16 Οκτ 2014

Ο Αμερικανοαριστεροδεξιός Βαρουφάκης, προπαγανδίζει υπέρ του ΔΝΤ

ε, γιατί, θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς; Αμα είσαι στο 3% σκίζεις όσα μνημόνια θέλεις. Άμα πλησιάζεις κοντά στο τέρας των αγορών και σε κοιτάζει στα μάτια, αλλάζεις την πάν-βρακάκι σοτ και λες το κλασικό "ε, αφέντη, λέγαμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα".
Δείτε έναν ενδιαφέροντα  διάλογο οικονομολόγων:


Τι τη νοιάζει όμως την συγκυβέρνηση αυτό; Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το προπαγανδιστικό όφελος του να ζητωκραυγάσει «Διώξαμε το ΔΝΤ κι εσείς οι παλαιο-κομουνιστές θέλετε να το ...κρατήσετε. Ψήφισέ μας λαέ.» Το μόνο καλό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι φούσκες του success story δεν φαίνονται αρκετά ανθεκτικές για να παρασύρουν τον ελληνικό λαό.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Αποστολή με Email
412 633

0
Αρχείο

Αντέχουμε παράταση του μνημονίου;
Τάσος Τέλλογλου
10/10/2014
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεμπλοκή από το Μνημόνιο
11/10/2014
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συνεχίστε και βλέπουμε»
12/10/2014
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το άλλο (μη) σχέδιο…
Γιώργος Καρελιάς
15/10/2014
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλώστε (το) και σώστε
Γιώργος Καρελιάς
16/10/2014
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΟΛΙΑ

Απόκρυψη
48 Ο/Η NikosL έγραψε:
(πριν 22 λεπτά)
Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει σε τίποτα κ. Βαρουφάκη και αναμένουμε με ανυπομονησία τους λυτρωτικούς χειρισμούς του στα οικονομικά της πτωχευμένης χώρας. Έρχεται η ώρα που όλοι θα υποκλιθούν στο μεγαλείο του νεοκομμουνισμού (ή στην κωλοτούμπα του αιώνα).
2
0
47 Ο/Η tsinasky έγραψε:
(πριν 59 λεπτά)
43 Ο/Η Γεωργία Δεληγιάννη

Δε νομίζω ότι ισχυρίστηκε ποτέ το αντίθετο, ο Βαρουφάκης μας φαίνεται ''αριστερός'' γιατί απεναντί του έχει τους πλέον ακραιφνείς νεοφιλελευθερους ιδεολόγους. Η πολιτική ανέκαθεν διακατεχόταν από τον σχετικισμό της πολιτικής ηθικής και τοποθέτησης. Ο Παπανδρέου σε σχέση με τον Αβέρωφ και τον Μητσοτάκη ήταν ''σοσιαλιστής'', μετά από αυτόν η διαφορά με Σημίτη και λοιπούς ήταν μάλλον ρητορική-ονομαστική παρά πραγματική και ο Συριζα τώρα μάλλον προς σοσιαλδημοκρατία φέρνει. νομίζουν ότι μπορούννα διαχειριστούν τις χρηματοοικονομικές αγορές και λοιπούς καπιταλιστικούς μηχανισμούς όταν αντικειμενικά λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπων είναι μάλλον αδύνατο.
4
3
46 Ο/Η Αγιος Δομίνικος έγραψε:
(πριν 1 ώρα)
@ repoman

δυστυχώς είσαι η απόδειξη οτι η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την άγνοια.

Ξεκόλα απο τους ισολογισμούς. Οταν σήμερα λέμε "κεφάλαιο" δεν μιλάμε για το κεφάλαιο με την ευρεία έννοια (ενεργητικό-παθητικό) διότι για τις τράπεζες δεν έχει κανένα νόημα. Οπότε σου συνιστώ να μάθεις πρώτα τί εννοούμε όταν λέμε "πραγματικό κεφάλαιο" ή απλά "κεφάλαιο" για μια τράπεζα. Μετά ξαναδιάβασε όλες τις ανοησίες που αράδιαζες στο προηγούμενο πόστ του Γ.Β.
6
3
45 Ο/Η Αγιος Δομίνικος έγραψε:
(πριν 1 ώρα)
@ 40 Διανέλος Γεωργούδης

... το πρόβλημα ήταν πως οι Γερμανοί και οι Γάλλοι πολιτικοί δεν μπορούσαν να πούν στον κόσμο τους εύκολα πως οι τράπεζές τους θα χρειάζονταν ξανά μερικές εκατοντάδες δίς ευρώ του φορολογούμενου για ανακεφαλαιοποίηση. Πιθανόν φοβόντουσαν και το ντόμινο.. Οπότε καθυστέρησαν την χρεοκοπία της Ελλάδας τόσο όσο οι τράπεζές τους να ξεφορτωθούν ένα γερό μέρος των ελληνικών τους ομολόγων (η ΕΚΤ μόνο αγόρασε στην δευτερογενή περίπου 60-70 δις ελληνικά ομόλογα. Το ίδιο κάνανε και οι "τοπικές" κεντρικές τράπεζες. Αυτή είναι η κλασική αφήγηση των αγγλοσαξονικών μέσων και προσωπικά το πιστεύω απόλυτα.

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν παγιδευμένες απο έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορούσαν να κάνουν το ίδιο (μπορεί να υπήρχε και κάποια άτυπη συμφωνία, ποιός ξέρει..)

Μακάρι να είχε γίνει αλλιώς, θα είχαμε φάει την σφαλιάρα της χρεοκοπίας και το κούρεμα τότε και τώρα θα ξέραμε τουλάχιστον που βαδίζουμε.
5
1
44 Ο/Η αλέξανδρος πιστοφίδης έγραψε:
(πριν 1 ώρα)
@Διανέλος Γεωργούδης ( # 34)

“….Παρόλα αυτά η Μέρκελ αγωνίστηκε και κατάφερε να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο την βοήθεια για εμάς. Αυτή η επιλογή της Μέρκελ την κάνει φίλη ή εχθρό μας; Προφανώς όχι εχθρό. Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί την βρίζουν”;

Η κ. Μέρκελ δεν είναι ούτε φίλη ούτε εχθρός μας. Την έχουν εκλέξει οι γερμανοί και μόνο προς εκείνους έχει την υποχρέωση να απολογηθεί. Οι Ελληνες που τη βρίζουν ή είναι πολιτικώς άσχετοι ή ανόητοι. Αντί να τα βάζουν με τους εντολοδόχους τους Ελληνες πολιτικούς που μας έφεραν έως εδώ, τα βάζουν με μια ξένη εντεταλμένη απ’ το γερμανικό λαό να υπηρετήσει τα συμφέροντά του .
Θα ακούσατε ή θα διαβάσατε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 μυστικά γκάλοπ, που σημαίνει ότι δεν κάνει ούτε λέει κάτι που να έρχεται σε αντίθεση με τις διαθέσεις της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης των γερμανών πολιτών και γι αυτό το «Spiegel», της έδωσε, πριν ένα μήνα, τον τίτλο:«Die populistin Merkel» (Η λαϊκίστρια Μέρκελ).
7
1
43 Ο/Η Γεωργία Δεληγιάννη έγραψε:
(πριν 2 ώρες)
Σαν αστός οικονομολόγος μου ακούγεστε κε Βαρουφάκη, προετοιμάζοντας το έδαφος της καλύτερης επιλογής του "μονόδρομου" του Δ.Ν.Τ.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Credit Suiss o παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 263 τρισ. δολάρια δηλαδή 20% από το 2007 (προ κρίσης υψηλό) και 39% (από το χαμηλό του 2008). Για την Ελλάδα το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% (με την κρίση) του ελληνικού πλούτου το 2013, ενώ το 2007 κατείχε το 48,6%, μέσα στην κρίση δηλαδή αύξησε τον πλούτο κοντά στο 8%. Φαντάζομαι είναι και αυτονόητο ότι ευνοήθηκε από τα αντιλαϊκά μέτρα και το φορολογικό που αφήνει σχεδόν ανέγγιχτους τους ισχυρούς.
Και έρχεστε να μας πείτε ότι ο Σύριζα δεν έχει άλλη επιλογή καλύτερη από το ΔΝΤ που επιβάλλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις π.χ. ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.λ.π.
Και είναι αυτό πολιτική θέση της αριστεράς;
Ειλικρινά θα ήθελα την θέση σας, όχι βέβαια σε σύγκριση με την άλλη αντιλαϊκή ΕΕ αλλά ως θέση αριστεράς, με δεδομένο ότι το θιγόμενο εργαζόμενο και τον αγνοούμενο άνεργο ή συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρουν αν τα αντιλαϊκά μέτρα τα επιβάλλει η ΕΕ ή το ΔΝΤ, αφού και οι δύο αυτά θα επιβάλλουν ως αντιλαϊκά μέτρα.
10
8
42 Ο/Η repoman έγραψε:
(πριν 2 ώρες)
@ Αγιος Δομίνικος #38

"Την Ελλάδα την "έσωσε" το χρηματοοικονομικό λόμπι."

Σειρά μου να πνιγώ. Δηλαδή το πρόβλημα μιας πιθανής ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης το 2010 ήταν μόνο πρόβλημα του "χρηματοοικονομικού λόμπι";

Δομίνικε, το έχεις χάσει εντελώς...
5
16
41 Ο/Η repoman έγραψε:
(πριν 2 ώρες)
@Άγ. Δομίνικος #37

Τι είναι το "λογιστικό κεφάλαιο" και τι το "πραγματικό κεφάλαιο"; Δομίνικε, είπαμε να μην παραδέχεσαι τα λάθη σου αλλά μην λες και σαχλαμάρες. Ξέρεις τι είναι ένα δάνειο; Μια σειρά από μελλοντικά έσοδα. Στον ισολογισμό του κάθε χρόνου όμως δεν μπαίνει μόνο το έσοδο του έτους αλλά η συνολική αξία του δανείου, προσαρμοσμένη με κάποιες παραμέτρους. Τι είναι το δάνειο λοιπόν, "λογιστικό" ή "πραγματικό" περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας; Ξέρεις τι είναι η ΑΦΑ; Μια σειρά από μελλοντικές μειώσεις εξόδων. Κάνε την επαγωγή μόνος σου. Ρίξε και μια ματιά στον ορισμό του financial asset να ξεστραβωθείς.

Σταμάτησα να παρακολουθώ την προηγούμενη συζήτηση γιατί είχες ξεφύγει εντελώς, μην επιστρέψουμε σε παρακαλώ. Τα κεφάλαια της ΑΦΑ μπήκαν στους ισολογισμούς των τραπεζών το 2012. Η κατηγοριοποίησή τους αλλάζει ανάλογα με τις αλλαγές των κανονισμών, τοπικών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων και οι πρόσφατες τροπολογίες είχαν σχέση με αυτή την κατηγοριοποίηση. Με δεδομένο πως αυτά γράφτηκαν στον τύπο και στη σχετική αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας είχα την ελπίδα πως αυτά τουλάχιστον θα τα είχες παραδεχτεί και τώρα μου λες κάτι ακατανόητα για λογιστικά και πραγματικά κεφάλαια. Καλύτερα να μην πιάνεις θέματα που δεν καταλαβαίνεις.

"Γλουπ"; Ο Ντόναλντ είσαι;
5
19
40 Ο/Η Διανέλος Γεωργούδης έγραψε:
(πριν 2 ώρες)
@ Αγιος Δομίνικος #38

«Την Ελλάδα την "έσωσε" το χρηματοοικονομικό λόμπι.»

Μπορεί, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος. Πέραν του ότι η Μέρκελ είναι πολιτικός και άρα πρέπει να υπολογίζει πολύ την κοινή γνώμη, και πέραν του ότι (αντίθετα π.χ. με το Η.Β.) ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Γερμανία έχει σχετικά λιγότερο βάρος σε σύγκριση με τον βιομηχανικό τομέα, ο κύριος λόγος μου είναι ο εξής: Θυμάμαι αρχές της κρίσης να διαβάζω ένα άρθρο στο Spiegel όπου κάποιος που τους σημαντικούς οικονομολόγους να επιχειρηματολογεί ότι υπάρχουν πολύ φτηνότεροι και ασφαλείς τρόποι υποστήριξης του γερμανικού τραπεζικού συστήματος από την μνημονιακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Χοντρικά ότι είναι καλύτερο να δανείσει το κράτος ένα ευρώ στις γερμανικές τράπεζες παρά να δανείσει 5 ευρώ στην Ελλάδα για να γυρίσει ένα στις γερμανικές τράπεζες.
2
3
39 Ο/Η Διανέλος Γεωργούδης έγραψε:
(πριν 2 ώρες)
@ Γιάνης Βαρουφάκης #17

Στο άρθρο που παραπέμπετε αναφέρεστε σε μια σύγκρουση θέσεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, και ισχυρίζεστε ότι εμάς μας συμφέρει η θέση του ΔΝΤ. Όμως καμία σχέση δεν έχει αυτό με αυτά που γράφετε σήμερα, δηλ. ότι ίσως είναι καλύτερα να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα (που συνεπάγεται ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μας ελέγχει).

Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ξέρουμε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει φέτος. Δηλαδή, αφού πάρουμε την τελευταία δόση (με προϋπόθεση ότι θα περάσουμε τον έλεγχο της Τρόικας που όμως φαίνεται να μην πηγαίνει καλά), στο μέλλον δεν έχουμε να παίρνουμε άλλα χρήματα από την Ευρώπη - εκτός αν διαπραγματευθούμε και τρίτο μνημόνιο. Όμως το νυν πρόγραμμα του μνημονίου με το ΔΝΤ συνεχίζει για άλλα δυο χρόνια και προβλέπει ότι έχουμε να παίρνουμε κι άλλα χρήματα από αυτό. Η κυβέρνηση Σαμαρά για καθαρά ψηφοθυρικούς λόγους (να μπορεί να ισχυρίζεται ότι μας «έβγαλε από το μνημόνιο») θέλει να διακόψει το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, ισχυριζόμενη ότι μπορεί να μην χρειαστεί τα χρήματά του (ίσως βάζοντας χέρι στα 11 δις του ΤΧΣ κάτι που όμως καταλαβαίνω δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της ΕΚΤ), και ότι αν χρειαστεί χρήματα θα τα βρει στις αγορές (που όμως σήμερα φαίνεται πρακτικά αδύνατο). Πρόκειται για απολύτως ριψοκίνδυνη κίνηση που κάθε ξένος παρατηρητής θα αξιολογήσει ως βλακώδη, που είναι ένα εξαιρετικά αδύναμο κράτος να κόβει πηγές χρηματοδότησης. Βάζει ο Σαμαράς σε κίνδυνο τον τόπο μήπως με το «κλίμα» της εξόδου από το μνημόνιο καταφέρει να περάσει τον κάβο της ψήφισης για ΠτΔ, παραμείνει στην εξουσία, και μετά έχει ο Θεός. Κατά την γνώμη μου λοιπόν καλά κάνετε όταν γράφετε ότι όπως έχουν τα πράγματα είναι καλύτερο να μείνει το ΔΝΤ. Αλλά αυτό βέβαια δεν συνάδει με το «την πρώτη μέρα στην εξουσία σκίζω το μνημόνιο» που έλεγε ο Σύριζα. Όμως και ο Σύριζα κάνει στροφή.
9
15
38 Ο/Η Αγιος Δομίνικος έγραψε:
(πριν 3 ώρες)
34 Διανέλος Γεωργούδης

η γερμανία έχει τρείς ισχυρές ομάδες πίεσης. Το χρηματοοικονομικό λόμπι (Ακερμαν και ΣΙΑ) το βιομηχανικό λόμπι και την κοινή γνωμη.

Αυτοί οι τρείς δεν εχουν ταυτόσημα συμφέροντα. Την Ελλάδα την "έσωσε" το χρηματοοικονομικό λόμπι.
8
1
37 Ο/Η Αγιος Δομίνικος έγραψε:
(πριν 3 ώρες)
@ 31 repoman

???? γλούπ! μα στην προηγούμενη συζήτηση αποδείχτηκε πως είχες 100% άδικο!! Στα πάντα.

Μπέρδεψες το πραγματικό κεφάλαιο με το λογιστικό κεφάλαιο και όταν το κατάλαβες κατηγορούσες τον Γ.Β οτι τα μπέρδεψε (λες και είναι βιοχημικός και όχι οικονομολόγος.. ...) κλπ κλπ. Ξεκόλλα. Οι τραπεζίτες έχουν συμφέροντα, θέλουν να κρατήσουν το έλεγχο των τραπεζών χωρίς να βάλουν λεφτά. (και πίστεψέ με έχουν και πολλά..) ελέγχουν το υπουργείο οικονομικών ελέγχουν την ΤτΕ και τα technicalities που επικαλείσαι αφελώς τα γράφουν τα νομικά τους επιτελεία :) Με τον ΑΦΑ το προσπαθούν απο πέρσι, δεν τους βγήκε όπως το θέλανε και με πόνο καρδίας μετάφρασαν το Πορτογαλικό σχέδιο - και βλέπουν τι θα κάνουν...

Το για ποιό λόγο θέλουν τόσο πολύ να κρατήσουν τον έλεγχο των τραπεζών και της ΤτΕ στο αφήνω σαν quiz.

---
http://online.wsj.com/articles/ecb-should-stop-southern-european-games-with-bank-capital-heard-on-the-street-1413198242
14
6
36 Ο/Η ΓΜΜ έγραψε:
(πριν 3 ώρες)
Οπως είπε και ο Σταθάκης "Η κυβέρνηση βιάστηκε". Τί λες βρε Γιώργη; Σίγουρα βιάστηκε αλλά να το λέτε εσείς που θα καταργείστε τα Μνημόνια με "ένα νόμο / ένα άρθρο"; Επειδή όμως τα μεταξωτά ... θέλουν και επιδέξιους ..., παρακαλούμε πολύ, τον δικό σας οδικό χάρτη, ΤΩΡΑ. Την ίδια παράκληση και στο σύμβουλο σας κ. Βαρουφάκη: τί / πότε / πως / με ποιους, την πρώτη μέρα, την πρώτη βδομάδα. τον πρώτο μήνα. Τέρμα οι πολυτέλειες του ακαδημαϊκού στοχασμού (έτσι ο Κέυνς και έτσι ο Φρήντμαν)
5
7
35 Ο/Η Αριάνα έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
Δηλαδή όλη αυτή η παρωδία παίχτηκε στίς πλάτες μας(μπίιιιιιιιιιιζ)
ξεκάθαρα οι υπόλοιποι στήν βουλή πλην "εκλεκτών" κυβερνητικών δέν είχαν ιδέα καί αφού η κουτοπονηριά δέν έκατσε-γιά μιά ακόμη φορά- "ελάτε όλοι μαζύ νά βγούμε απ τήν κρίση"
4
2
34 Ο/Η Διανέλος Γεωργούδης έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
@ αλέξανδρος πιστοφίδης #19

Δεν το ήξερα. Δηλαδή όχι μόνο η κοινή γνώμη του γερμανικού λαού αλλά και οι γερμανοί βιομήχανοι ήταν κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Μέρκελ αγωνίστηκε και κατάφερε να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο την βοήθεια για εμάς. Αυτή η επιλογή της Μέρκελ την κάνει φίλη ή εχθρό μας; Προφανώς όχι εχθρό. Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί την βρίζουν;

