9 Οκτ 2014

Απομακρύνσεις στελεχών από το Λιμενικό Σώμα στην Κεντρική Μακεδονία

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με τις πρόσφατες απομακρύνσεις στελεχών από το Λιμενικό Σώμα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου σχετικά με τις πρόσφατες μαζικές απομακρύνσεις στελεχών με ειδικότητα ΣΕΑΛΣ που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος στην Κεντρική Μακεδονία κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Απομακρύνσεις στελεχών από το Λιμενικό Σώμα στην Κεντρική Μακεδονία

Το τελευταίο διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές απομακρύνσεις στελεχών με ειδικότητα ΣΕΑΛΣ που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ /ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) στην Κεντρική Μακεδονία, με στέρηση της σχετικής ειδικότητας. Οι απομακρύνσεις αυτές έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις ως αιτιολογία πειθαρχικές παραβάσεις ήσσονος σημασίας (π.χ. μία ποινή περιορισμού 5 ημερών), και, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος στην από 2/10/2014 ανακοίνωσή της, ερίδονται σε διατάξεις αναχρονιστικές και συνιστούν διάκριση εις βάρος των στελεχών των ΚΕΑ σε σχέση με τα λοιπά στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι απομακρύνσεις αυτές (περίπου 11 σε σύνολο 35 ατόμων) οδηγούν σε ουσιαστική αποδυνάμωση του Λιμενικού Σώματος στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αφού αφορούν σε εξειδικευμένα στελέχη, που συμβάλουν στη διατήρηση της τάξης και ασφάλειας και στην εκπαίδευση των οποίων έχει επενδύσει σημαντικά η Υπηρεσία. Μεταξύ των απομακρύνσεων δε, περιλαμβάνεται και ο μοναδικός χειριστής σκύλου εντοπισμού εκρηκτικών που διαθέτει το ΚΛΘ.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, με αποτέλεσμα το ΚΛ Θεσσαλονίκης να είναι αρμόδιο για 3 νομούς της χώρας, και την παράλληλη μείωση των οργανικών θέσεων στα 2/3 της υπάρχουσας δομής, οι απομακρύνσεις αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του ΚΛΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΑ του ΚΛΘ πλέον έχει μια τεράστια περιοχή ευθύνης, που εκτείνεται σε όλη τη 2η Περιφερειακή Διεύθυνση, από το νομό Έβρου ως το νομό Λαρίσης, ενώ συχνές είναι και οι αποστολές για επιχειρήσεις ανά την Επικράτεια (Φαρμακονήσι, Μυτιλήνη, Σάμος, Πάτρα κ.α.).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πώς αιτιολογούνται οι πρόσφατες μαζικές απομακρύνσεις στελεχών με στέρηση της ειδικότητας τους από το ΚΕΑ; Πώς διασφαλίζεται η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΚΕΑ μετά τις αποχωρήσεις αυτές;

2) Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση των ισχυουσών διατάξεων προς την κατεύθυνση της αναλογικότητας μεταξύ παραπτώματος και ποινής, που άλλωστε αποτελεί πάγια αρχή του πειθαρχικού δικαίου, ώστε να μην στερείται η Υπηρεσία πολύτιμα στελέχη και να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη