"Το πόρισμα του επιθεωρητή ήταν τόσο επείγον, που ο Καπόν είχε προλάβει να διαβάσει τις πεντακόσιες σελίδες του και να ξέρει λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορούσε να ενημερώσει την αντιπολίτευση ότι υπάρχει, πριν τη συνεδρίαση.
Και η αντιπολίτευση κάθισε και το έφαγε."
Γράφει ο προσεκτικός παρατηρητής
“Η διοίκηση του δήμου επιφυλάσσεται και για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις αλλά και για αστικά μέτρα για την διεκδίκηση των χρημάτων.”
Με αυτήν την φράση, ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, έκλεισε την προχθεσινή συζήτηση για το πόρισμα του Ειδικού Οικονομικού Επιθεωρητή κ.Αιμίλιου Σαμόλη, για τις ειδικές εντολές, οι οποίες είχαν εκδοθεί από αντιδημάρχους του Δήμου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1997-2008, δηλαδή την περίοδο που ήταν δήμαρχοι, ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο Δημήτρης/Μίμης Δημητριάδης και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Η διεκδίκηση των χρημάτων, στην οποία αναφερόταν ο κ.Καπόν, ήταν ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου και αυτό κυριάρχησε στην τεράστια προβολή που είχε το θέμα στα μέσα ενημέρωσης. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε επιτύχει να αλλάξει τη συζήτηση για την συντριπτική ήττα που πριν από δύο ημέρες είχε υποστεί ο Γιάννης Μπουτάρης στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Και πολύ καλά έκαναν, θα πει κάποιος. Αφού “τους είχαν”, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουν.
Άλλωστε τους δικαίωσε η αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
“Η διοίκηση του δήμου ακόμα αναζητά πολιτικά άλλοθι στο παρελθόν”, είπε ο Καλαφάτης, το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι επειδή η διοίκηση δεν έχει να πει τίποτε για το τώρα, λέει για τα παλιά.
Αν αυτό δεν είναι πλήρης παραδοχή του υπαινιγμού του Καπόν ότι οι αναφερόμενοι στο πόρισμα, είναι ένοχοι, τότε τι είναι;
Αν αυτό δε σημαίνει ότι οι αναφερόμενοι εμπλέκονται στο ένα εκατομμύριο που λείπει τι είναι;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση παίζει με αυτόν τον τρόπο. Προβάλλει τους πολιτικούς της αντιπάλους ως συνέχεια ενός φαύλου παρελθόντος με τους οποίους το ταυτίζει. Κι ο Καλαφάτης παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί το παρελθόν της παράταξης του και κατηγορεί τη διοίκηση ότι χρησιμοποιεί αυτό το παρελθόν σε βάρος του.
Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέδειξε για μία ακόμη φορά το βασικό της επιχείρημα. “Αν φύγουμε εμείς, θα έλθουν οι “άλλοι”, που είναι κλέφτες”.
Το πόρισμα του επιθεωρητή ήταν τόσο επείγον, που ο Καπόν είχε προλάβει να διαβάσει τις πεντακόσιες σελίδες του και να ξέρει λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορούσε να ενημερώσει την αντιπολίτευση ότι υπάρχει πριν τη συνεδρίαση.
Και η αντιπολίτευση κάθισε και το έφαγε.
Όταν ο Καλαφάτης, χαρακτηρίζει την εμφάνιση των στοιχείων άλλοθι, ουσιαστικά ενισχύει αυτό το οποίο λέει ο Καπόν. Ότι οι άλλοι έκλεβαν.
Δεν πρέπει λοιπόν να καταλογισθούν ευθύνες;
Ποιος πολίτης αυτής της χώρας που υποφέρει εδώ και πέντε χρόνια, δεν θα επιβραβεύσει τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων και την αναζήτηση υπαιτίων για τα λεφτά που λείπουν;
Ο Καπόν άφησε να αιωρείται η βεβαιότητα ότι άνθρωποι από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Καλαφάτη, “έφαγαν” άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ.
Κι εκείνος άφησε να υπερασπιστούν τις διοικήσεις τους για τις ειδικές εντολές ο Κοσμόπουλος που έχει πεθάνει από το 2011 και ο Παπαγεωργόπουλος, που χθες το πρωί, την επομένη της συνεδρίασης έμπαινε για δεύτερη εγχείριση.
Ο γιος του Δημητριάδη, που έχει εκλεγεί στο συμβούλιο δεν κατάλαβε ότι ο Καπόν άφησε να εννοηθεί ότι και ο πατέρας του ενέχεται στο 1 εκ. που λείπει.
Μάλλον ο Καλαφάτης δεν χρησιμοποίησε τη λέξη “άλλοθι” με την ερμηνεία που δίνει ο Μπαμπινιώτης, σύμφωνα με τον οποίο, “άλλοθι είναι ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι βρισκόταν σε άλλο τόπο την ώρα της αξιόποινης πράξης”, αλλά με την αρχαιοελληνική έννοια.
Όποιος ψάξει θα μάθει, ότι οι καταλήξεις “θι” δείχνουν τοποθεσία. Άλλοθι λοιπόν σημαίνει αλλού.
Η διοίκηση ήταν αλλού. Κι η αντιπολίτευση αλλού. Η αντιπολίτευση επέτρεψε στη διοίκηση να διαχειρίζεται μόνη της αυτό το “αλλού” και να προστατεύει μόνη της το δημόσιο συμφέρον.
Ο Καπόν ενίσχυσε τις ενοχές που έχουν καλλιεργηθεί στην παράταξη. Και όποτε έχει πρόβλημα, θα υπενθυμίζει ότι “επιφυλάσσεται”.
Και οι άλλοι θα κατεβάζουν τα κεφάλια. Κανένας δεν είπε και κανένας δεν θα λέει:
“Να μην επιφυλαχθείτε! Αν λέτε ότι εδώ λείπει ένα εκατομμύριο, να πάτε ΑΜΕΣΩΣ να πιέσετε τον εισαγγελέα να κινηθεί, να κάνετε αμέσως μηνυτήριες να διεκδικήσετε αμέσως τα χρήματα πίσω. Για να μπορούν και οι καταγγελλόμενοι να κάνουν χρήση των άρθρων περί ”ψευδούς καταμήνυσης¨.
Δειλοί κι ενοχικοί ή απλώς λίγοι;