Ένας αντιμνημονιακός εδώ μάλλον θα απαντούσε ότι καλώς η Μέρκελ εργάστηκε υπέρ της βοήθειας, αλλά κακώς την συνέδεσε με όρους. Θα έπρεπε να μας δανείζει άνευ όρων, καθώς είμαστε κυρίαρχο κράτος και ξέρουμε πως να διορθώσουμε τα πράγματα οι ίδιοι, χωρίς να μας κάνουν υποδείξεις. Επίσης κακώς κάνει η Μέρκελ τώρα που δεν δέχεται να της κουρέψουμε τα δάνεια εφόσον «το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
10
12
33 Ο/Η LaM έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
καπουσ τα βιβλια σου κ αρουφακη θα υοαρχει μια καταχωνιασμενη παραγραφος στο risk management που λεγεται country risk. Διαβασε την παλι και ισως τοτε βγαλεις τα συριζαικά γυαλια. Το Success story (με ή χωρις εισαγωγικά αν θες) ειναι απλα ενα σεναριο που αν θες το δεχεσαι, αν θες οχι. Ομως εχει μια βασική παραδοχη για οποιον θελει α επενδυσει τα λεφτα του και να μην παρει το κοστος δανεισμου την ανηφορα. Το country risk να ειναι χαμηλο, και να μην εχουνε τον αγνωστο παραγοντα Χ καποιου καταληψια Λυκειου που θελει να σκισει, ακυρωσει, αποσυρει, κουρεψει, διαγραψει ή εν τελει ισως και αποδεχθει τις υφισταμενες συμφωνιες. Απλα, ο dealer των ομολογων κοιταει αλλη επιλογη στο desk και καθηστε εσεις να νομιζετε οτι οι επαγγελματιες θα ασχοληθουν για πανω απο 30'' με το αν θα δωσουν τα λεφτα τους στον Λαφαζανη ή οχι.
"lets move on to the next option, shall we?" Τοσο χρονο σου αφιερωνουν.

(Υ.Γ. ασχετα αν το story του Σαμαρα ειναι καλο ή όχι. Δεν το εξεταζω. ο καθε ενας εχει την σεβαστη αποψη του. Οι αγορες θελουν ενα σεναριο πυ θα ξερουν οτι ισχυει να το αξιλογησουν. Αν δεν μπορουν απλα το αγνοουν, και το προβλημα το εχεις εσυ)
14
6
32 Ο/Η Διανέλος Γεωργούδης έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
@ φΑυλος #18

«Των νεοφιλελέδων το παραλήρημα..........................»

Για ξανασκεφτείτε το λίγο.

Η ευρωπαϊκή χώρα που κατ’ εξοχήν εφήρμοσε «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές είναι η Ιρλανδία. Λοιπόν το 1980 το μέσο εισόδημα των Ιρλανδών ήταν χαμηλότερο των Ελλήνων αλλά σήμερα (ακόμα και μετά το μνημόνιο) είναι παραπλήσιο των Γερμανών (δείτε τα στοιχεία εδώ http://bit.ly/1cE10U8 ). Και μόλις αναθεώρησαν την ανάπτυξη στην Ιρλανδία από 2,5% που υπολόγιζαν στο 4%, που είναι η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη (πηγή http://www.theguardian.com/world/2014/sep/18/ireland-economy-growth-european-union ). Και υπολογίζουν ότι φέτος η ανεργία θα μειωθεί σημαντικά από 13% που ήταν πέρυσι στο 11% (δηλ. χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη). Καθώς φαίνεται στην πράξη οι «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές βοηθούν πολύ τον κόσμο.

Αναρωτιέμαι μήπως συμφέρει στη εργατική τάξη στην Ελλάδα να σταματήσει να ψηφίζει τα κόμματα που δαιμονοποιούν τον «νεοφιλελευθερισμό» και να αντίθετα να υποστηρίξει εκείνα τα νέα κόμματα που το κατεστημένο κατηγορεί ως «νεοφιλελεύθερα», όπως είναι η Δημιουργία Ξανά, η Δράση, και άλλα.
7
16
31 Ο/Η repoman έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
@Αγ. Δομίνικος #22

Στην προηγούμενη συζήτηση αποδείχτηκε πως είχα 100% δίκιο όσο κι αν χτυπιέσαι. Προφανώς ο ΓΒ δεν γνώριζε πως η αναγνώριση των κεφαλαίων έγινε πριν δυο χρόνια και την συνέδεε αυθαίρετα με την τωρινή εγγύηση, αποδίδοντας και μια συνωμοσιολογική διάσταση στο όλο θέμα μάλλον αγνοώντας πως παρόμοιες ρυθμίσεις έγιναν και σε άλλες χώρες μετά την αλλαγή των κανόνων της Βασιλείας.

Φυσικά δεν μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του και τώρα κάνει μια δεύτερη εντελώς αυθαίρετη σύνδεση της υπόθεσης της ΑΦΑ με τη χθεσινή χρηματιστηριακή κατάρρευση πετώντας και κάποιες φήμες που είχαν ακουστεί χτες, πριν κατατεθεί η τροπολογία, για να συμπληρώσει την ιστορία. Είσαι σίγουρος πως σ' εμένα πρέπει να απευθύνεις την έκκληση να συνέλθω;

Η χτεσινή τροπολογία αφορά τεχνικά θέματα της εγγύησης και αυτό που κάνει είναι αντί να μετατρέπει την ΑΦΑ σε απαίτηση που συμψηφίζεται με τη μελλοντική φορολογία, κάνει την απαίτηση άμεση (δηλαδή το κράτος πρέπει να καταβάλλει άμεσα το ποσό αντί να το αφαιρέσει από φόρους που θα έπαιρνε στο μέλλον) υποχρεώνοντας ταυτόχρονα την τράπεζα να δώσει στο κράτος δικαιώματα κτήσης κοινών μετοχών λίγο μεγαλύτερης αξίας από τα χρήματα που θα πάρει. Αν οι μέτοχοι στη συνέχεια θέλουν να κρατήσουν τις μετοχές πρέπει να αγοράσουν τα δικαιώματα αυτά από το κράτος διαφορετικά το κράτος μπορεί να τα πουλήσει. Αντί για χθεσινά δημοσιεύματα που βασίζονταν σε φήμες τι θα έλεγες να διαβάσεις τι πραγματικά γράφει η τροπολογία για να μην χρειαστούν πάλι 150 σχόλια για να καταλήξουμε σ' αυτό που λέω από την αρχή;

http://bankingnews.gr/images/bnknws9050804.pdf

Ήταν η προηγούμενη ρύθμιση της εγγύησης λίγο καλύτερη για τους τραπεζίτες από όσο ήθελε η ΕΚΤ; Πιθανότατα ναι. Δικαιώνει αυτό όλη τη συνωμοσιολογία του ΓΒ που έκανε την τρίχα της ΑΦΑ τριχιά για να συνεχίσει να σπρώχνει το παραμύθι πως για τα προβλήματά μας φταίνε οι τραπεζίτες; Σίγουρα όχι.
9
8
30 Ο/Η Albert έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
@ion
Ο Σταθάκης δε ξέρω πόσους εκπροσωπεί στο Σύριζα. Τον εαυτό του? Να βάλω και το Δραγασάκη? Άλλους δέκα? Η θέση του Σύριζα εξακολουθεί να είναι "έξοδος από το μνημόνιο".
Όπως η ελεεινή στάση Σαμαρά κατήχησε τη μισή χώρα στον αντιμνημονιασμό και η τούμπα του έβλαψε μόνο τον ίδιο και καθόλου δεν άλλαξε τα μυαλά των κατηχημένων, έτσι θα την πάθει και ο Τσιπρας.
11
7
29 Ο/Η Αντώνυμος έγραψε:
(πριν 4 ώρες)
@ 3 rrr

Εξαιρετικό το σχόλιο.

@ Γιάνη Βαρουφάκη

Αντί άλλων μόνο δύο παρατηρήσεις:

1) Αποδίδετε την ραγδαία πτώση του ΧΑΑ στο ότι πήγαμε να κάνουμε κουτοπονηριά με τις τράπεζες και μας κατάλαβαν. Φαντάζομαι ότι όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως λόγω των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν αυτή την εβδομάδα (lol). Το σχόλιό σας είναι για ακόμη μια φορά (σε αυτό είστε αναμφίβολα συνεπής) χωρίς βάση.

2) Προφανώς δεν υπάρχει success story. Η χώρα μάχεται για την επιβίωσή της. Αναρωτιέμαι αν θεωρείτε ότι σε αυτή την υπαρξιακή μάχη βοηθά το κλείσιμο του ματιού του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες ("μην πληρώνετε τα χρέη σας, έρχεται φορολογική σεισάχθεια", "μην πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ, είναι αντισυνταγματικός και θα τον καταργήσουμε" κτλ. κτλ.). Όλα τα υπόλοιπα, όπως ορθώς σας εξήγησε (time and again) ο repoman, είναι άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε.
19
7
1 έως 20 από 48 σχόλια
Περισσότερα σχόλια..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη