25 Οκτ 2014

ΜΑΘΕΤΕ – όσοι ΔΕΝ γνωρίζετε - ποια λεγονται ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ( Α.Ε.Ι.) –

του Βλάση Γωγούση
Επειδή επικρατεί μεγάλη σύγχυση ως προς το επίπεδο σπουδών και τίτλων των ανωτάτων Δημοσίων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας , παραθέτω - προς ενημέρωση των φίλων αναγνωστών - το παρακάτω σύντομο διευκρινιστικό σημείωμα μου.



ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (Α.Ε.Ι.) ονομάζονται στην Ελλάδα τα ιδρύματα τα οποία παρέχουν ανώτατη τριτοβάθμιο εκπαίδευση..
Συγκεκριμένα στα Α.Ε.Ι υπάγονται και είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ τα :
Πανεπιστήμια, τα
Πολυτεχνεία και τα
Τ.Ε.Ι.

Τα Ελληνικά Δημόσια Α.Ε.Ι. , προσφέρουν ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ τουλάχιστον τεσσάρων ετών .
Η εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. γίνεται με πανελλήνιες εξετάσεις στις οποίες μετέχουν οι πτυχιούχοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
( ενώ στην ειδική περίπτωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου η εισαγωγή γίνεται με κλήρωση ).


Στην Ελλάδα από το 2001 τα Α.Ε.Ι χωρίζονται σε δύο παράλληλους κλάδους ( ή τομείς ) : τον
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ( = Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία) και τον
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ (=Τ.Ε.Ι ).

Σημ. Με μεταγενέστερο νόμο στα Α.Ε.Ι υπάγεται και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε)

Δρ Βλάσης Γωγούσης

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Α !
Αυτά που θα σας πω παρακάτω θα εκπλήξουν- ή και θα εξοργίσουν ίσως μερικούς- αλλά οι παρεπιδημούντες εις Ιερουσαλήμ ( τουτέστιν οι γνωρίζοντες τα διαδραματιζόμενα εντός των Πανεπιστημίων) , θα συμφωνήσουν :
Λυπούμαι που θα το πω αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την διεθνή απαξίωση Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνείων ( =5 απ` αυτά συγκαταλέγονται - διάβαζα προχθές- μεταξύ των…..800 πρώτων του κόσμου !), οφείλεται στο χαμηλό επιστημονικό επίπεδο κάποιων καθηγητών και των…επιγόνων των.
Παιδιά, αδέρφια, σύζυγοι και ανίψια ( με το ίδιο πολλές φορές επίθετο) αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του διδακτικού προσωπικού των παραπάνω ιδρυμάτων.
Αυτό συμβαίνει διότι κάθε φορά που προκηρύσσονται θέσεις καθηγητών ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ με διάφορα τυπικά ( ή και γελοία πολλές φορές ) προσχήματα, νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες με υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακούς τίτλους κτηθέντες σε Ευρώπη και Αμερική και οι θέσεις καταλαμβάνονται ή από συγγενείς ή από…«ημετέρους !
Έτσι εξηγείται άλλωστε γιατί το επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ είναι συχνά ανώτερο από μεγάλο μέρος του αντίστοιχου των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.
( = οι παραπάνω αποκλειόμενοι από τα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία ταλαντούχοι επιστήμονες , διορίζονται - κατόπιν αυστηρής επιλογής στα ΤΕΙ !).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Β!

Και τώρα ακούστε τι ….MEGA φάουλ διέπραξε ο – κατά τα άλλα λαλίστατοoς- Κυριάκος ( για τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Junior λέμε).

Όπως δημοσίευσε προ ημερών το "Έθνος", σε σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , η πρώτη βασική διαφορά που θα έχουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο θα είναι μισθολογική.
Έτσι για έναν νέο εργαζόμενο του δημοσίου ο μισθός θα είναι με απολυτήριο :
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 586 ευρώ:
ΛΥΚΕΙΟΥ: 619 ευρώ
Τ.Ε.Ι. 749,70 ευρώ
ΑΕΙ 787,40 ευρώ

Σημ
Άλλη φορά Κυριάκο πριν συντάξεις κάποιον νόμο ρώτα και τον….Γωγούση.
Αν τόκανες αυτό τώρα, θα σούλεγα ότι τα 38 ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ που κόβεις απ` τους νεοπροσλαμβανομένους πτυχιούχους των ΤΕΙ θα υποχρεωθείς ι όταν σου κάνουν αγωγή ( μετά την αποκαθήλωση από τον θώκο σου ) να τα πληρώσεις απ` την τσέπη σου !
( γιατί - απλούστατα τα ΤΕΙ - σύμφωνα με τον Νόμο - είναι….ΑΕΙ !! )

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Γ !
α ( Μ` αρέσει που τα Υστερόγραφά μου είναι πολλές φορές μεγαλύτερα απ` το κυρίως άρθρο μου !)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη