδιαστικά απεσύρθη. Για μια ακόμη φορά τους δούλεψαν. Τώρα ξέρετε γιατί θα υπάρχει ΚΑΙ το 2015 το ίδιο πρόβλημα!
στη φωτογραφία της 25-9-2014, ο Αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς παρακαλάει τους λεωφορειούχους να μη φύγουν από το διαγωνισμό, καθώς είχε διαβεβαίωσεις, ότι αυτή τη φορά, η γραφειοκρατία δεν θα εμποδίσει την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς αυτούς
Η ΕΙΔΗΣΗ:
Για να πληρωθούν σύντομα οι λεωφορειούχοι της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να μπει διάταξη που να λέει ότι μπορούν να πληρωθούν και χωρίς να δημοσιευθεί στη Διαύγεια η εντολή πληρωμής. Πράγματι αυτό έγινε, αλλά τελικά,με παρέμβαση κάποιων (από το ΠΑΣΟΚ μάλλον) η διάταξη απεσύρθη!
Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών
«Όταν εισάγονται νέες ρυθμίσεις απαιτείται να γίνονται έγκαιρα παρεμβάσεις οι οποίες θα αίρουν τυχόν προβλήματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το σύστημα "Διαύγεια", τονίζοντας παράλληλα ότι σκοπός της εν λόγω τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να αλλοιωθεί ο σκοπός και το πνεύμα του προγράμματος.
Σκοπός σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι, πρώτον να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή προϋπολογισθέντων νομίμων δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον να αποφευχθεί η επιβάρυνση του Κράτους με την καταβολή τόκων υπερημερίας. Τονίζεται ότι, οι δαπάνες που καλύπτονται με την εν λόγω διάταξη, αφορούν κυρίως τη μεταφορά μαθητών στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Από αυτό το πνεύμα διέπεται η πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών την οποία άλλωστε είχε συνυπογράψει και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»
Όπως υποστηρίζει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, το ΥΠΟΙΚ στήριξε εξαρχής το εν λόγω πρόγραμμα και «τάσσεται πάντα υπέρ της διαφάνειας που αυξάνει το δημοκρατικό έλεγχο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τις ρυθμίσεις του και τις επικαιροποιήσεις του, το Υπουργείο Οικονομικών τις έχει προσυπογράψει».
Συγκεκριμένα, με την παρ. 3 του άρθρου 23 ν. 4210/2013 (ΦΕΚ 254 Α/21-11-2013) προστέθηκαν στις αναρτητέες στο Πρόγραμμα Διαύγεια πράξεις οι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, έγκρισης δαπάνης και οριστικοποίη¬σης της πληρωμής από δημόσιους φορείς. Περαιτέρω, με την παρ. 4 του άρθρου 23 ν. 4210/2013 ορίστηκε για πρώτη φορά ότι οι αναρτητέες πράξεις στο Πρόγραμμα Διαύγεια (εφόσον δεν είναι κατά νόμο δημοσιευτέες) ισχύουν από την ανάρτησή τους.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις κατά την ανάρτηση των πράξεων ανάληψης υποχρέωσης, καθώς και των ανακλήσεων αυτών (σε περίπτωση μη εκτέλεσης της οικείας δαπάνης) από τις οικονομικές υπηρεσίες των διατακτών και τις οικείες ΥΔΕ, με συνέπεια να παρατηρούνται περαιτέρω καθυστερήσεις στην πληρωμή πιστωτών του Δημοσίου.
Για το λόγο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις του Δημοσίου από την Οδηγία 2011/7/ΕΕ «για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές», προτείνεται για την πρώτη εφαρμογή του ν. 4210/2013, η εισαγωγή μεταβατικής διάταξης, που θα επιτρέψει την ομαλή προσαρμογή των οικονομικών υπηρεσιών στις νέες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών, που έχουν εκδοθεί αποκλειστικά μέχρι την 30.9.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάρτησης αυτών στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα «Διαύγεια»). Με τον τρόπο αυτό κατ’ ουσίαν διατηρείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έως την 30.9.2014), και μόνο για τις πράξεις ανάληψης δαπανών και τις ανακλητικές τους, το προγενέστερο καθεστώς που προέβλεπε μεν την υποχρεωτική δημοσίευση ως όρο εκτέλεσης των πράξεων, πλην όμως δεν συναρτούσε το κύρος τους με την προηγούμενη δημοσίευσή τους.
Πηγή:www.capital.gr