21 Οκτ 2014

Ελέγχεται για χαριστικό δάνειο ο Χασδάι Καπόν

Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρει ότι λίγο πριν η Proton Bank τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην στέλεχος της τράπεζας, Χασδάι Καπόν, φέρεται ότι ....
εκταμίευσε δάνειο-μαμούθ 13,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Βασίλης Παπαναστασούλης, υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την εκταμίευση δανείου-μαμούθ από την Proton Bank, δύο μήνες πριν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Δανειολήπτης είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος εκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών, ενώ στη συνέχεια η «Proton Τράπεζα Α.Ε » κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέθηκαν σε γνώση του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ, για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα εξής: Απάτη εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεγάλων ποσών, συνεργεία στην απάτη, κοινή απιστία εις βάρος τράπεζας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βαθμό κακουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Το ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Καπόν πήρε νόμιμα το παραπάνω δάνειο, την 8η Ιουλίου 2011, κι αν προκύπτουν ευθύνες για αυτούς που του το έδωσαν (μέλη Δ.Σ. και όσοι υπέγραψαν τη σύμβαση). Επειδή στην καταγγελία αφήνονται υπόνοιες και για άλλα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank, ο κ. Δημόπουλοε εμφανίζεται διατεθειμένος να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις (με εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών), που υπογράφηκαν την επίδικη χρονική περίοδο, εν μέσω οικονομία κρίσης. Στις 9 Οκτωβρίου 2011, η «Proton τράπεζα Α.Ε.» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας αναφέρει στο τέλος ότι στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της υπό εκκαθάριση Proton Bank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι: Για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειζόμενος παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500 000 ευρώ που τηρούσε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton, το 20% μετοχών της εταιρείας του. Υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ., που του ανήκει. Στις 19 Ιουνίου 2013, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι ο δανειζόμενος δεν παρείχε το ποσοστό της εταιρείας του, η αξία των μετοχών μειώθηκε (μετά το reverse split στις 11.6.2013), ο προθεσμιακός λογαριασμός είχε υπόλοιπο 377.324 ευρώ, την ημέρα της καταγγελίας και η αξία του οικοπέδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό. 

Σήμερα η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα ανέρχεται σε 14,5 εκατ.ευρώ.

sirma.info, enet.gr

Δήλωση Χασδάι Καπόν

Δήλωση για τα δημοσιεύματα που μιλούν για εισαγγελική έρευνα για ένα δάνειο που πήρε από την Proton Bank έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου, Χασδάι Καπόν:

«Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη