Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κατέθεσε σήμερα ο Θόδωρος Καράογλου, με την οποία ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο οι αγρότες που γεννήθηκαν τα έτη...
1948-1949 και έχουν διαδοχική ασφάλιση 40 χρόνων συνολικά και τελευταίο ασφαλιστικό φορέα τον ΟΓΑ, να συνταξιοδοτηθούν τον Ιανουάριο του 2015 αντί τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, όπως προβλέπει η σχετική Τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου σημειώνει πως «η ελληνική οικονομία βασίζει ένα μεγάλο ποσοστό της στον αγροτικό κόσμο της χώρας και στις καλλιέργειες τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις εξαγωγές. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα στην πράξη πόσο εκτιμά το δύσκολο επάγγελμα του αγρότη και τις ιδιαιτερότητες που αυτός αντιμετωπίζει καθημερινά στην άσκηση των αγροτικών εργασιών, την εξάρτηση της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες, αλλά ακόμα και από τις διεθνείς εξελίξεις, με πρόσφατο παράδειγμα το εμπάργκο της ρωσικής αγοράς και τις συνέπειες που αυτό επέφερε».
Ήδη, συνεχίζει στην ερώτηση ο Βουλευτής, «πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, τροπολογία σύμφωνα με την οποία μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη από τα 67, για τους αγρότες που έχουν διαδοχική ασφάλιση 40 συνολικά ετών και τελευταίο ασφαλιστικό φορέα τον ΟΓΑ (με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλιση). Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για τους αγρότες που γεννήθηκαν τα έτη 1948-49, οι οποίοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έχουν προχωρήσει σε διακοπή επαγγέλματος. Να δοθεί δηλαδή μια μεταβατική περίοδος συνταξιοδότησης των αγροτών που γεννήθηκαν τα παραπάνω έτη και οι οποίοι εξαιρούνται από την εν λόγω τροπολογία».
Με αφορμή την κατάθεση της παραπάνω ερώτησης, ο κ. Καράογλου δήλωσε τα εξής: «Ο Έλληνας αγρότης είναι από τους πλέον σκληρά εργαζόμενους Έλληνες. Θεωρώ ως ελάχιστη αναγνώριση των κόπων τους το να έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν μερικούς μήνες πριν. Άλλωστε έχουν προσφέρει επί ολόκληρες δεκαετίες στην κοινωνία και στο ασφαλιστικό τους Ταμείο, υπηρετώντας ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα. Αξίζει σεβασμός στους Έλληνες αγρότες, πόσο μάλλον σε μια εποχή που γίνεται μια συνολική προσπάθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με τους ανθρώπους της γεωργίας και να στηρίξουμε την επιστροφή νέων ανθρώπων στο χωράφι και στην καλλιέργεια της γης».